Isolatiewaarde van isolatiemateriaal Supafil voor spouwmuurisolatie
13 maart 2014 
2 min. leestijd

Isolatiewaarde van isolatiemateriaal Supafil voor spouwmuurisolatie

Supafil is een isolatiemateriaal dat vaak wordt gebruikt bij spouwmuurisolatie. Supafil is witte inblaaswol (lijkt op sneeuw!) op basis van glaswol. De isolatiewaarde is redelijk hoog en de milieubelasting is minimaal. Het bedrijf Knauf is een leverancier van Supafil.

Supafil is glaswol, maar dan in de vorm van vlokken wol. Het basismateriaal voor dit isolatiemateriaal is gerecycled glas. Het wordt in principe op dezelfde manier gemaakt als glaswol. Het product bestaat uit glasscherven, soda, zand en kalksteen. Deze grondstoffen worden verhit in een oven met een temperatuur tot wel 1100 graden. Bij glaswol wordt een bindmiddel toegevoegd. Bij de productie van Supafil blijft dit bindmiddel achterwege. Het bindmiddel zorgt voor de gele kleur van glaswol. Supafil is wit omdat er geen bindmiddel is gebruikt.

Hoe wordt Supafil gemaakt?

Door de hoge verhitting ontstaat vervolgens een wolachtige massa. Deze vloeibare hete massa wordt via een snel ronddraaiend “vergiet” naar buiten gedrukt. Door de gaatjes wordt het spul naar buiten geperst en het resultaat bestaat uit lange glaswoldraden. Deze glaswoldraden worden bij elkaar gebracht en vervolgens start het uithardingsproces. Van het pakket dat op die manier ontstaat, worden platen of rollen van glaswol gemaakt.

Wil jij offertes ontvangen voor spouwmuur isolatie? Klik hier voor meer informatie!

Mechanisch bewerktSupafil-wordt-gebruikt-voor-spouwmuurisolatie

Voor het produceren van Supafil wordt dezelfde massa nog een keer mechanisch bewerkt. De draden worden ingekort en zo ontstaat de zogenoemde inblaaswol. Supafil is een witte wollige wol, heel anders dan glaswol om te voelen en te zien. Glaswol is lastig om mee te werken. De vezels van de glaswol zijn fijn en stekelig. Supafil is veel wolliger om te zien en aan te raken. Je kan er ook rustig mee werken, zonder beschermende kleding. Het bedrijf Knauf is een grote leverancier van Supafil.

Supafil is waterafstotend

Aan Supafil is een waterafstotend middel toegevoegd. Daardoor is dit isolatiemateriaal geschikt voor spouwmuurisolatie. Het is vochtwerend, zowel van buiten naar binnen als van binnen naar buiten. Schimmels hebben geen vat op Supafil.

Supafil-inblaaswol-wordt-onder-hoge-druk-in-de-spouw-geblazen

De inblaaswol heet niet voor niets inblaaswol. Het spul wordt via gaten in de muur in de spouw geblazen. (De spouw is de ruimte tussen de twee muren).  Onder hoge druk wordt de wol in de spouw geblazen. In 1 kubieke meter wordt 30 kilogram gebruikt. Volgens leverancier Knauf kan Supafil niet gaan zakken. Het wordt samengeperst en vult de hele spouw van beneden naar boven.

Isolatiewaarde

Supafil heeft een redelijk hoge isolatiewaarde. Het heeft een lambdawaarde van 0,034 bij gebruik in de spouwmuur. Dit isolatiemateriaal is bovendien gecertificeerd door IKOBKB en heeft een KOMO attest. Dat betekent dat het is goedgekeurd en inderdaad de isolatiewaarde biedt zoals is in de productomschrijving is vermeld.

Milieubelasting

Supafil heeft een milieuwaarde van 1a. Volgens het NIBE is het gebruik van glaswol een van de meest milieuvriendelijke materialen die je kunt gebruiken voor spouwmuurisolatie. (NIBE heeft geen onderzoeksresultaten voor inblaaswol. Omdat de basis glaswol is, geef ik hier de resultaten die worden genoemd bij glaswol).  

Brandklasse

Supafil is onbrandbaar. Europese brandveiligheidklasse A1.

Spouwmuur isoleren met Supafil?

Wil je Supafil gebruiken voor je spouwmuurisolatie? Houhetwarm.nl werkt samen met bedrijven in heel Nederland die werken met Supafil.

Klik hier voor meer informatie over de offertes van Houhetwarm.

N.A. Kuijt
Door

N.A. Kuijt

op 14 May 2015

L.S.De leverancier geeft aan dat het product niet kan zakken. Wordt daar ook garantie op gegeven?Hoe ziet de vezel er uit (microscopisch niveau), Is er geen risico t.a.v. gevaar voor de gezondheid? Momenteel is asbestsanering een hot item en tijdens de saneringen hoor je steeds vaker dat na de asbest "het glas aan de beurt is" Is deze vezel schadelijk bij inademing?Met vriendelijke groet,N.A. Kuijt

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 16 Jun 2015

Beste N.A.Kuijt, dank voor je reactie op Supafil. De bedrijven waar wij mee samenwerken geven absoluut garantie. De Supafil wordt zo stevig in de spouw geblazen, dat verzakken eigenlijk niet kan. En ja, de basis is glaswol, en daar zitten nare vezels in. Het verschil in de praktijk is dat supafil veel zachter aanvoelt en die nare vezels niet (zichtbaar en voelbaar) aanwezig zijn.Maar ik zou het persoonlijk niet inademen.

Anouk Schuren
Door

Anouk Schuren

op 21 Oct 2018

Beste mevrouw Berg, Helaas moet ik toch melden dat bij ons de Supafil was uitgezakt. Deze is slechts 8 jaar geleden aangebracht en hebben we eerder dit jaar moeten laten bijvullen. Of dit aan het materiaal ligt of het bedrijf dat het heeft aangebracht, vinden wij moeilijk te zeggen, maar het viel ons tegen dat we nu onverwachte kosten moesten maken. Rondom het huis was de onderste meter supafil uitgezakt naar de kruipruimte. Op warmtefoto's was duidelijk een rand te zien die meer warmte uitstraalde dan de rest van de muur.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 22 Oct 2018

Beste Anouk, Dat is vervelend en natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Ik denk niet dat het aan het materiaal ligt. Misschien is het toch niet goed aangebracht indertijd.

G M
Door

G M

op 20 Apr 2017

We hebben een huis van 1977 en er zit glaswol in de spouw. Kan dit bijgevuld worden met Supafil als de glaswol gezakt is?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 28 Apr 2017

Ja dit kan.

Martin
Door

Martin

op 26 Apr 2017

Waar kan je beter mee isoleren als je een spouw heb van 6 cm en aan de binnen kant cement baarden. Supafil of HR +++Parels ?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 28 Apr 2017

Beide materialen zijn prima mogelijk.

M.a
Door

M.a

op 09 May 2019

Goede dag. Ik zou supafil willen gebruiken als geluidsisolatiemateriaal in de spouw met de buren. Nu wil ik niet dat er in de woonkamer om de 50cm een gat word geboord in onze gestucte muur. Kan het materiaal ook vanaf het dak met een lange slang/pijp of vanaf voorzijde huis met een lange vulpijp ,die je langzaam terugtrekt, worden ingebracht??

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 27 May 2019

Daarvoor kunt u het beste even bij een isolatiebedrijf informeren.

shelley
Door

shelley

op 02 Jan 2020

Hoi Pine, als dit materiaal de tuin beland hoe schadelijk kan dit zijn voor dieren die grazen in de tuin.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 19 Mar 2020

Beste Shelley, Dank voor je vraag over supafil. Ik weet het niet, maar het lijkt mij niet goed om dit te eten.

Henk Peters
Door

Henk Peters

op 19 Jan 2020

Hallo, Ik heb (denk ik) steenwol in de spouw. Het huis is uit 1978 en toen is gelik deze steenwol aangebracht. Kan het zijn dat deze steenwol niet meer homogeen verdeeld is tussen de muren? Het huis is erg koud, de badkamer krijg ik niet warm met alleen de radiator. Als ik opnieuw laat isoleren zou dat helpen? Maar je krijgt toch nooit een goede homogene verdeling als het oude spul er nog inzit? Ik wil geen PUR daar dit toch niet helemaal veilig is voor de gezondheid. Zou Supafil een goed middel zijn. Wat adviseert u? Groet

Reactie plaatsen