Briketten

Briketten

Briketten zijn in Nederland vooral bekend van de barbecue, maar ze zijn er ook voor in de kachel. Uw haardvuur brandt prima op deze harde blokken die bestaan uit samengeperste houtkrullen en zaagsel. Houtbriketten worden geperst van brandbaar organisch materiaal. Onder andere papier, hout,turf en andere biomassa wordt gebruikt, vaak met een bindmiddel. De zuiverheid van de gebruikte materialen is erg wisselend. Drukinkt van papier en kunststof van wikkels zitten regelmatig erin verwerkt. Er zijn gelukkig wel fabrikanten die briketten maken van gecontroleerde materialen, hierbij worden meestal ook geen bindmiddelen gebruikt. Dergelijke briketten belasten het milieu zo weinig mogelijk.

Briketten geven lang warmte af

Het belangrijkste voordeel van briketten is dan ze heel lang warmte afgeven. Als de kachel lang moet branden zijn ze perfect. U heeft makkelijk een avond of dag plezier van de warmte die de briketten afgeven. Ook voor in de open haard zijn ze ideaal. De brandstof gloeit lang door zodat de ruimte ook lang warm blijft.

Weinig aanslag door houtbriketten

De briketten geven witte of kleurloze reuk en in de schoorsteen blijft vrijwel geen roet achter. Het enige afval dat er van houtbriketten afkomt is as. Dat moet u regelmatig uit de kachel halen. U kunt het in de tuin als compost gebruiken. Ook na een paar dagen kunnen er nog hete stukjes tussen de as liggen.

Hoe branden briketten?

Wij van houhetwarm.nl hebben zelf briketten uitgeprobeerd in onze speksteenkachel. Lees het blog hierover.

Prijzen van briketten

Houtbriketten worden meestal geleverd in verpakking van 10 kilo en kosten dan afhankelijk van merk en type tussen €2.75 per 10 kg. tot €4.25 per 10 kg. Ook zijn ze dankzij hun gunstige prijzen en lange brandduur een goed alternatief voor gas- of olie in de kachel. Daarnaast geven ze veel warmte af.

Offerte houtkachel

  • Hulp nodig bij het zoeken naar een goed houtkachel?
  • Heb je geen tijd om zelf onderzoek te doen?
  • Wil je weten wat een kachel kost en hoe het allemaal werkt?

[phxoptin id=1430497888]


 
Reactie plaatsen