Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

article content

Welk houtsoort is het meest geschikt voor welke houtkachel?

Welke houtsoort is het meest geschikt voor welke houtkachel? Houhetwarm.nl krijgt vaak deze vraag. Verschillende type kachels vragen om verschillende houtsoorten. We zetten in dit blog daarom de houtsoorten en de bijbehorende houtkachels even op een rijtje. Voor alle kachels geldt: stook met droog hout. Dan heb je het beste resultaat en de minste uitstoot van fijnstof.

Een convectie houtkachel moet constant gevoed worden. Bij dit soort kachels kan je beginnen met zacht hout en wanneer je eenmaal een goed vuurtje hebt, overgaan op hard hout. Een accumulerende (een speksteenkachel of een tegelkachel) wordt kort en hevig gestookt en brandt dan het beste met zacht hout. Dit hout geeft veel asvorming. In een open haard moet je geen hout branden dat veel hars bevat, dit geeft vonken die brandplekken kunnen geven. Je kunt het beste loofhout in de open haard stoken, dit hout bevat weinig hars. In het algemeen kan je stellen dat hout van loofbomen hard hout is. Let daar dus op bij openhaardhout kopen.


Droog hout

Hout met een vochtpercentage van 12 tot 15% is geschikt voor de kachel of open haard. Ovengedroogd hout moet 4 dagen gedroogd worden in een oven om een vochtpercentage van 15% te krijgen. Hout kopen met het etiket ovengedroogd zegt niet dat het hout echt goed droog is. Het hout kan ook maar één dag in een oven gelegen hebben. Houd dat in de gaten. Het hout dat je bijvoorbeeld in zakken koopt bij een pompstation is vaak niet goed, ook al staat op de zak dat het ovengedroogd hout is. Het heeft gewoon niet lang genoeg in een oven gelegen. (Het hout in deze zakken is overigens ook heel duur!).

Hout zelf kappen en klieven, twee jaar laten drogen onder een afdak waar goed de wind door heeft kunnen gaan, heeft een vochtpercentage van rond de 20%. Wanneer je zeker wilt weten hoe hoog het vochtpercentage van je hout is, kun je een vochtmeter kopen voor € 25,00 dan weet je het zeker. Of je kan twee blokken hout tegen elkaar slaan, wanneer dit een heldere geluid geeft, is het hout droog. Een dof geluid hoor je wanneer twee vochtige houtblokken tegen elkaar slaat.

Houtsoort geschikt voor houtkachel

Loofbomen

Essen harde houtsoort, brandt lang en gelijkmatig, geeft mooie vlammen, geschikt voor de convectie kachel en open haard

Beuk hard hout, brandt langzaam maar lang, geschikt voor convectie kachel en de open haard

Berkenhout zacht hout geschikt voor de accumulerende kachels, geeft een mooi vuur met veel vlammen en brandt snel. Ovengedroogd berkenhout heeft een witte bast. De schillen van de bast zijn bijzonder goed geschikt voor het aanmaken van de kachel. Iedereen die vroeger op scouting heeft gezeten, is hier bekend mee. Je werd het bos in gestuurd (letterlijk) om schillen van de berk te trekken om zo het kampvuur aan te maken. Doen ze dat tegenwoordig ook nog?

Eikenhout hard hout, brandt langzaam maar lang, geschikt voor een convectie kachel. Eikenhout geeft weinig rook.

Elzenhout zacht hout, is geschikt voor accumulerende kachels, minder geschikt voor de open haard

Haagbeuk geschikt voor convectie kachels, geeft veel en gelijkmatig warmte af

Kastanje hard hout, brandt goed. moet wel goed droog zijn, wanneer je het voor de open haard wilt gebruiken. Wanneer het niet goed droog is, kan het veel vonken afgeven

Linde zacht hout, brandt snel en geeft weinig warmte af. Is daarom niet zo geschikt

Wilg zacht hout, brandt snel en onregelmatig. geeft veel roetvorming dus niet gebruiken

Populier zacht hout, brandt snel en onregelmatig. Geeft veel roetvorming dus niet gebruiken

Acacia hard hout, brandt lang, niet geschikt voor de open haard

Esdoorn ook geschikt voor de open haard

Fruitbomenhout dit hout verspreidt een heerlijke geur, is geschikt voor de open haard en brandt lang

Iep brandt redelijk lang en is geschikt voor de open haard alleen wanneer het hout droog is. Wanneer het hout vochtig, geeft het veel vonken. Maar nat hout moet je nooit gebruiken (dus eigenlijk is dit een overbodige opmerking!)

Naaldbomen

Naaldbomen bevatten veel hars, hierdoor geeft het hout vonken af en is daarom niet geschikt voor de open haard. De hars vervuilt ook je rookkanaal

Dennenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal)Aanmaakhoutjes zijn vaak gemaakt van vurenhout

Grenenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal)

Larikshout bevat veel hars en zal dus erg gaan vonken en is daarom niet geschikt voor de open haard

Vurenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal).

Klik hier voor meer info over houtsoorten en prijzen.

Comment Section

46 reacties op “Welk houtsoort is het meest geschikt voor welke houtkachel?


Door Johannes op 8 februari 2020

Vraag, is sterkers geschikt als haardhout?


Door Frans Gastreich op 24 januari 2020

Kan Japanse kers (prunus) in een haard worden verstookt. zit veel hars in?


Door Ger Joosten op 5 januari 2020

Heb veel, al enkele jaren dode dennebomen gekapt en gekliefd. Na nog enkele jaren drogen is dat prima te stoken. in een kachel met grote glazen deur. Het geeft een mooie vlam en nauwelijks aanslag op de glazen deur. Ik veeg ieder jaar het rookkanaal en heb weinig aanslag.


Door j.vonk op 14 november 2018

kan ik in de houtkachel acb hout stoken


Door Ger Boscaljon op 4 september 2019

Brand veel te heet, kan de kachel niet aan en zal mogelijk stuk scheuren.


Door Jan Dekkers op 14 november 2018

ik mis in de lijst de kwaliteiten van hazelaars/ hazelnoten hout


Door Sander op 12 oktober 2018

Hoi Pine,
Ik woon op Curacao. Het is erg lastig om hier goed hard brandhout te vinden. Ik heb gehoord dat het stoken van Mangoboomhout gevaarlijk is vanwege giftige stoffen. Weet jij hier iets van? En is de Cashewboom geschikt om te stoken?….


Door Pine Berg op 15 oktober 2018

Beste Sander,
Helaas, dat weet ik niet. Iemand?


Door Veldwijk op 21 augustus 2018

Hallo,

Als je dennenhout combineert met eik, es, beuk is het dan nog steeds erg slecht? Er wordt altijd gestookt met hoge verbranding.

Mvg


Door Pine Berg op 13 september 2018

Beste, Dat kan, maar dennenhout heeft veel hars. En dat is niet goed.


Door Rob op 27 juni 2018

Beste Pine waarom lees ik nooit iets over olijfboomhout? In Spanje in overvloed en hier in de lage landen: NIETS. Ik wil het hele harde, bijna versteend hout gebruiken om er sardientjes mee klaar maken, net als ze doen aan de Costa’s. Hoe krijg ik dit hout mooi smeulend op mijn halve bol BBQ, gevuld met zand, een stuk hout erop en hoe krijg ik die nu mooi brandend en smeulend? Dank voor je antwoord, hoop dat je die ook naar mijn e-mailadres zult sturen 🙂


Door Pine Berg op 28 juni 2018

Beste Rob, Ik moet je eerlijk zeggen, ik zal het niet weten. Ik ga hier voor je achteraan. De reden is neem ik aan dat we hier weinig olijfboomhout hebben en in Nederland dus weinig ervaring is met deze houtsoort.


Door Tonnie van de sande op 15 januari 2018

Is het hout van de catalpa geschikt voor de open haard?


Door Roel op 6 maart 2018

Hier ben ik dus ook erg benieuwd naar, ik hoor weleens dat dit hout nogal ruikt als je het verbrand.


Door Michel op 18 oktober 2017

Wij hebben een wilde kastanje in de achtertuin die we willen laten kappen. Kan ik dit hout stoken? Volgens de hovenier is het niet geschikt.


Door Hennie op 12 oktober 2017

We hoorden net van iemand dat het hout eerst flink nat moet zijn (regen) dan drogen met bv een dekzeil. Us dit waar?


Door Pine Berg op 13 oktober 2017

Nee hoor, dat maakt niet uit. Wel moet levend hout, dood zijn.


Door Frans van der Meer op 5 oktober 2017

Hallo,
Ik kan een meidoorn boom krijgen. Is dit hout geschikt om in een dichte kachel te stoken? Uiteraard na drogen.Door Nico Heemskerk op 4 augustus 2017

Is Taxushout geschikt voor de open haard? Met vr.gr.


Door Pine Berg op 7 augustus 2017

Beste Nico,
Op zich is het hout geschikt, maar de taxus is giftig. Er zit een giftige stof in, ook in het hout. Dus daarmee zou ik oppassen.


Door Maarten op 23 februari 2017

Ik overweeg om een cv kachel te laten installeren. En ik heb 2 vragen.
Weet iemand hoeveel hout je dan ongeveer verstookt in een winter in nederland?
Hoe beperk je de rook/reuk overlast voor de buren zoveel mogelijk?


Door Marcel V op 21 september 2016

In zuid Duitsland en vooral in de Alpenlanden wordt 90% gestookt met naald en dennenhout , in nederland wordt het altijd afgeraden dit heb ik nooit begrepen , ook de buurman stookt al jaren op dennenhout en laat 1x in de 2 jaar de schoorsteenveger komen en dan valt het erg mee wat eruit komt , ik denk dat dennenhout en naaldhout prima te stoken is als het maar droog is


Door Wim op 23 september 2016

Natuurlijk kan je dennenhout stoken!
Mijn broer en ik stoken reeds meer dan 30 jaar met dennen- en fijnspar, wij kuisen wel elk jaar onze schouwen.
Voorwaarde is wel het hout goed te laten drogen, wij verstoken ons naaldhout ten vroegste pas nadat het 4 jaar gedroogd is. Je hebt dan wel voldoende opslagruimte nodig…
Loofhout hoeft maar 2 jaar te drogen, maar dat verkopen wij 🙂
Klanten overtuigen om naaldhout te stoken is meestal niet eenvoudig, lukt vaak enkel vanaf februari als hun houtkot leeg raakt en er is nog een winterprik…Door Hans Fens op 22 oktober 2016

Onze LEDA kachel heeft een gesloten verbrandingsruimte. We stoken voor 90% naaldhout. In de wintermaanden levert de kachel warmte voor onze gehele beneden etage. We stoken ongeveer 5m3, minstens drie jaar gekliefd gedroogd sparrenhout. De schoorsteenveger komt verplicht (Duitsland) 2x per jaar vegen. Hij heeft nog nooit iets anders waargenomen dan een nette ‘schone’ schoorsteen. Je moet na 2 min nieuw hout aanvoeren.
Het anti naaldhout verhaal is voor ons pure lulkoek. Waarschijnlijk verdienen de houtleveranciers meer aan het duurdere loofhout.


Door Leon op 19 december 2018

hier wil ik even op reageren als houtleverancier, ik probeer mijn uiterste best te doen om mijn klanten er van te overtuigen om naaldhout te stoken


Door Vince op 18 november 2016

Vroeg ik mij dus ook af. Mijn pa die stookt ook geregeld den of spar. Brand top, maar veel vegen dus…


Door Leo Greiner op 5 februari 2017

Dat begrijp ik ook niet. Ik laat het drie jaar liggen voordat ik het stook.


Door Leon op 19 december 2018

Beste Marcel, helemaal eens met u. inderdaad stoken ze in zuid Duitsland en in de alpen landen heel veel naaldhout dat is zeker goed te stoken in een dichte kachel, en ja al het hout moet droog zijn dat is een ding wat zeker is mvg lvb.haardhout


Door Jan op 28 augustus 2016

Ik heb een vraag over mijn Barbas Energa 70/55 (plaatstaal) via een site ben ik op deze kachel gekomen omdat deze goed verwarmd maar ik wil bruinkolen opsteken ik heb de fabriek barbas gebeld en aan hun gevraagd en die zeggen dat er geen bruinkolen in kunnen en de verkoper van de bruinkolen wel wat moet ik nu? Pinikay briketten kan ik deze wel in mijn kachel gooien? Wat gebeurd er als mijn kachel van plaatstaal vervormd?
Mvg Jan


Door Pine Berg op 29 augustus 2016

Beste Jan, Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Misschien dat iemand anders dit weet?


Door R Pool op 11 december 2016

Ik stook al jaren bruinkool bij hout.Blijft land branden maar geeft minder warmte af als hout.Dus voor je kachel is het geen probleem


Door Frans van den Hurk op 31 maart 2016

Hoe lang moet elzenhout drogen voor dat je het kunt stoken?


Door Cocky Hoogeveen op 31 maart 2016

Dag Frans,
De droogtijd voor elzenhout is 1,5 tot 2 jaar.
groet
Cocky


Door wim op 12 maart 2016

kun je hout van de japanse tempelboom in een speksteenkachel stoken


Door Pine Berg op 14 maart 2016

Beste Wim, Ik weet het niet. Sorry. Misschien moet je het gewoon proberen.Ik ben benieuwd!


Door hugo op 4 maart 2016

waarom acacia niet geschikt voor open haard?


Door Cocky Hoogeveen op 7 maart 2016

Dag Hugo,
Acacia hout is minder geschikt voor de open haard omdat het hout erg “knettert” en daarom is het minder geschikt.
groet
Cocky Hoogeveen


Door Remco van der Sterren op 10 januari 2016

Hallo, wanneer hout van naaldbomen langer ligt in bos of houthok, wordt de hoeveelheid hars dan minder of blijft dat hetzelfde? En is coniferen hout goed voor de houtkachel?


Door Pine Berg op 11 januari 2016

Beste Remco, dank voor je vraag over de houtsoorten. Ik moet je eerlijk zeggen, ik weet het niet zeker. Hars behoedt een boom voor aantasting van schimmels en dergelijke. Het verse hars, dat uit een levende boom druipt, gaat indrogen op het moment dat de boom gekapt is. Dit kan jaren duren. De hoeveelheid zal, denk ik, in de loop van de tijd afnemen. Zeker is dat het hars bij het verbranden de kachel en schoorsteen behoorlijk vuil maakt.
Coniferen kan je prima stoken. Wel heel lang laten drogen. En ook in dit hout zit hars, dus vervuiling van de schoorsteen is mogelijk.


Door Jannie Hekkert op 16 november 2015

Vraag: perzikhout lees ik als fruitboom en daarom geschikt voor de houtkachel. En de catalpa dan? Ik dacht dat die te zacht en niet zo geschikt is. Handige site!


Door Pine Berg op 16 november 2015

Beste Jannie, Dank voor je reactie op de houtsoorten en de kachel. De Catalpa is een mooie boom, trompetboom, maar is geen fruitboom. Ik heb geen ervaring met het branden van dit hout. Misschien iemand anders die dit leest?


Door Pon Ruiter op 15 december 2016

Het hout van alle loofbomen is bruikbaar voor de open haard (maar wie stookt er nog een vervuilende open haard?) en ook de houtkachel. Maar voor alle hout dat je wil stoken geldt dat het goed droog moet zijn, met een vochtgehalte tussen de 15 en 18%. De handel verkoopt daar handige meters voor. Maar meet dan niet de zijkant van een blok hout (die is allicht droog), maar zaag een blok doormidden en meet de zaagkant. Sommige houtsoorten bevatten extreem veel water en zijn na droging zó licht dat het niet loont om ze te verzagen en te kloven. Want kloven is nodig: rondhout droogt alleen aan de twee zaagsneden. Dat gaat erg langzaam. Je kunt droog hout herkennen aan wat je hoort als je twee stukken hout tegen elkaar slaat. Een helder geluid: droog. Dof geluid: te nat. Droge blokken vertonen meestal ook haarscheurtjes. Het allerbeste stookhout is appel en peer. Heel zwaar en dicht, en dus brandt het lang. Maar er is niet veel aanbod en meestal is het nogal krom. Dat stapelt niet fijn. Daarna komen, min of meer evenwaardig aan elkaar: eik, beuk, es en robinia pseudoacacia. Daarna berk, dan esdoorn en als hekkensluiter els. Ik heb ook veel wilg gestookt. Brandt prima, maar is erg licht en dus snel weg. Populier stinkt en rookt. Vermijden. Naaldhout: brandt heet en snel, maar geeft in je afvoer afzet van het zeer brandbare creosoot. Vaak vegen, dan kan het wel. Ik stook al veertig jaar. Onze houtkachel (een Leenders Cylon van 9kW) is integraal onderdeel van onze verwarming. Steeds meer houtkachels worden aangesloten op de cv.


Door Pine Berg op 19 december 2016

Beste Pon Ruiter,
Dank voor deze waardevolle toelichting op welke houtsoort is geschikt voor welke kachel.


Door Daan Osinga op 12 januari 2021

Wij hebben een hout-cv kachel. Onze leverancier raadt (inmiddels) af om eiken te stoken. Wat is hier het probleem?

Plaats een reactie


*