Kachel

Kachel

De kachel is in Nederland de belangrijkste vorm van verwarming. In elk huis is verwarming aanwezig en meestal dus in de vorm van een kachel. Er zijn allerlei vormen te krijgen. De één is energiezuinig, de ander wat minder. Gas, hout, centrale verwarming, noem maar op. De verwarming levert meestal efficiënte en effectieve verwarming. U heeft het snel comfortabel warm en als uw woning geïsoleerd is, blijft de warmte ook goed binnen.

Centrale verwarming

Cv is de belangrijkste vorm van verwarming in Nederland. Het is tegelijk ook de meest comfortabele. Via een thermostaat die meestal in de woonkamer hangt, wordt het hele huis verwarmd door radiatoren, convectorputten of via vloerverwarming. Er is al snel een comfortabele temperatuur bereikt en de warmtebronnen blijven lang warmte afgeven. In sommige gevallen is het voor een ouder huis slim om de verwarming te vervangen voor centrale verwarming. Daarmee spaart u een hoop energie uit.

Houtkachels

In een houtkachel worden stukken hout verbrand. Deze verwarmt in principe maar één ruimte in huis, alhoewel er tegenwoordig ook centrale verwarming op hout is. Deze verwarming geeft wel wat meer stof doordat er bij verbranding as overblijft. Houtkachels geven een hoop sfeer, een echt knisperend haardvuur in de kamer is natuurlijk hartstikke mooi.

Speksteenkachel

Speksteenkachels komen oorspronkelijk uit Scandinavië. Het zijn houtgestookte kachels die heel lang warm blijven. De speksteenkachel is een erg energiezuinige houtgestookte verwarming. De warmte wordt opgeslagen in de massieve spekstenen waaruit de verwarming is opgebouwd en deze stenen geven de warmte continu af. Door 2 tot 4 uur hout te verbranden in de verwarming, blijft hij de hele dag warmte afgeven.

Blog over speksteenkachel

Houhetwarm.nl heeft zelf een speksteenkachel en geniet daar elke dag van. Pine Berg blogt over houtsoorten, vuur, vlammen en kachelplezier. Lees het blog over de speksteenkachel.
Vind je dit artikel interessant? Een like, tweet of reactie stellen wij op prijs!

Reactie plaatsen