Verwarming, in de meeste Nederlandse huishoudens gaat daar een groot deel van de energie aan op. We verwarmen ons huis via de vloer of via radiatoren. Maar we verwarmen ook water om te gebruiken voor de afwas of te douchen. De temperatuur van de verwarming zorgt ervoor dat we comfortabel leven en dat het klimaat in huis goed is. Bij kou komt bijvoorbeeld vaak ook vocht kijken. Dat kan zorgen voor natte plekken en schimmels. Door verwarming blijft de temperatuur in huis constant en op een aangenaam niveau.
Omdat verwarming zo'n groot deel van ons energieverbruik bepaalt, is het vrij makkelijk om hierop te besparen. Minder stookkosten is eigenlijk helemaal niet moeilijk als je weet wat kleine aanpassingen op kunnen leveren. Als je de verwarming bijvoorbeeld een uur voordat je naar bed gaat een paar graden lager zet, bespaar je op jaarbasis al snel tientallen euro's. De temperatuur daalt niet merkbaar, terwijl je wel bespaart. Het zijn vaak veel kleine dingetjes die samen een forse besparing opleveren.
Veel huizen in Nederland zijn voorzien van centrale verwarming. Dit is vrij efficiënt en levert bovendien warmte in het hele huis. Andere vormen zijn diverse kachels, open haarden, warmtepompen en natuurlijk het opwekken van warmte door middel van de zonneboiler. Verwarming is zeker in Nederland een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Zuinig omgaan met energie en het duurzaam opwekken van energie zijn daarom belangrijke middelen om te besparen op de kosten voor verwarming.
Na het plaatsen van zonnepanelen willen wij graag ons huis verder verduurzamen. Zodoende zijn wij ons aan het oriënteren op een pelletkachel. Maar de vraag die blijft terugkomen is of het voor ons een rendabele investering is. Een goede pelletkachel kost al gauw (inc installatie en aanleg rookkanaal) € 5.000,-
Wij wonen in een goed geïsoleerde hoekwoning (bouwjaar 2010) en niet al te groot (inhoud woonkamer 89m3).
Wij zijn dan ook geen grootverbruikers van gas. Kunt u hier iets zinnigs over zeggen?
Reageren
Door
Pine Berg
op
03 Aug 2015
Een pelletkachel is inderdaad een behoorlijke investering. Ik heb een blog geschreven over https://houhetwarm.nl/pelletkachel-op-cv-hoe-werk-het/„ rel="nofollow">pelletkachels..Hier kan je meer info lezen. Mocht je meer vragen hebben, mail dan even naar info@houehtwarm.nl, dan hebben we even persoonlijk contact.
Reageren
Door
Robert Stier
op
03 Dec 2013
Pellet(cv-)kachelBeste Lezers,
Ik stook in Frankrijk met een pelletkachel. D.w.z. een pelletkachel, die ook als cv-ketel dienst doet. Deze italiaanse Ecoteck werkt goed maar er zijn een aantal kanttkeningen te plaatsen.
Dagelijks onderhoud is nodig. D.w.z. glazen deurtje openen en met de stofzuiger (+ asopvangbak) de vuurkorf schoonmaken en er om heen. Een keer per week kachel reinigen met staalborstels/krabber, op die plaatsen waar je bij kan komen.
Zeker een keer per jaar groot onderhoud: gehele ketel en rookkanaal reinigen.
De kachel geeft, vanwege de noodzaak van het dagelijks reinigen, relatief veel stof. Dat zijn wij met gasverwarming niet meer gewend. Ik heb de kachel dan ook in de werkruimte staan.
Een pelletkachel kan (m.i.) niet goed geregeld worden qua warmte afgifte. Meer warmte kan wel, maar minder is lastig; je moet hem dan uitzetten en opnieuw opstarten (gaat automatisch), of je teveel aan warmte gaan bufferen. Dat is logisch omdat de brandhaard optimaal moet functioneren. Knijpen zoals bij gaskachels, kan dus niet.
Toch ben ik heel tevreden met mijn pellet gestookte CV. Mijn vrouw ook, zolang ik de kachel vul en schoon blijf maken.
Twee voorlopige laatste opmerkingen: koop goed pellets. Er is nogal wat kwaliteitsverschil. Welke pellets? Op de fora kijken en zelf uitproberen. Ik meet ook de temperaturen van het warme water met de temperatuur van de rookgassen.
Bij een buitentemperatuur van 5 gaden celsius gebruik ik 45 kg (3 zakken) per 24 uur voor een oppervlakte van 90 M2. (225 M3).
Vriendelijke groeten,
Robert.
Reageren
Door
Cocky Hoogeveen
op
03 Dec 2013
Hallo Robert,
Leuk te lezen hoe jouw ervaringen zijn met de pelletkachel en een goede tip dat je moet letten op de kwaliteit van de pellets. Ik ben benieuwd of andere lezers een zelfde ervaring met een pelletkachel.
groet
Cocky
Reageren
Door
Lien Rikken
op
15 Oct 2013
Beste mensen,mijn etage(huur)woning , 50 m2, 1 hg. 020, wordt nu verwarmd door een enkele gaskachel. Ik wil graag een nieuw energiebesparend verwarmings-systeem.
Wat zijn de mogelijkheden? Heeft iemand bv ervaring met pellets op een bovenwoning?
Reageren
Door
Joachim
op
15 Oct 2013
Beste Lien,Hierbij een korte reactie. Een belangrijk voordeel van een pelletkachel tov een houtkachel is de eenvoud van het rookkanaal. Hierdoor is het waarschijnlijk goed mogelijk om een pelletkachel te installeren, ook in een bovenwoning. Een ander belangrijk voordeel van een pelletkachel is de uitstoot, deze is minimaal en geeft geen overlast zoals met een houtkachel wel het geval kan zijn.
Belangrijk is om een kachel met het juiste vermogen te kiezen. Daarnaast loopt de betrouwbaarheid per merk sterk uiteen. Een pelletkachel is een mechanisch en elektronisch complex product. Wanneer de pelletkachel als hoofdverwarming dient is het verstandig hier goed op te letten. Tenslotte, heeft een pelletkachel met enige regelmaat service nodig.
Mijn advies, laat je goed voorlichten door een vakman, vraag ook naar zijn referenties. Bekijk de verschillende (merken) pelletkachels bij voorkeur brandend. Besluit aan de hand daarvan wat de beste oplossing is in jouw situatie.
Ter orientatie zou je bijvoorbeeld naar ons aanbod pelletkachels kunnen kijken: http://www.uwkachel.nl/pelletkachels.html
Reageren
Door
Cocky Hoogeveen
op
15 Oct 2013
Hallo Lien, dank voor je reactie. Ik ga de vraag voorleggen aan een expert. Wordt vervolgd
Wouter Dam
op 28 Jul 2015Pine Berg
op 03 Aug 2015Robert Stier
op 03 Dec 2013Cocky Hoogeveen
op 03 Dec 2013Lien Rikken
op 15 Oct 2013Joachim
op 15 Oct 2013Cocky Hoogeveen
op 15 Oct 2013