Vloerverwarming

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een vorm van verwarming die in de vloer is ingebouwd. Al in de Romeinse tijd werd vloerverwarming toegepast door warme lucht afkomstig van een houtvuur door een holle ruimte onder de vloer te laten stromen. Tegenwoordig zijn er verschillende systemen, die elektrisch of met warm water kunnen werken.

Hoe werkt vloerverwarmingvloerverwarming voor het duurzaam verbouwen schuur

Vloerverwarming verwarmt de vloer van een vertrek gelijkmatig door middel van warmtestraling of radiatie. Omdat de vloer met een lage temperatuur wordt verwarmd en een egaal oppervlak heeft, is er nauwelijks sprake van convectie. Doordat de warmte vrijwel geheel wordt afgegeven door radiatie verdeeld over de gehele vloer, is de warmteafgifte overal in de ruimte gelijk en is er slechts minimaal sprake van temperatuurgelaagdheid in de ruimtelucht. Hierdoor ontstaat een zeer aangename temperatuur.

Thermostaat

Aan de vloerverwarming is een thermostaat gekoppeld die de temperatuur regelt. Bij een elektronische thermostaat kan deze worden geprogrammeerd. Vloerverwarming kan de radiatoren van de centrale verwarming vervangen indien het stralingsoppervlak voldoende groot is. De warmteafgifte van de vloer is afhankelijk van een aantal factoren, zoals temperatuur van de vloer, temperatuur van de ruimtelucht, dikte van de vloer en het type vloer. Meestal ligt de warmteafgifte tussen de 50 en 100 W/m².

Voordelen vloerverwarming

 • Doordat er een groter stralingsoppervlak is met een lagere temperatuur, ten opzichte van radiatoren, is het een prettige warmte en kan de luchttemperatuur laag blijven.
 • Laag energieverbruik omdat het vertrek met een lagere luchttemperatuur kan worden verwarmd. Het huis heeft een grotere warmtebuffer, zodat er veel regelmatiger verwarmd kan worden. De warmteopwekker hoeft slechts lagere temperaturen op te wekken, wat met een hoger energetisch rendement kan gebeuren.
 • Bij het gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming zijn er geen radiatoren nodig, zodat deze geen woonruimte innemen.
 • De mogelijkheid bestaat om te koelen met behulp van een koelmachine of warmtepomp, of met water uit de diepere ondergrond (bvb.aquifers).

Nadelen vloerververwarming

 • Een nadeel van vloerverwarming is dat de leidingen in de vloer moeten worden gelegd, zodat dit doorgaans alleen bij nieuwbouw of grondige renovatie wordt toegepast. Het is echter wel mogelijk om op een later tijdstip sleuven in de ondervloer (chape) te slijpen, waar de leidingen in gelegd kunnen worden.
 • Bij gebruik van tapijt en andere isolerende vloeren zal een groter gedeelte van de warmte worden tegengehouden ten opzichte van vloertegels. Hierdoor zal de warmteafgifte van de vloer verminderen.
 • Wanneer de verdeling van een ruimte bij een verbouwing wordt gewijzigd door het plaatsen of verwijderen van muren, is het niet eenvoudig de vloerverwarming hierop aan te passen.
 • Eventuele lekkages in het systeem kunnen slechts worden hersteld door de vloer open te breken.
 • Bij grote glasoppervlakten kan een koudeval ontstaan doordat de vloerverwarming de lucht te weinig verwarmt, een aanvullende verwarming door bijvoorbeeld een convectorput is een goede oplossing.
 • Vloerverwarming is een inert systeem: het warmt traag op (in de winter duurt het dan wel even voordat de kamer warm is) en het koelt traag af (in de zomer kan dit plots tot een te warme ruimte leiden).
 • Zeer schadelijk voor piano's en alle houten muziekinstrumenten, vanwege optrekkende droge lucht.

Bron: Wikipedia

Vloerkoeling is het omgekeerde van vloerverwarming

Zo zit het ook met vloerkoeling. In de zomer stroomt koud water door de leidingen. Het resultaat is een prettige temperatuur zonder onaangename koude luchtstromen. Vanwege de relatief hoge koelwatertemperatuur (18 º C) is vloerkoeling veel zuiniger dan bijvoorbeeld airconditioning.

Hulp nodig?

Wil je met iemand overleggen of vloerverwarming/vloerkoeling iets voor jou zou zijn? Dat kan, laat het ons weten.

adviseur-energiebesparing

en wij nemen contact met je op, we helpen je graag!

marc stoppelsteen
Door

marc stoppelsteen

op 13 Nov 2015

goedemorgen. ik wil vloerverwarming aanleggen en een deel daarvan zal een glazen vloerdeel zijn. waar moet ik op letten?

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 13 Nov 2015

Beste Marc, Dank voor je bericht. Voor het aanleggen van vloerverwarming bij een glazen vloer verwijs ik je naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanleggen van vloerverwarming. Het bedrijf kan u het beste informeren over de mogelijkheden. groet Cocky

Reactie plaatsen