Warmtepomp

Warmtepomp

Een warmtepomp is in feite een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt warmte onttrokken aan de binnenkant van de koelkast, waardoor de temperatuur daalt in de koelkast. Het apparaat geeft de warmte af aan de lucht buiten het apparaat. Dat is ook te voelen aan de achterkant als de koelkast aanstaat. Als aandrijving voor verwarming in huis doet een warmtepomp ongeveer hetzelfde, alleen onttrekt het systeem dan warmte aan bijvoorbeeld bodemwater of lucht.

Hoe werkt een warmtepomp?

In een notendop werkt een warmtepomp als volgt. Bodemwater of buitenlucht wordt geleid langs een vloeistof in de warmtepomp die op lage temperatuur al verdampt. Bij het verdampen neemt die vloeistof warmte op uit de warmtebron. De pomp drukt vervolgens de vloeistofdamp samen. Daardoor stijgt de druk en neemt de temperatuur nog meer toe. De warmte wordt vervolgens langs bijvoorbeeld waterleidingen van een verwarmingssysteem geleid, en daaraan afgegeven.

Warmtepomp gebruikt lucht of water

Het verwarmen van de woning met behulp van een warmtepomp gaat altijd in combinatie met een lage temperatuursverwarming (lucht- of vloerverwarming of speciale radiatoren). Als de bodem de warmtebron is, pompt de warmtepomp grondwater omhoog. Dan wordt de warmte uit het water gehaald en het afgekoelde water weer teruggepompt. Weer andere pompsystemen hebben een speciale collector op het dak. Ze onttrekken daar warmte aan de buitenlucht. Deze apparaten werken op elektriciteit of op gas. Maar de hoeveelheid benodigde energie is veel lager dan die van een gasgestookte hr-ketel.

Warmtepomp vooral voor grote woningen

Een warmtepomp is financieel alleen rendabel bij grotere woningen en bedrijven omdat er dan veel bespaard kan worden op het gasverbruik. Overigens kan een dergelijk apparaat ook koelen. In de zomer kan je de pomp andersom gebruiken. Dan comprimeert en koelt het de lucht binnenshuis en pompt het de warmte naar buiten.

Uitleg warmtepomp

In het blog "Hoe werkt een warmtepomp" kun je meer informatie vinden over de werking van de warmtepomp. Klik hier voor: Hoe werkt een warmtepomp.

Interesse in een offerte voor een warmtepomp?

Klik hier voor de offertes

 

evelien mylle
Door

evelien mylle

op 17 Aug 2022

Kan je overschakelen van CV met radiatoren naar warmtepomp met dezelfde radiatoren? Wij beschikken nl nog over het klassieke oude systeem (CV met brander op stookolie) . Ik lees hier dat je speciale radiatoren nodig hebt

Reactie plaatsen