Kurk

Kurk

Kurk is erg geschikt als isolatiemateriaal en 100% puur natuur. Het materiaal voelt warm aan en is een bijzonder sterk. Dit maakt kurk isolatie bij uitstek geschikt voor vloeren en isolatie van platte daken. Het kan bovendien goed tegen vocht en is daarom ook geschikt voor gebruik in badkamers en keukens. Ook is dit duurzame isolatie materiaal goed te gebruiken als geluid isolatie omdat het geluid absorbeert. Lees hier ook over het unieke kurkeik project van Arnoud Hanenburg.

[mwm-aal-display]

Kurk gaat lang mee

De isolatie-waarde van kurk neemt nauwelijks af in de tijd. Het is daarnaast niet alleen ongevoelig voor vocht maar is ook niet aantrekkelijk voor muizen of termieten. Het nadeel van dit materiaal is de prijs. Het is duur in vergelijking met bijvoorbeeld glaswol. Maar omdat de isolatiewaarde lang hoog blijft, is een investering in deze isolatie misschien voor u de moeite waard. Het is bovendien een onderhoudsvrij isolatiemateriaal. 2 cm kurk heeft dezelfde thermische isolatiewaarde als 7 cm dennenhout of 43 cm baksteen.

[phxoptin id=1440101522]

Kurk is makkelijk te verwerken

Het materiaal wordt geleverd in dunne platen of korrels. De korrels zijn bijvoorbeeld geschikt voor spouwmuurisolatie. Het irriteert niet, is niet zwaar en makkelijk te zagen. Kurk isolatie platen zijn daarom makkelijk zelf te plaatsen. De kurkkorrels kunnen eenvoudig en efficient worden aangebracht. De korrels kunnen bijvoorbeeld tussen balken of rechtstreeks op het plafond worden gestort. Kurkkorrels zijn vocht regulerend. Je kan ze goed gebruiken om de vloer te isoleren. De korrels worden geleverd in verschillende korrelgroottes van 1 mm tot 10 mm. Platen hebben als standaardafmeting 1000 mm x 500 mm. Ook wordt kurk op de rol geleverd. Dit wat meer flexibele materiaal kun je gebruiken voor isolatie van bijvoorbeeld de vloer. Over de kurken vloer leg je vervolgens een houten vloer of tapijt.

Kurk is milieuvriendelijk

Kurk is een milieuvriendelijk materiaal. Ongeveer eens in de tien jaar schilt men de schors van de kurkeik. Het komt vooral uit Portugal waar het beheer van de bomen goed geregeld is. Bij de productie van kurk wordt de schors in korrels gebroken en geëxpandeerd door oververhitting met stoom. Tijdens die verhitting komen natuurlijke harsen vrij die de korrels binden, maar ook stoffen (suberine en was) die de geëxpandeerde kurk tegen rot beschermen.

Isolatiewaarden

Kruk heeft een middelhoog isolatiewaarde (L-waarde 0,040).

Brandklasse

Van isolatiematerialen is bekend hoe brandbaar ze zijn. De Europese brandklasse indeling loopt van A tot en met F. Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar. Voor kurk is de brandklasse B2.

Milieubelasting

De milieubelasting van kurk is gemiddeld. NIBE Milieuklasse 3c. Met name het vervoer kost veel energie.

Om een rc waarde van 3.5 te krijgen, heeft u kurkplaten nodig met een dikte van 150 mm.

[phxoptin id=1440101522]

Zelf gaan isoleren met kurk

Zelf kurk isolatie plaatsen doe je zonder beschermende kleding als handschoenen of stofmaskers. Het materiaal is milieuvriendelijk, irriteert niet en is makkelijk te verwerken. Je hebt de keus uit kurk in korrels, kurkplaten of kurk op de rol. De kurkkorrels kunnen eenvoudig vanuit de zak worden gestort en de platen zijn makkelijk te zagen. Het materiaal is bijzonder licht en daarom makkelijk te verplaatsen.

Kurk aanbrengen bij dakisolatie

Je kunt kurk uitstekend gebruiken voor dakisolatie aan de binnenzijde. Je kunt daarvoor het beste kurkplaten gebruiken die je op een lattenwerk timmert. De platen worden geleverd in verschillende diktes en maten. Hoe dikker de platen, hoe beter ze isoleren. Voor dakisolatie wordt een plaatdikte van ongeveer 15 of 16 centimeter dikte geadviseerd. Om koudebruggen te voorkomen, dus plekken waar de warmte toch nog naar buiten kan, is het raadzaam een aantal lagen kurk schuin over elkaar aan te brengen.

Kurk onder je vloer aanbrengen

Als je kiest voor bijvoorbeeld een tapijtvloer, is het handig om onder het tapijt een kurken vloer aan te leggen. Het materiaal kun je op de rol kopen en zonder enig probleem op de betonnen vloer lijmen. Overigens is een vloer van kurk ook een goed advies. Kurk is slijtvast en voelt altijd warm aan. Tijdens het isoleren met kurk komt er geen stof vrij, dus beschermende kleding is niet nodig.

Kurkkorrels

Kurkkorrels zijn eenvoudig te verwerken Kurkkorrels zijn eenvoudig te gebruiken. Bijvoorbeeld in de ruimte tussen plafond en de vloer van de verdieping daarboven. De korrels worden geleverd in grootte van 1 tot 10 milimeter. Ze zijn zo licht, dat je zonder enig probleem tussenruimtes met deze kurkkorrels kunt opvullen. Bijkomend voordeel is de geluidisolatie van dit materiaal. Geluid wordt door kurk goed geabsorbeerd.

Kurk kopen

Isoleren met kurk begint bij de aankoop van het isolatiemateriaal. Maar welk kurk en hoeveel kurk moet je kopen? Kurk kun je kopen in de vorm van korrels, in de vorm van kurkplaten en kurk op de rol. Kurkkorrels zijn per zak te koop. Een zak van geëxpandeerde kurkkorrels isolatie, 220 liter per zak, korrels 5/10mm of 2 tot 4 mm, kost rond de 50 euro per zak. Isolatieplaten kun je ook in pakken kopen. De kurkisolatieplaten die voor spouw- of dakisolatie gebruikt worden, zijn leverbaar in diktes van 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 en 60mm (of 40 en 50mm met sponning). De diktes varieren van 5 tot 10 centimeter. De platen zijn 10 bij 50 centimeter groot. Ze worden geleverd in pakken per 2, 2,5 of 3 vierkante meter. Kurk is bepleisterbaar met kalk of leempleisters.

Kurk op de rol kopen

Kurk op de rol wordt geleverd in rollen van ongeveer 30 meter, met een breedte van 1 meter. Je betaalt hiervoor, afhankelijk van de dikte, per vierkante meter. Dus voor een een dikte van 2 mm betaal je ongeveer 5 euro per vierkante meter. De prijs voor 5 mm ligt op 12 euro per vierkante meter. Kurk op de rol gebruik je voor een isolerende laag onder de zogenoemde zwevende vloer.

Wil je de informatie over het isoleren met kurk nog eens nalezen? Dat kan, download hier de pdf kurk

download-kurk.pdf

[phxoptin id=1440101522]
Matthijs
Door

Matthijs

op 21 Aug 2016

Ik heb een droge kruipruimte van meer dan 0.5 meter met een broodjesvloer waaronder 10cm piepschuim zit. Een kurkvloer heb ik over en wil ik als bodemisolatie op de grond liggen. Is dat een goed idee?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 23 Aug 2016

Beste Mattijs, Het zou kunnen. Is de bodem heel vochtig?

mireille
Door

mireille

op 04 Aug 2016

Kan ik een kurklaag kleven op een behangen muur? Dit voor geluidsisolatie. En bestaan er verschillende kleuren? Of kan je schilderen of behangen op de kurklaag?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 21 Aug 2016

Beste Mireille, Ik zal je vraag even voorleggen aan de deskundige.

bonner Walter
Door

bonner Walter

op 20 Nov 2016

En wat is het antwoord geworden aub?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 21 Nov 2016

Beste Walter, dat is waarschijnlijk direct beantwoord door de kurkspecialist. Kijk hier maar: http://www.prosuber.com

Rianne
Door

Rianne

op 22 Nov 2023

Precies wat ik mij ook afvraag.. zie graag het antwoordt tegemoet

Reactie plaatsen