Monumentenglas heeft een isolatiewaarde tussen enkel glas en HR++ glas

Monumentenglas heeft een isolatiewaarde tussen enkel glas en HR++ glas

Mooie monumenten hebben vaak ook mooi glas in de gevel zitten. Bijvoorbeeld glas in lood of mooie kleine ruitjes. Nadeel van al dat moois is dat het vaak om enkel glas gaat. Door enkel glas gaat heel veel warmte van binnen verloren. In een monument zou je dus het liefst ook dubbel glas zetten. Alleen vallen monumenten onder monumentenzorg en mag er dus niet zomaar iets aan veranderd worden. Er is echter wel een oplossing: monumentenglas (of  monumentaal glas). De isolatiewaarde van monumenten glas ligt tussen enkel glas en HR++ glas.

[mwm-aal-display]

Isolatieglas of monumentaal glas in monumenten

Historische gebouwen zijn vaak voorzien van ouderwetse glassponningen die er volgens de regels in moeten blijven zitten. In sommige gevallen mogen de oude kozijnen wel vervangen worden als de nieuwe kozijnen een vergelijkbare uitstraling hebben. Er zijn daarom verschillende soorten monumentenglas voor al die situaties.

Monumentenglas met coating

Om de uitstraling van authentiek glas te bewaren is er speciaal monumentenglas met een coating op de markt gebracht. Dit glas is te krijgen in verschillende diktes en isoleert veel beter dankzij de coating die op het glas is aangebracht. Deze coating reflecteert de warmte naar binnen, zodat deze niet verloren gaat. Dit type glas is verkrijgbaar als enkel glas, isolatieglas en gelaagd glas.

Monumenten isoleren in UtrechtDubbel glas voor monumenten

Daarnaast is er ook speciaal dubbel monumentenglas. Dit glas is 10 mm dik en speciaal voor ramen en deuren in monumenten ontwikkeld. Het is dun genoeg om gebruikt te worden in bijna alle situaties. Bovendien wordt het uitgevoerd als getrokken glas. Het heeft daardoor een onregelmatige spiegeling die kenmerkend is voor monumenten.

Glas-in-lood in dubbel glas

Je mooie glas-in-lood ramen wil je natuurlijk niet kwijt. Het ziet er prachtig uit maar het is natuurlijk wel een tochthoek. Tegenwoordig is het mogelijk om deze ramen in dubbel glas te zetten, je houdt je sfeer maar je bent je tochthoek kwijt!glas-in-lood ramen kunnen in dubbelglas gezet worden. u houdt dan de prachtige ramen zonder de nadelen van glas-inlood

Voorzetramen als alternatief

Met voorzetramen kun je dubbel glas voor monumenten realiseren. Aan de buitenkant ziet het monument eruit zoals voorheen, maar binnen wordt een ruit geplaatst voor het kozijn. De prijzen beginnen bij ongeveer € 40,- per m² en lopen op tot € 80,- per m² voor voorzetramen die zijn voorzien van een reflecterende coating. Hierdoor blijft de warmte natuurlijk wel beter binnen.

Kosten monumentenglas

De kosten van monumentenglas hangen af van de dikte van het glas. Voor enkel monumentenglas van 3 mm dik, liggen de kosten rond de € 50,- per m². Wil je 10 mm dik dubbel monumentenglas dan ligt de prijs tussen de € 200,- en 275,- euro per m². In dit glas zit dan wel een met gas gevulde spouw van 3 mm die zorgt voor een hoge isolatiewaarde. Er is ook enkel monumentenglas met een coating. De coating zorgt ervoor dat warmte van binnen reflecteert en daardoor niet via de ramen verloren gaat. De prijzen van monumentenglas hangen ook nog af van de hoeveelheid glas die je afneemt. Per vierkante meter betaal je minder als je meer afneemt.

Soorten monumentenglas

De kosten van monumentenglas lopen zo uiteen omdat er zoveel verschillende soorten zijn. De dikte van het glas varieert van 3 tot 10 mm, de U waarde varieert van 3,7 tot 1,6. Kortom een grote verscheidenheid en dus een grote prijsverschillen.

Offerte monumentaal glas

Vraag hier een offerte aan voor monumentenglas.

direct-offerte-aanvragen


 

Meer lezen?

In dit blog over monumentaal glas kom je meer te weten. Monumentaal glas en meer

Subsidies voor monumenten glas zijn een bijdrage in de kosten

De subsidies voor isolerend glas bedragen slechts een kleine bijdrage in de kosten, voor monumentenglas geldt hetzelfde. Je krijgt subsidie omdat de overheid het energie besparen wil stimuleren. Ondanks het feit dat je niet alles vergoed krijgt, verdien je de investering in een paar jaar terug omdat je minder kwijt bent aan energiekosten. Meer weten of jouw gemeente subsidie geeft voor monumentenglas? Ga hier naar de energiesubsidiewijzer.

Het Nationaal Energiebespaarfonds

In Nederland zijn er nog teveel woningen die niet geïsoleerd zijn. De overheid wil huiseigenaren de mogelijkheid bieden de eigen woning te isoleren ook wanneer zij onvoldoende financiële middelen hebben. Hiervoor is het Nationaal Energiebespaarfonds opgericht, in dit fonds zit € 300.000.000, bijeengebracht door de overheid, de ASN bank en de Rabo bank. Je kunt een aanvraag voor een lening indienen wanneer de kosten van de isolatie minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 bedragen. Je leent dit bedrag tegen een rente van 3 tot 3,5 % gedurende de gehele looptijd. Sinds begin 2014 is het mogelijk een aanvraag voor een lening in te dienen, ga hiervoor naar www.ikinvesteerslim.nl. Maar let op, wanneer je geld wilt lenen moet je de uitvoering door een bedrijf laten doen. Wanneer je zelf gaat isoleren, krijg je hiervoor geen lening. Meer informatie over dit fonds kun je ook lezen in ons blog.
JP van Kempen
Door

JP van Kempen

op 17 Mar 2014

Welke leveranciers/produkten hebben een KOMO certificaat conform de BRL 2207? Anders kun je het niet als dubbel glas meenemen in je beoordeling energielabel.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 18 Mar 2014

Beste JP van Kempen. Een lastige vraag die ik niet zomaar kan beantwoorden. Uiteraard moeten producten aan bepaalde eisen voldoen. Misschien kan je het nog wat toelichten? Wil je een lijst van alle merken dubbel glas met een certificaat?

Reactie plaatsen