De isolatiewaarde van de verschillende isolatiematerialen kan je vergelijken. Om dit te kunnen doen wordt er gewerkt met de volgende waarden:
[mwm-aal-display]
L- waarde
L-waarde (lambda-waarde): hoe kleiner deze waarde is , hoe beter het materiaal isoleert. (Deze waarden staan in de tabellen van houhetwarm.nl).Vergelijk bijvoorbeeld een resolschuim-isolatie-plaat (lambda-waarde 0,024) met een cellulairglas-isolatieplaat (lambda-waarde 0,050). Dit betekent dat die laatste ongeveer de helft minder isoleert en dat je met cellulair glas een dubbele dikte nodig hebt om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen als de eerste.
U-waarde
U-waarde: deze waarde wordt meestal gebruikt bij zaken waar je geen dikte kan kiezen (zoals ramen). Ook hier geldt hoe lager het getal, hoe beter isolerend. Bijvoorbeeld enkel glas heeft een U=5,7 terwijl HR-glas U=1,1. Hoogrendementsglas isoleert dus meer dan 5 maal beter dan enkel glas. (Deze waarden staan bij glas op houhetwarm.nl)
R-waarde
R-waarde of de warmteweerstand: dit is te berekenen door de dikte van een isolatiemateriaal (uitgedrukt in meters) te delen door de lambda-waarde. Hier geldt: hoe hoger het getal, hoe beter isolerend.
Alle isolatiebedrijven in Nederland werken met isolatiematerialen met een hoge isolatiewaarde. Wil je aan de gang met isolatie, dan is het handig om isolatiebedrijven te laten langskomen. Zij kunnen je precies vertellen welke isolatiewaarde nodig is voor jouw situatie.
Voor een dauwpuntsberekening zoek ik de r-waarde van een kanalenplaatvloer van 400 mm dikte. VBI kon mij daar geen goed antwoord op geven. Het gaat om een kelderdek waar bovenop isolatie ligt maar waaronder ook een luchtspouw (ruimte boven het plafond) aanwezig is. Deze spouw trekt het dauwpunt naar beneden, waardoor er mogelijk bij winterdag condensatie kan optreden in de kanalenplaatvloer. E.e.a. maakt dat een nauwkeurige waarde zeer welkom is om tot een juist advies te komen.
Van Maanen
op 23 Nov 2018