Om te verwarmen moet een kachel ook brandstof hebben. De warmte die opgewekt wordt, wordt vervolgens in uw huis verspreid op verschillende manieren. De bekendste brandstoffen zijn gas, hout en biomassa.

Gas voor de kachel

Dankzij een aansluiting op het gasnetwerk heeft elk huis in Nederland een constante aanvoer van gas. De verwarming brandt daardoor continu. In geval van centrale verwarming zit er een thermostaat die ervoor zorgt dat de cv-ketel aanspringt of harder gaat branden. Dankzij gas blijft uw huis altijd op een aangename temperatuur. Besparen op gas is overigens vrij makkelijk. Door regelmatig de verwarming een graadje lager te zetten bespaart u op jaarbasis al snel een paar tientjes.

Kachelhout

Ook hout is een prima brandstof voor kachels. Er zijn diverse soorten houten brandstoffen verkrijgbaar, met elk hun eigen voor- en nadelen. De traditionele houtblokken zijn waarschijnlijk het bekendst. Omgezaagde bomen worden in blokken gehakt en onbewerkt op het vuur gegooid.

Blog over speksteenkachel

Houhetwarm.nl heeft zelf een speksteenkachel en geniet daar elke dag van. Pine Berg blogt over houtsoorten, vuur, vlammen en kachelplezier. Lees het blog over de speksteenkachel.

Biomassa als brandstof

Biomassa is een verzamelnaam voor organisch materiaal dat voor duurzame energie gebruikt wordt. Voor brandstof vallen bijvoorbeeld zogenaamde pellets onder, die gemaakt worden van houtsnippers en zaagsel. De CO2 neutrale houtpellets zijn cilindervormig en ongeveer 6 mm groot. Ook briketten worden veelgebruikt. Briketten worden gemaakt van afval uit de houtindustrie: houtvezels en geperste houtkrullen. Dankzij biomassa als brandstof kunt u de kachel gebruiken zonder daarbij het milieu onnodig te belasten.

Offerte houtkachel

  • Hulp nodig bij het zoeken naar een goed houtkachel?
  • Heb je geen tijd om zelf onderzoek te doen?
  • Wil je weten wat een kachel kost en hoe het allemaal werkt?

email-adresen wij gaan je helpen!