Hout

Hout

Vroeger werd hout gebruikt om te verwarmen. Een boom werd geveld en in stukken gehakt. De blokken gingen direct het vuur op om het huis te verwarmen. Tegenwoordig gebeurt dat nog steeds, maar is de open haard er niet puur voor verwarming. In de meeste gevallen wordt er alleen op gestookt voor de sfeer en stralingswarmte op hele koude dagen. Ook zijn er natuurlijk veel kachels die op gas werken.

Welk soort hout kun je het beste kopen?

Er zijn veel soorten in de handel die je kunt kopen. Wat je het beste kunt gebruiken is moeilijk te zeggen, elke kachel heeft zo z'n eigen stookgedrag maar we kunnen wel wat tips geven:
  • Gebruik droog hout of briketten. Hoe hoger het vochtgehalte hoe vervuilender de rook. Het vochtgehalte mag niet boven de 20% zijn. Is het hout gebarsten of laat de bast los, dan is het hout droog genoeg om te kunnen gebruiken.
  • Gebruik alleen hout en niets anders! Dus geen oud papier of behandeld hout (behandeld met beits of verf). Dit geldt ook voor de allesbrander. Alles zal wel branden maar de uitstoot van schadelijke stoffen is groot wanneer je papier en behandeld hout gaat stoken.
  • Test het hout uit. Test de diverse soorten uit. Ieder soort heeft zo zijn eigen wijze van branden en elke kachel heeft zo zijn eigen wijze van stoken.
  • Lees meer in het blog welk hout is het meest geschikt voor welke kachel.

Blog over speksteenkachel

Houhetwarm.nl heeft zelf een speksteenkachel en geniet daar elke dag van. Pine Berg blogt over houtsoorten, vuur, vlammen en kachelplezier. Lees het blog over de speksteenkachel.Hout op het vuur blijven gooien

Gewoon hout is vrij snel opgebrand in de hete kachel. Er moet dus regelmatig nieuw hout op het vuur gegooid worden. Stoken hierop is dus niet de meest energiezuinige manier van verwarming in je huis. De blokken worden daarom ook steeds vaker vervangen door milieuvriendelijkere alternatieven. Voorbeelden daarvan zijn pellets of briketten. Beide producten zijn gemaakt van hout, maar zijn duurzaam geproduceerd. Ook branden ze gemiddeld langer dan ouderwetse blokken.

Energie besparen

Stoken met een houtkachel betekent dat je minder gas verbruikt en bij de productie van gas wordt het milieu enigszins belast. Zeker wanneer je kiest voor pellets of -briketten is de belasting voor het milieu laag. Deze brandstoffen worden namelijk gemaakt van afval uit de houtverwerkende industrie. Het wordt samengeperst tot korrels of blokjes met goede eigenschappen voor in de kachel.

Reactie plaatsen