Monumenten isoleren is niet altijd even makkelijk. Monumenten hebben meer kieren dan moderne gebouwen. Het voordeel daarvan is dat vocht automatisch afgevoerd wordt. Als er echter teveel kieren zijn, verlies je daardoor warmte en voelt het koud aan. Bovendien kost het je meer om het pand te verwarmen. Als je een monument bezit met veel kieren dan is het zaak om dit te isoleren. Omdat monumenten beschermd zijn, mag je niet zomaar gaan isoleren. Er zijn strikte regels over wat je mag aanpassen aan het gebouw.

[mwm-aal-display]

Kieren dichtzetten in een monument

Als je nadenkt over isoleren, moet je beginnen met alle kieren van het monument dicht te zetten. Oude panden verzakken soms een beetje en dat kan ervoor zorgen dat het pand een beetje scheef staat. Hierdoor kunnen kieren ontstaan bij kozijnen maar bijvoorbeeld ook in de dakconstructie. Door deze kieren te isoleren verlies je minder warmte. Overigens mag je de kieren bij een monument niet dichtzetten met moderne middelen als kit of purschuim. Je moet hiervoor dezelfde kalkspecie gebruiken als die al in het monument gebruikt zijn.

Monumentenglas voor monumenten geschikt!

Ook via de oude ramen van monumenten gaat veel warmte verloren. Sowieso gaat het eigenlijk altijd om enkel glas, dat aanzienlijk minder energiezuinig is dan dubbelglas. Het probleem bij monumenten is dat je de ramen niet zomaar mag vervangen en al helemaal niet door modern glas. Gelukkig is er zogenaamd monumentenglas op de markt. Dit ziet eruit als ouderwets glas en heeft tegelijkertijd een hogere isolatiewaarde.

Gevelisolatie bij monumenten is lastigMonumenten isoleren in Amsterdam

De gevels van monumenten moeten in originele staat blijven, dus gevelisolatie aan de buitenzijde is vrijwel onmogelijk. Aan de binnenkant zijn er soms wel mogelijkheden, al hangt dit sterk af van het pand. Nadeel van isolatie aan de binnenzijde is dat historische details vaak verloren gaan. Spouwmuren worden sinds 1900 toegepast. Als uw monument een spouwmuur heeft zou spouwmuurisolatie een goede oplossing kunnen zijn. De spouw moet daarvoor wel diep genoeg zijn en ook moet onderzocht worden of deze voldoende schoon is.

Advies nodig voor isoleren monumenten?

Laat je adviseren wanneer je een monument wilt gaan isoleren. Het isoleren van een monument is geen alledaagse klus, dus schakel een expert in. Wil je direct beginnen, vraag dan een advies gesprek aan.

[gravityform id="20" title="false" description="false"]

Het Nationaal Energiebespaarfonds

In Nederland zijn er nog teveel woningen die niet geïsoleerd zijn. De overheid wil huiseigenaren de mogelijkheid bieden de eigen woning te isoleren ook wanneer zij onvoldoende financiële middelen hebben. Hiervoor is het Nationaal Energiebespaarfonds opgericht, in dit fonds zit € 300.000.000, bijeengebracht door de overheid, de ASN bank en de Rabo bank. Je kunt een aanvraag voor een lening indienen wanneer de kosten van de isolatie minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 bedragen. Je leent dit bedrag tegen een rente van 3 tot 3,5 % gedurende de gehele looptijd. Begin 2014 is het mogelijk een aanvraag voor een lening in te dienen, ga hiervoor naar www.ikinvesteerslim.nl. Maar let op, wanneer je geld wilt lenen moet je de uitvoering door een bedrijf laten doen. Wanneer je zelf gaat isoleren, krijg je hiervoor geen leningMeer informatie over dit fonds kun je ook lezen in ons blog.