Natuurlijke isolatiematerialen

Natuurlijke isolatiematerialen

Natuurlijke isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld schelpen, schapenwol en cellulose (papiervlokken). Stuk voor stuk zijn ze voortgekomen uit recycling of rechtstreeks uit de natuur. Natuurlijke isolatiematerialen hebben de goede eigenschap dat ze `ademen` en daarmee zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Je hebt natuurlijke isolatiematerialen en kunstmatig geproduceerde isolatiematerialen. Purschuim is bijvoorbeeld zo`n kunstmatig geproduceerd isolatiemateriaal.

[mwm-aal-display]

Schelpen

Fossiele schelpen zijn natuurlijk omdat er telkens weer nieuwe voorraad gevormd wordt. Het vervoer van schelpen brengt wel het nodige energieverbruik met zich mee. Schelpen hebben een positieve invloed op de vochthuishouding en worden daarom veel toegepast in kruipruimtes onder woningen. De onderste laag schelpen condenseert vocht terwijl de bovenste laag isoleert. Een eventuele balkenlaag onder uw vloer moet wel geventileerd worden om houtrot te voorkomen.

Schapenwol

Schapenwol is erg geschikt als isolatiemateriaal en 100% puur natuur. Het laat lucht door en heeft van nature een vochtregulerende werking. Bij vochtopname blijft de isolerende werking van schapenwol ongeveer hetzelfde. Het is daarom uitermate geschikt als isolatiemateriaal zonder damprem of extra folie tegen vocht. Het opgenomen vocht wordt namelijk heel geleidelijk afgegeven en beïnvloedt daardoor de luchtvochtigheid nauwelijks. Schapenwol vergaat niet, testen hebben aangetoond dat schapenwol tot wel 100 jaar meegaat. Het is dus een onderhoudsvrij isolatiemateriaal.

Cellulose

Cellulose wordt gemaakt door oud papier te vermalen tot vlokken. Vaak gaat het om onverkochte kranten die machinaal in holle ruimtes worden gespoten. Er wordt een klein beetje water toegevoegd zodat de cellulosevlokken plakkerig worden en zich hechten aan de ondergrond of wand. De papiervlokken geven een goede luchtdichting. Doordat lucht niet meer kan bewegen zijn de holle ruimtes als muren, daken en vloeren goed geïsoleerd. Het materiaal is makkelijk te verwerken: het wordt met kracht in holle ruimtes geblazen en hecht zich daar vanzelf. Speciale boorzouten beschermen de cellulose tegen brand, ongedierte en schimmel.
Hedwig de vries
Door

Hedwig de vries

op 06 Oct 2015

Wij zijn ons aan het oriënteren op het isoleren van onze zolder en een van de opties is met cellulose inblazen. We wonen in Zutphen en willen graag een offerte opvragen, kan dat? Groet Hedwig

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 07 Oct 2015

Beste Hedwig, Natuurlijk kan je bij ons een offerte aanvragen voor cellulose isolatie. Ik neem even via de mail contact met u op.

Reactie plaatsen