Cellulose kopen

Cellulose kopen

Wil je cellulose kopen? Cellulose wordt gemaakt door oud papier te vermalen tot vlokken. De cellulosevlokken worden machinaal in holle ruimtes geblazen, bijvoorbeeld achter een wand bij dakisolatie van binnen uit. Er wordt een klein beetje water toegevoegd zodat de cellulosevlokken plakkerig worden en zich hechten aan de ondergrond of wand. De papiervlokken geven een goede luchtdichting. Doordat lucht niet meer kan bewegen zijn holle ruimtes als muren, daken en vloeren goed geïsoleerd. Het materiaal is makkelijk te verwerken: het wordt met kracht in holle ruimtes geblazen en hecht zich daar vanzelf. Speciale boorzouten beschermen het materiaal tegen brand, ongedierte en schimmel.

[mwm-aal-display]

[phxoptin id=1439473334]

Cellulose is een natuurproduct

Wie wel eens een oude krant onder z'n trui heeft gedaan tijdens een schaatstocht, weet hoe goed papier isoleert. Cellulose is een 100% natuurlijk product, het is een van de oudste isolatiematerialen. Het materiaal is bovendien zeer brandveilig. Nog veiliger dan minerale wol, zoals glaswol. Dit komt de vlokken een hoge dichtheid hebben. Ze zijn stevig geperst en daardoor zit er heel weinig zuurstof tussen. Cellulose kan ook goed gebruikt worden voor akoestische isolatie. Cellulose is een isolatiemateriaal en is gemaakt van vlokken van oud papier
Daarnaast kan dit isolatiemateriaal ook vocht opnemen, wel tot 30% van zijn gewicht. Hierdoor is het ook geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer of andere vochtige ruimtes. Om te voorkomen dat knaagdieren aan cellulose gaan knabbelen, worden de vlokken behandeld met boorzout.

Soorten cellulose isolatie

Je kunt verschillende soorten cellulose gebruiken, afhankelijk van de toepassing. Het wordt in droge vorm gebruikt om holtes mee op te vullen. De natte vorm van cellulose is makkelijker aan te brengen en isoleert iets beter omdat er een beetje lijm aan toegevoegd is die de vlokken op hun plaats houden.

Natte cellulose kan alleen toegepast worden op oppervlakken die nog niet bedekt zijn. Een muur moet bijvoorbeeld minimaal 24 uur drogen alvorens deze dichtgemetseld kan worden. De zogenoemde gestabiliseerde cellulose wordt meestal toegepast in zolder- of dakisolatie. Dit is droge cellulose met toevoeging van een zeer geringe hoeveelheid vocht en lijm om de vlokken op hun plaats te houden. De droge variant veroorzaakt wel veel stof bij het aanbrengen. Je kan ook vragen naar stofarme cellulose waar een beetje olie aan is toegevoegd. Dit is wel zo plezierig bij het gebruik van cellulose.

Zelf aan de gang met cellulose?

Je kan lastig zelf aan de slag met dit materiaal. De vlokken worden met een speciale machine in de ruimte geblazen. Tijdens het plaatsen is er sprake van stof. Aangeraden wordt daarom een stofmasker te dragen. Professionele plaatsers gebruiken volledige adembescherming. Als de vlokken zijn geplaatst, is het stof verdwenen.

Aannemers met ervaring met cellulose isolatie

Ook in Nederland zijn er vakmensen die ervaring hebben met cellulose isolatie. Ze weten hoe het isolatie materiaal verwerkt en geplaatst moet worden voor het maximale rendement. Houhetwarm werkt samen met bedrijven die werken met cellulose.

[phxoptin id=1439473334]

Isolatiewaarde

Cellulose heeft een middelhoog isolatiewaarde (L-waarde 0,039).

Brandklasse

Van isolatiematerialen is bekend hoe brandbaar ze zijn. De Europese brandklasse indeling loopt van A tot en met F. Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar. Voor dit materiaal geldt een brandklasse B2, bij brand zal het de brand vertragen. Cellulose wordt bedekt met koolstof wanneer koolstof in contact komt met vuur zal deze stof de brand vertragen.

Milieubelasting

De milieubelasting is gemiddeld. NIBE Milieuklasse 3a

Wil je het allemaal nog eens rustig nalezen? Dat kan, download hier de pdf Cellulosecellulose is een isolatiemateriaal

Wil je een offerte om je woning laten isoleren met cellulose? Gratis aanvragen bij Houhetwarm

[phxoptin id=1439473334]

Leuk filmpje over cellulose. Hier wordt de isolatiewaarde van cellulose vergeleken met de isolatiewaarde van glaswol. Cellulose heeft een hogere waarde.

Reactie plaatsen