Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

Glaswol

Glaswol

Glaswol is een van de meeste gebruikte isolatiematerialen in Nederland. En dat is geen wonder. Het is niet duur, het isoleert uitstekend en kan makkelijk in smalle ruimtes worden gebruikt. Je propt er gewoon wat glaswol tussen. Glaswol is bovendien in elke bouwmarkt te koop. In grote rollen of in handzame platen die je makkelijk kunt verwerken.

Glaswol is gemaakt van gerecycled glas

Glaswol wordt gemaakt van zand en gerecycled glas. Een glaswoldeken heeft een zeer open structuur. Lucht wordt als het ware ingesloten tussen de vezels en kan dus niet circuleren en warmte afvoeren, waardoor een isolerende luchtlaag ontstaat. Glaswol bestaat daardoor vooral uit lucht. Het materiaal is niet brandbaar is, niet oplosbaar is in water en makkelijk om mee te werken. Glaswol weegt weinig, je kunt het knippen met een schaar of snijden met een broodmes. Je kunt het vouwen en vastzetten met een tacker, een nietapparaat.

Glaswol niet prettig om mee te werken

Glaswol heeft veel voordelen, maar ook een nare eigenschap. Het isolatiemateriaal is niet prettig om mee te werken. Bij het werken met glaswol komen vezels vrij. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het op maat maken van het materiaal (knippen, snijden, zagen) of bij mechanische bewerkingen (zoals boren, zagen, breken). De vezels kunnen op de huid of in de ogen komen. Of de vezels kunnen worden ingeademd. Kleding die verontreinigd is met glas- of steenwolvezels kunnen huidaandoeningen veroorzaken. Zelfs als de vezels op kleding zitten, kan via het wasgoed in de wasmachine op andere kledingstukken terecht komen.

Glaswol isoleert uitstekend

Glaswol isoleert heel goed. Het is een van de meest gebruikte isolatie materialen in de bouw en je kunt het gebruiken voor de isolatie van gevels, vloeren, daken en binnenwanden. Deze duurzame minerale wol is niet brandbaar (dus geen rookontwikkeling en geen giftige stoffen die vrijkomen bij brand). Bovendien is glaswol goed te gebruiken in een vochtige omgeving. Het isolatiemateriaal houdt geen vocht vast en zuigt ook geen vocht op. Het is daarom ook geen voedingsbodem voor schimmels en dergelijke. Glaswol heeft een lage milieubelasting omdat het voor een groot deel gemaakt van gerecycled materiaal. Bovendien vraagt de productie weinig energie.

Zelf isoleren met glaswol

Met glaswol kan je als leek goed isoleren. Je kan het materiaal snijden, knippen en nieten. Je kunt glaswol gebruiken voor vloerisolatie. Je brengt de glaswol dekens dan aan aan de onderkant van de vloer, vanuit de kruipruimte. Je kunt deze minerale wol ook gebruiken voor dakisolatie aan de binnenkant en voor het isoleren van tussenwanden. Ook is een zogenoemde inblaaswol (merknaam Supafil) in de handel, waarmee de spouwmuur geïsoleerd kan worden. Hiervoor heb je wel een gespecialiseerd bedrijf nodig.

Glaswol in dekens en platen

De glaswol isolatie wordt vooral geleverd in zowel dekens als platen en is eenvoudig te plaatsen door een handige klusser. Je kunt er ook makkelijk oneffenheden in de ondergrond mee opvangen. Je moet wel oppassen dat het materiaal niet nat wordt. Het is weliswaar waterafstotend, maar als het nat wordt verliest het snel z’n isolerende waarde. Glaswol is ook verkrijgbaar met een dun laagje aluminiumfolie, waarbij ook sprake is van dampdichtheid. Dit materiaal wordt vaak gebruikt om zolders te isoleren. De dampremmer moet dan aan de warmtekant worden aangebracht. Zo kan het vocht niet in het materiaal gaan zitten.

Pas op voor de vezels van glaswol bij het zelf plaatsen!

De minerale vezels komen vrij tijdens het plaatsen van de isolatie. Vooral tijdens het zagen of snijden, komen heel wat vezels vrij in de lucht. Deze glaswol vezels kunnen irritatie en ontsteking van de huid, de ogen en luchtwegen veroorzaken. Handschoenen en een stofbril en -masker zijn dus noodzakelijk. Werken in vochtige en warme omstandigheden verhoogt de irritatie. Ga dus liever niet in de zomer uw zolder isoleren.

Allergische reactie bij gebruik glaswol

Glaswol is redelijk milieuvriendelijk omdat het gemaakt wordt van al eerder gebruikt glas. Maar de vezels worden aan elkaar gebonden met kunstharsen die soms formaldehyde bevatten. Deze kunnen allergische reacties opwekken bij mensen die gevoelig zijn voor deze stof. Als je kiest voor het werken met glaswol kun je daarom misschien beter werken met glaswol waar een duurzaam bindmiddel is gebruikt bij de productie. De minerale wol van Knauf Insulation (dit is een merknaam) wordt gemaakt met wat dit bedrijf de Ecose Technology noemt. Ze gebruiken een fenol- en formaldehydevrij bindmiddel gebaseerd op duurzame materialen in plaats van petrochemische derivaten. Overigens blijven de vezels van glaswol zelf wel irriteren.

Offertes aanvragen voor isolatie van de kruipruimte

Wil jij je kruipruimte isoleren, maar zie je er tegen op het zelf te doen? Houhetwarm regelt voor jou offertes voor isolatie van de kruipruimte. Je kunt de offertes hier aanvragen.

Glaswol kopen in de winkel

Glaswol kun je in iedere bouwmarkt kopen. Het wordt geleverd in platen en in grote dikke rollen. Merknamen zijn Isover en Knauf. (Niet te verwarren met Rockwool, dit is een vergelijkbaar minerale isolatie merkproduct, maar dan op basis van steenwol). De platen glaswol variëren in dikte van 7,5 centimeter tot 14,5 centimeter. Glaswol op de rol varieert van 14 tot 22 centimeter. Let op de dikte. Hoe dikker het materiaal hoe beter de isolatie. Voor een hellend dak wordt over het algemeen een dikte van minimaal 15 centimeter aangeraden. Maar isoleer je een tussenwand, dan is een minder dikke laag ook voldoende. En dat scheelt natuurlijk weer in prijs.

Glaswol met dampremmende laag

In bouwmarkten kun je ook terecht voor glaswol met een aluminium vlies aan een kant. Dit vlies houdt vocht tegen. Je bevestigt de dampremmende laag aan de buitenkant. Dus de kant waar de warmte zit. Een dergelijke laag voorkomt dat glaswol nat wordt en daardoor minder goed isoleert. Glaswol zonder dampremmende laag is overigens makkelijker te verwerken omdat het veel flexibeler is.

Prijs glaswol

Je moet voor een oppervlakte van 1 vierkante meter rekenen op een prijs van ongeveer 11 euro, als je kiest voor een dikte van ongeveer 10 centimeter. Goedkoper kan ook. Kijkt eens op Marktplaats. Daar worden partijen aangeboden voor minder dan 3 euro per vierkante meter. Dit is dan wel glaswol van iets mindere kwaliteit. Voor een rol kale glaswol van 4.50 meter lang, 58 centimeter breed en een dikte van 14 centimeter betaal je ongeveer 25 euro.

Isolatiewaarden

Glaswol heeft een hoge isolatiewaarde (L-waarde 0,040)

Brandklasse

Van isolatiematerialen is bekend hoe brandbaar ze zijn. De Europese brandklasse indeling loopt van A tot en met F. Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar. Voor glaswol geldt een brandklasse B.

Milieubelasting

De milieubelasting is laag. NIBE Milieuklasse 1a

Nodig voor een rc waarde van 3.5 is een dikte van 155 mm.

Wil je het allemaal nog eens rustig nalezen? Dat kan, download hier de pdf glaswol

download-glaswol-pdf

 

 

Comment Section

10 reacties op “Glaswol


Door Phil op 31 mei 2019

Ik heb een hellende dak zonder isolatie,maar dat wel dampdicht is. Als ik glaswol gebruikte aan de binnen zijde moet dat met of zonder dampremmende folie. Als het zonder is,moet ik gebruiken dan klimaatfolie?Door René de Jong op 27 januari 2017

Beste Pine,
Uit de info: “Je moet wel oppassen dat het materiaal niet nat wordt. Het is weliswaar waterafstotend, maar als het nat wordt verliest het snel z’n isolerende waarde.” Vraag: herstelt de isolatiewaarde wanneer het materiaal weer droog is, of is het verlies blijvend:
vriendelijke groet,Door Erik op 5 maart 2016

Glaswol met dampdoorlatende folie klinkt mooi, maar ik het altijd begrepen dat er aan de buitenzijde (koude zijde) de dampdoorlatende folie moet zitten en aan de warme kant een dampdichte.
Moet er aan de koude zijde wel of geen dampdoorlatende folie gebruikt worden met het gebruik van glaswol?


Door Pine Berg op 8 maart 2016

Beste Erik, De dampremmende laag zit altijd aan de kant die je ziet, dus aan de woonkant, zeg maar.


Door J.van der Ley op 17 februari 2016

Als ik glaswol heb met een zilveren vlies , en ik gebruik dit voor het plafond komt het zilverkleurige vlies dan in het zicht of kijk ik dan tegen het gele glaswol aan.


Door Pine Berg op 19 februari 2016

Beste J. van der Ley. Dan kijk je tegen het zilveren vlies aan. Deze dampremmende laag (dat zilveren vlies) voorkomt dat de isolatie vochtig wordt. Je moet het dus
altijd zo vastzetten dat de dampremmende laag aan de woonzijde zit.


Door A.P.Brokken op 4 september 2015

Ik wil mijn woning (2/1-kap,bjr 1934) laten isoleren met glaswol (spouwmuurisolataiie). Ca. 40 jaar geleden heb ik een RINGLEVER- open haard laten inbouwen in de bestaande schoorsteen. Hiervoor kwam men inbouwdiepte te kort. Men heeft toen een stuk uit de binnenmuur gehakt e tevens de spouwruimte gebruikt., Hierdoor komt de glaswol tegen de achterkant van de open haard.
Kan dit kwaad? Kortom: bij welke temperatuur gaat glaswol vervormen c.q . zijn isolerende werking verliezen ?


Door Pine Berg op 4 september 2015

Beste A.P. Brokken, Glaswol is een isolatiemateriaal dat wel degelijk gevaarlijk kan zijn bij brand. Als het dicht op elkaar zit, dan smeult het vooral, maar als glaswol wat losgetrokken is en er lucht bij komt, kan het goed branden. Ik raad u aan een goede brandwerende plaat tussen de achterkant van de open haard en de glaswol te plaatsen. Misschien moet u eens informeren bij een verkoper van houtkachels?

Plaats een reactie


*