Metisse

Metisse

Metisse is een isolatiemateriaal dat is gemaakt van oude kleding. Het is erg geschikt als isolatiemateriaal. Het reguleert het vocht. Bij vochtopname blijft de isolerende werking van Metisse ongeveer hetzelfde. Het is daarom uitermate geschikt als isolatiemateriaal zonder damprem of extra folie tegen vocht. Het heeft bovendien een hoge warmte opslag, waardoor het huis in de zomer koel blijft. Het materiaal wordt gemaakt van gerecyclede vezels afkomstig uit oude kleding (70% katoen, 15% wol en acryl, 15% bindende vezels). Het isolatiemateriaal wordt onder de merknaam Metisse in Nederland verkocht.

[mwm-aal-display]

Makkelijk te verwerken

Metisse wordt geleverd als plaatmateriaal en is makkelijk te verwerken. Het duurzame materiaal levert geen irritatie bij verwerking. U hoeft dus geen mondkapje op. Het is makkelijk te plaatsen in de ruimtes die u wilt isoleren. Het grotendeels natuurlijke materiaal is veerkrachtig en flexibel. Door transport kan het materiaal enigzins gedeukt uit de verpakking komen, maar na een uur heeft het zijn oorspronkelijke dikte weer aangenomen.

Metisse is geschikt voor dakisolatie aan de binnenkant

Isoleren met Metisse gebeurt met name bij dakisolatie en gevelisolatie aan de binnenkant. Het is ook geschikt voor horizontale, verticale en diagonale toepassingen, bijvoorbeeld plafonds en hellende en platte daken. Eventueel vocht wordt goed opgenomen door Metisse en langzaam weer afgegeven. De natuurlijke vochtregulering voorkomt schimmels en ander ongemak. Metisse produceert ook een beetje warmte als het vocht heeft opgenomen.

Metisse is milieuvriendelijk en brandveilig

Metisse is een duurzaam product. Metisse is het énige isolatiemateriaal dat op alle drie de peilers van duurzaamheid scoort: vanwege 85% gerecyclede kleding is het zeer goed voor het milieu (Planet), de kledinginzameling en -sortering wordt gedaan door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt (People), en door te isoleren gaat de energierekening omlaag (Profit). Metisse is wel redelijk brandbaar.

Isolatiewaarden

Metisse heeft een middelhoge isolatiewaarde (L-waarde 0,038) De Rc waarde is 3,5 bij een dikte van 140 millimeter (14 centimeter)

Brandklasse

Van isolatiematerialen is bekend hoe brandbaar ze zijn. De Europese brandklasse indeling loopt van A tot en met F. Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar. Voor Metisse is de brandklasse E vastgesteld.

Milieubelasting

De milieubelasting is laag, omdat het om hergebruikte kleding gaat.

Zelf isoleren met Metisse

Zelf metisse plaatsen doe je zonder beschermende kleding als handschoenen of stofmaskers. Het materiaal irriteert niet en is makkelijk te verwerken. Je snijdt de platen en kunt het steeds weer hergebruiken (zie filmpje). Het onderhoudsvrije isolatiemateriaal rot niet en reguleert vocht op natuurlijke wijze. Metisse is verkrijgbaar als plaatmateriaal met diktes van 10 centimeter. Om grote oppervlaktes te isoleren is metisse niet altijd even rendabel. Het materiaal is vrij duur ten opzichte van traditionele glas- of steenwol, alhoewel lang niet zo duur als bijvoorbeeld schapenwol.

Metisse aanbrengen op dun lattenwerk

Als je zelf metisse plaatst, is het verstandig om van tevoren een lattenwerk van dunne latjes te monteren. Hierop kun je metisse spijkeren of nieten. Je bepaalt zelf hoe dik je het materiaal aanbrengt. Een laag van 10 centimeter dik heeft een goede isolatiewaarde. Tijdens het isoleren met metisse komt er geen stof vrij, dus beschermende kleding is niet nodig.

Metisse plaats je eenvoudig en zonder gezondheidsrisico's

Bij het plaatsen of verwerken van metisse komen geen schadelijke stoffen vrij. De platen worden geleverd in pakken van 120 bij 60 centimeter, met een dikte van 10 centimeter. Metisse is bijzonder veerkrachtig. Het kan ingedeukt zijn, maar het heeft nadat je het uit de verpakking hebt gehaald, na een uur zijn oorspronkelijke vorm weer terug. Het materiaal is bijna volledig natuurlijk en is daarom een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele isolatiematerialen.

Metisse kopen

Je koopt Metisse isolatie in gespecialiseerde winkels. Er zijn gespecialiseerde bouwmarkten in Nederland. Ze richten zich helemaal op natuurlijke bouwmaterialen die het milieu zo weinig mogelijk belasten. Metisse isolatie is nog niet doorgedrongen tot het standaard assortiment van de grote bouwmarkten. Dat komt omdat het materiaal relatief duur is en de vraag nog niet heel groot is. Dit neemt niet weg dat metisse isolatie een prachtig middel is om uw woning mee te isoleren. De verwachting is dat Metisse in de toekomst veel meer gebruikt gaat worden.

Ecologische bouwmarkten en webwinkels

De bouwmarkten die zich richten op duurzame bouwmaterialen hebben isolatiemateriaal als Metisse, maar verkopen bijvoorbeeld ook duurzame verf. De zaken die ze verkopen zijn duurzaam geproduceerd en beter voor het milieu en mensen. Alles is gericht op hergebruik van materialen en het zo min mogelijk belasten van ons klimaat. In de bouw van nieuwe woningen speelt het gebruik van duurzame materialen ook een steeds belangrijkere rol. De makkelijkste manier om Metisse isolatie te kopen is via internet en een webwinkel. Verschillende webwinkels bieden duurzame bouwmaterialen waaronder Metisse isolatie aan. Je koopt Metisse in platen, die in pakken van 4 tot 6 stuks geleverd worden. Metisse wordt ook op de rol verkocht. In beide vormen wordt het geleverd in verschillende diktes. Daarmee bepaal je zelf de mate waarin je gaat isoleren.

De isolatiewaarde verschilt per dikte van het materiaal. Over het algemeen wordt een dikte van ongeveer 10 centimeter geadviseerd. Maar bedenk goed wat je gaat isoleren en of je daarvoor de hoogste isolatiewaarde nodig heeft. Voor binnen-en tussenmuren is minder dik Metisse bijvoorbeeld ook goed. Dit kost je minder.

Metisse is relatief duur

Duurzaam isolatiemateriaal als Metisse is een van de goedkoopste duurzame isolatiematerialen. Schapenwol is bijvoorbeeld per vierkante meter veel duurder. Toch is Mettise vergeleken met bijvoorbeeld glaswol, fors duurder. Je betaalt zo € 5 tot € 6 meer per vierkante meter dan isolatie met glaswol. Aan de andere kant gaat het materiaal jaren mee. Daarnaast doet vocht ook weinig met de isolatiewaarde van Metisse. Sterker nog, het geeft zelfs warmte af als het vochtig wordt.

Wil je het allemaal nog eens rustig nalezen? Dat kan, download hier de pdf Metisse

[caption id="attachment_3999" align="aligncenter" width="204"]Metisse is een isolatie materiaal Metisse is een isolatie materiaal[/caption]

Reactie plaatsen