Pellets voor de pelletkachel

Pellets voor de pelletkachel

Gezellig en schoon: een pelletkachel

Het stoken van pellets in een speciale pelletkachel wordt steeds meer gezien als een goed alternatief voor het stoken op gas of in een houtkachel. Het is gezellig en schoon! Pellets zijn kleine houtkorrels, gemaakt van zaagsel. Het zaagsel wordt in elkaar geperst en het resultaat zijn de kleine korreltjes, uitstekend geschikt als brandstof voor de pelletkachel.

Pellets kopen

In dit artikel ga ik wat dieper in op het aanschaffen van pellets. Je kan ze makkelijk via internet bestellen, bijvoorbeeld de pellets van Toppellet, een bedrijf gespecialiseerd in pellets.

Met het stoken op pellets kan je veel geld besparen op je stookkosten. Natuurlijk is het kopen van een goede pelletkachel een investering. Maar daarna is de aanschaf van deze natuurlijke, milieuvriendelijke biomassa een stuk goedkoper dan het gebruik van gas of andere brandstoffen. Ook stook je veel zuiniger in een pelletkachel dan in een houtkachel.

Zak van 10 kilo

Voor € 2.87 heb je al een zak van 10 kilo. En de prijs gaat uiteraard naar beneden als je grotere hoeveelheden koopt. Je verbruikt ongeveer 0,6 kg tot 1,5 kg per uur. Uiteraard is dit afhankelijk van je eigen stookgedrag en de mate van isolatie van je woning.

Schoon

Het grote voordeel van de verbranding van pellets, is het feit dat de verbranding heel schoon is. Je houdt nagenoeg geen asresten over en de verbranding is CO2 neutraal. De verbranding levert dus evenveel CO2 op als wanneer je een stukje zou laten wegrotten. Bovendien, doordat je niet steeds de deur van de kachel hoeft open te doen om deze bij te vullen, heb je in de kamer veel minder stof  in vergelijking met een houtkachel.

Soorten pellets

Let op. Er zijn verschillende soorten pellets op de markt. Maar een tip is om te letten op de kwaliteit. Goede pellets glanzen en zijn stevig, zonder scheurtjes. Je kunt dit trouwens testen. Een goede pellet drijft niet, maar zinkt.

Je hebt bruine pellets en witte pellets. Beiden zijn goed te gebruiken, maar de keuze hangt af van je stookgedrag en je wensen. Bruine pellets zijn gemaakt van (gemengd) hardhout, witte pellets van zachthout. Als je weinig stookt, zijn bruine pellets beter. Daar komen lange vlammen van af. Bruine pellets zijn ook goedkoper. Zachthout heeft even tijd nodig om op temperatuur te komen.
Peter ten hoven
Door

Peter ten hoven

op 17 Jan 2023

Wat kost 100 zakken en als ik een pellet naar Amersfoort krijg wat kost me dat afz Peter

Reactie plaatsen