Materialen gevelisolatie

Materialen gevelisolatie

Van oudsher worden gevels geïsoleerd met glaswol of steenwol. Deze materialen voor gevelisolatie zijn relatief goedkoop, makkelijk te verwerken en gaan lang mee. Tegenwoordig zijn er ook andere middelen om de gevel mee te isoleren. Tijdens de bouw kunnen duurzame materialen als kurk, cellulair glas of schapenwol prima worden verwerkt in de gevel. Meestal gaat het om spouwmuurisolatie. Bij na-isolatie werkt het anders.

[mwm-aal-display]

 

Spouwmuur na-isoleren

Na een aantal jaren kan het isolatiemateriaal in de spouwmuur gaan verzakken. Dit gebeurt met name bij platen glaswol en steenwol. De verzakking heeft als gevolg dat de gevel op sommige plekken niet meer geïsoleerd is. Dit is op te lossen door na-isolatie van de spouwmuur. Bij deze vorm van spouwmuurisolatie worden er gaatjes gemaakt in de voegen waardoor isolatiemateriaal naar binnen wordt geblazen. De methode werkt snel en is vrij effectief. De volgende materialen worden gebruikt:

Glaswolvlokken

Kleine stukken glaswol worden met een flinke kracht in de spouwmuur geblazen. Hiermee wordt de ruimte tussen de gevel en de binnenmuur opgevuld. De glaswol heeft een prima isolatiewaarde en is vrij goedkoop.  Dit is supafil.

Piepschuimbolletjes

Ook spouwmuurisolatie door middel van piepschuimbolletjes is een goede oplossing om de spouwmuur te isoleren. De bolletjes vinden makkelijk hun weg in de spouw en de ruimte is snel opgevuld. Het materiaal is goedkoop en je merkt al snel dat uw huis minder warmte verliest. De piepschuimbolletjes zijn erg licht en daardoor makkelijk te verwerken.

Grafietparels

Grafietparels zijn piepschuimbolletjes waaraan grafiet is toegevoegd. De isolatiewaarde ligt hiermee zo'n 20% hoger dan bij standaard piepschuimbolletjes. De grafietparels worden met lijm in de spouwmuur geblazen. De laag die ontstaat is waterafstotend en zeer solide. De lijm die gebruikt wordt is niet schadelijk voor het milieu.

Cellulose

Cellulose is een 100% natuurlijk product, het is een van de oudste isolatiematerialen. Het materiaal is bovendien zeer brandveilig. Nog veiliger dan minerale wol of glasvezel. Dit omdat cellulose een hogere dichtheid heeft en minder zuurstof tot de brand toelaat.

Verticale tuin

Een verticale tuin breng je aan op de gevel. Hiervoor kun je bij bouwmarkten en speciaalzaken frames kopen waarin beplanting komt. Verticale tuinen hebben een goede isolerende waarde, maar kan je uiteraard niet overal plaatsen. Voordeel van verticale tuinen is wel dat ze je huis mooi aankleden. In plaats van metselwerk zie je bloemen en planten tegen de gevel. Deze tuinen zijn vooral geschikt als extra isolatie, niet zozeer als isolatiemateriaal voor heel je woning.
Reactie plaatsen