Soorten glasisolatie

Soorten glasisolatie

Er zijn meerdere soorten glasisolatie voor je huis mogelijk. Vroeger waren de ramen in huizen gemaakt van enkel glas. Door het dunne glas ging veel warmte verloren. Tegenwoordig is dubbel glas of zelfs HR++ glas de standaard. Het glas houdt warmte binnen en ook de vochthuishouding rond je ramen en kozijnen is veel beter. De energiebesparing die je realiseert met dubbelglas of HR glas is hoog. Het vervangen van ramen en kozijnen met dubbel glas is in veel gevallen zelfs al interessant als ze nog niet versleten zijn. Soms wordt op een eenvoudige manier dubbel glas gemaakt. Met voorzetramen op de bestaande kozijnen is er ook sprake van dubbel glas met een isolerende werking.

Dubbel glas

Bij dubbelglas staan 2 glasplaten op een afstand van elkaar. De ruimte tussen de glasplaten is luchtdicht gemaakt, waardoor deze isoleert. Dubbel glas helpt zo de warmte binnen te houden en werkt tegelijkertijd ook geluidsabsorberend. Op houhetwarm.nl vind je meer gedetailleerde informatie over dubbel glas.

HR glas

In het hypermoderne HR glas zit tussen de beide glasplaten een dun laagje metaal. Het laat licht vrijwel helemaal door, je ziet geen verschil. Door het metaallaagje wordt warmte die in huis wordt opgewekt binnen gehouden. Tussen beide glasplaten zit een spouw met argon gas. De afstand tussen de beide glasplaten bepaalt de isolatiewaarde van het HR glas, die wordt aangeduid door HR, HR+ of HR++.

Voorzetramen

Voor bestaande kozijnen wordt in sommige gevallen gebruik gemaakt van voorzetramen. Deze worden binnen of buiten tegen de kozijnen geplaatst waardoor een isolerende luchtspouw ontstaat. Met een warmtereflecterende coating op het glas reflecteert de warmte zelfs terug naar binnen en bespaar je nog meer energie.

Monumentenglas

Voor monumenten kun je vaak geen dubbelglas of HR++ glas gebruiken. Daarom is er monumentenglas of monumentaal glas op de markt. Dit is dun isolatieglas, dat pas in oude kozijnen.

Kortom, er zijn veel verschillende soorten glas. Op Wikipedia vind je nog meer informatie over verschillende soorten glas.

Kosten isolatieglas

Hieronder staat een overzicht met een indicatie van de kosten voor de diverse soorten isolatieglas.

(Prijzen november 2012)
Soorten glasU WaardeKosten 100 cm/100 cm 
Enkel glasu = 5,8€ 65,00
Voorzetraam met coatingu = 2,0€ 145,00
Voorzetraam zonder coatingu = 2,8€ 120,00
Dubbel glas  thermopaneu = 2,8€ 115 - € 140
HR glasu = 2,0 – 1,7€ 145,00
HR+ glasu = 1,6 – 1,2€ 150 - € 180
HR++ = 2 voudig glasu = 1,1€ 160,00
De Zweedse methodeu = 2,0 – 1,6€ 120,00

Offerte

Wil je op een eenvoudige manier offertes ontvangen? Vul dan de aanvraag in en je krijgt van meerdere bedrijven een offerte. Vergelijken is nog nooit zo simpel geweest.

offerte-aanvragen
Jan Versteegh
Door

Jan Versteegh

op 11 Aug 2014

Kunt u mij het verschil laten weten in isolatiewaarde en prijs tussen pyrolitisch gelaagd glas en dubbel glas

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 11 Aug 2014

Ik weet het antwoord niet direct. Ik ga het voor je opzoeken. Als iemand anders het in de tussentijd weet, graag reageren!

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 14 Aug 2014

Ik heb navraag gedaan over de isolatiewaarde van glas. Ik vroeg het aan deskundige http://www.davinciglas.eu/NL/index.html" title="davinci glas" rel="nofollow">DaVinci Glas en kreeg bijgaand antwoord. Pyrolitisch glas heeft een U-waarde U=3.3 (gelaagd glas) en dubbel glas heeft een U-waarde van U=3.2. HR++ heeft U=1.5. In het algemeen geldt: Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. En ook, hoe lager de waarde, hoe hoger de prijs. Zie bovenstaande tabel in het artikel. Op de pagina https://houhetwarm.nl/isolatie/isolatiewaarde-van-isolatiematerialen/" title="isolatiewaarde" rel="nofollow">isolatiewaarden van isolatiematerialen kan je meer lezen.

Reactie plaatsen