Materialen monumenten isoleren

Materialen monumenten isoleren

Welke materialen kan je gebruiken om monumenten te isoleren? In principe kun je voor monumenten isolatiematerialen gebruiken die ook gebruikt worden voor andere panden. Aan monumenten hangen echter vaak andere regels waardoor het wat lastiger is om te isoleren. Gevelisolatie is bij monumenten bijvoorbeeld moeilijk. Er is vaak geen spouwmuur en de gevel aanpassen mag niet vanwege de monumentenstatus van uw huis. Wel zijn er andere mogelijkheden.

[mwm-aal-display]

Materialen monumenten isoleren

Isolatiematerialen zijn er volop. Welke je moet kiezen is vaak lastig, wil je alleen kijken naar de isolatiewaarde, brandklasse of is de milieubelasting voor jou belangrijk. Kijk anders eens naar de tabel isolatiewaarde/belasting, ook op de pagina's over natuurlijke isolatiematerialen of de pagina's veel gebruikte isolatiematerialen vind je meer informatie. Belangrijk is dat je vooraf goed nagaat aan welke regels je gebonden bent voor je monument.

Monumenten, isoleren en regelsIsoleer de ramen met monumentenglas of voorzetramen

Monumentenglas is een glas dat lijkt op oud glas, maar dat een isolerende werking heeft zodat je minder warmte verliest. Er zijn diverse soorten enkel en dubbel glas met de uitstraling van oud glas. Als het lastig is om de ramen te vervangen, kun je ook voorzetramen plaatsen aan de binnenkant van het kozijn. Hiermee creëer je dubbel glas en ook dat zorgt ervoor dat je minder warmte verliest.

Luiken voor de ramenMet glaswol kan je prima isoleren

Met luiken kun je de warmte ook binnen houden. Luiken kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden alhoewel buiten vaak moeilijk is in verband met regelgeving. Luiken worden meestal gemaakt van hout en hebben daardoor een authentiek uiterlijk.

Lange overgordijnen

Ook lange gordijnen werken isolerend, zeker van zware kwaliteit stof. Je kunt ook een warmte reflecterende voering aanbrengen voor een nog betere isolatie. De zichtbare stof kan vanzelfsprekend in een motief zijn dat past bij de uitstraling van het monument.

Radiatorfolie in een monument gebruiken

Achter de radiatoren kun je door middel van radiatorfolie de wand isoleren. De folie zorgt ervoor dat je via de muur in ieder geval een stuk minder warmte verliest. De warmte wordt door het folie de kamer in gereflecteerd. Zo draagt radiatorfolie bij aan energiebesparing. De kosten van de radiatorfolie zijn laag, zo laag dat je het binnen een paar dagen terugverdiend hebt.

Advies nodig?

Op www.monumenten.nl kun je meer informatie vinden over het isoleren van monumenten. Voor advies op maat kun je ook een adviseur inschakelen.

[phxoptin id=1430497944]

Het Nationaal Energiebespaarfonds

In Nederland zijn er nog teveel woningen die niet geïsoleerd zijn. De overheid wil huiseigenaren de mogelijkheid bieden de eigen woning te isoleren ook wanneer zij onvoldoende financiële middelen hebben. Hiervoor is het Nationaal Energiebespaarfonds opgericht, in dit fonds zit € 300.000.000, bijeengebracht door de overheid, de ASN bank en de Rabo bank. Je kunt een aanvraag voor een lening indienen wanneer de kosten van de isolatie minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 bedragen. Je leent dit bedrag tegen een rente van 3 tot 3,5 % gedurende de gehele looptijd. Begin 2014 is het mogelijk een aanvraag voor een lening in te dienen, ga hiervoor naar www.ikinvesteerslim.nl. Maar let op, wanneer je geld wilt lenen moet je de uitvoering door een bedrijf laten doen. Wanneer je zelf gaat isoleren, krijg je hiervoor geen leningMeer informatie over dit fonds kun je ook lezen in ons blog.
Reactie plaatsen