Steenwol

Steenwol

Steenwol is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van verschillende steensoorten zoals basalt en diabaas. De steenmassa wordt in enorme ovens bij een temperatuur van 1400°C gesmolten. Daarna wordt de vloeibare massa met een zogenaamde spinner weggeslingerd. Vergelijkbaar met de manier hoe suikerspinnen worden gemaakt. Hierdoor stolt de vloeistof tot draden. Samen met een bindmiddel wordt dit hard gemaakt tot een mat.

Dampremmende laag

Glas- of steenwolplaten of dekens zijn vaak aan één zijde bedekt met een afdeklaag van bijvoorbeeld papier of aluminiumfolie. Het voordeel van steenwol is dat het goedkoop en zeer brandveilig (geen rook, geen giftige gassen) is.

Oppassen voor de steenwolvezels

Tijdens het werken ermee kunnen vezels vrijkomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het op maat maken van het materiaal (knippen, snijden, zagen) of bij mechanische bewerkingen (zoals boren, zagen, breken). De vezels kunnen op de huid of in de ogen komen, of erger, je kan ze inademen. Vaak koop je het van het merk Rockwool. Dit is grootste producent van steenwol ter wereld.

Isolatiewaarden

Steenwol heeft een middelhoog isolatiewaarde en wordt daarom vaak gebruikt. (L-waarde 0034)

Brandklasse

Van isolatiematerialen is bekend hoe brandbaar ze zijn. De Europese brandklasse indeling loopt van A tot en met F. Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar. Voor steenwol geldt een brandklasse B.

Milieubelasting

De milieubelasting van steenwol is laag. NIBE Milieuklasse 1c

Wil je gaan isoleren met steenwol?

Steenwol kun je kopen bij iedere bouwmarkt.
trijn uit friesland
Door

trijn uit friesland

op 23 Oct 2018

ik ga ook isoleren maar glaswol/steenwol is afgeraden dus ,consumenten gids raadplegen geen foute dingen doen eerst goed omkijken

Reactie plaatsen