Pellets

Pellets

Pellets zijn korrels die gemaakt zijn resthout, meestal van dennenbomen dus harshoudend. De dennenbomen worden gekapt en gebruikt voor de meubelindustrie, dat wat over is is bijzonder geschikt voor de pelletkachel. De kleine korrels zijn schoon en 100% CO2 neutraal. Houtpellets zijn een voordelig alternatief voor gas- of oliegestookte kachels. Met ruim anderhalve kilo pellets haal je dezelfde energiewaarde als van 1 m³ aardgas. Om dezelfde energiewaarde als 1 liter stookolie te halen heb je ongeveer 2 kilo houtpellets nodig.

Prijs van pellets

Een zak kost tussen de € 0,20 en € 0,30 per kilo, ze zijn een stuk voordeliger. Een gemiddeld Nederlands huishouden kan door het gebruik van pellets een hoop geld besparen op stookkosten. Pellets worden geleverd in zakken van 14 of 20 kg en je verbruikt ongeveer 0,6 kg tot 1,5 kg per uur afhankelijk van de grote van de woonkamer en afhankelijk van je stookgedrag en van de isolatie van je woning. Maar je moet natuurlijk harder stoken wanneer je geen spouwmuurisolatie of HR++ glas hebt.

Schone verbranding

De pellets verbranden en laten praktisch geen asresten achter. Het beetje as, tussen de 0,6% en 1%,  dat er overblijft kun je gebruiken als mest voor de tuin. De houtkorrels zijn gemaakt van houtafval van zagerijen en CO2 neutraal. De verbranding levert evenveel CO2 op als wanneer je een stukje zou laten wegrotten. Houtpellets zijn dus een schone brandstof voor in de kachel. Doordat je niet steeds de deur van de kachel hoeft open te doen om deze bij te vullen, heb je in de kamer veel minder stof  in vergelijking met een houtkachel. Er zijn overigens ook pelletkachels die als centrale verwarming voor je huis dienen. Meestal verwarmt de pelletkachel alleen de woonkamer.

Soorten pellets

Let op er zijn verschillende soorten pellets. Ook voor een pelletkachel moet het voedsel, de pellets van goede kwaliteit zijn voor een optimaal verbrandingsproces en voor het behoud van je kachel. Goede pellets hebben het DIN  plus keurmerk, dit betekent dat ze harder geperst zijn en daardoor meer warmte afgeven en minder as. Als je een pellet met het DIN plus keurmerk in water gooit, zal het door de hardheid zinken, zo'n pellet glanst ook. In de zak waarin de pellets aangeleverd worden mag ook niet teveel stof zitten, een pellet van goede kwaliteit, dus hardheid, geeft geen stof. Pellets kun je bewaren, ze nemen geen vocht op en verouderen niet maar je moet ze wel droog bewaren.

Energie besparen

Pellets zijn goedkoper en zuiniger dan gas of olie. Daardoor bespaar je tot ruim 40% op de kosten die je voor verwarming kwijt bent. Doordat de geperste pellets lang blijven branden, haal je veel warmte uit deze brandstof. Daarnaast worden ze duurzaam geproduceerd. Dit maakt pellets een interessante en milieuvriendelijke brandstof voor de verwarming van je huis.
Reactie plaatsen