KWO

KWO

KWO, Koude- en Warmteopslag is een methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen en/of te koelen. Ook in de tuinbouw wordt steeds vaker gebruik gemaakt van deze techniek.

Hoe werkt KWO, Koude- en Warmteopslag?

Watervoerende lagen in de bodem laten zich uitstekend gebruiken om warmte en koude in op te slaan. In de zomer gebruikt men het koele grondwater om gebouwen te koelen, het opgewarmde water slaat men op in de bodem totdat het in de winter wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen. Het koelen met grondwater kan direct.

Er zijn twee systemen voor koude- en warmteopslag, een open bodemenergiesysteem en een gesloten bodemenergiesysteem. Bij het open bodemenergiesysteem wordt het grondwater opgepompt en in circulatie gebracht. Bij het gesloten bodemenergiesysteem wordt een vloeistof door de buizen geleid, dit systeem wordt ook bodemwarmtewisselaar genoemd. Voor het gesloten systeem is het eenvoudiger een vergunning te krijgen dan voor het open systeem.

Warmtepomp

Voor verwarming wordt een zogenaamde warmtepomp op de bron aangesloten. In de praktijk zijn met deze techniek besparingen van 95% op koeling en 40-50% op verwarming mogelijk. De energiebesparing die met ondergrondse energieopslag kan worden behaald hangt sterk af van de geologie van het gebied. Bepalend zijn de dikte van watervoerende pakketten en de doorlatendheid van de bodem.

KWO maakt gebruik van zand in de bodem

Water kan alleen uit zandpakketten gehaald worden. In een kubieke meter zand is ongeveer 30-35% water opgenomen. In gebieden met dikke zandpakketten met grove korrels kan veel water gehaald worden en zijn KWO systemen erg rendabel. Als er slechts dunne lagen beschikbaar zijn, zijn systemen duur en minder rendabel.

KWO laten aanleggen?

Laat hier je emailadres achter en we nemen contact met je op.

emailadres achterlaten voor offerteen we nemen contact met je op.


L.Fernandez
Door

L.Fernandez

op 25 Sep 2015

Voor de koeling wordt een vast maandbedrag van 25eu gerekend,is het niet mogelijk om dit af te wijzen? het wordt nl. hooguit 2 gr koeler maar in een appartement waar het 27gr is in de zomer schiet het niet op. Ook wordt er meerverbruik voor gerekend,de Gj schieten omhoog, geen goed systeem dus.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 28 Sep 2015

Dank voor uw reactie op KWO.

Reactie plaatsen