Kurk isolatie voor vloer en wand
21 augustus 2015 
4 min. leestijd

Kurk isolatie voor vloer en wand

Kurk isolatie voor vloer en wand. Kurk isoleert fantastisch. Het is een natuurlijk product met veel toepassingsmogelijkheden en een lange levensduur. „Ik ken” zegt Arnoud Hanenburg, “situaties waar kurk na 70 jaar uit een ruimte werd gehaald en er nog net zo uitzag als toen het er in werd gestopt. Met dezelfde isolerende eigenschappen.” In dit blog een gesprek met Arnoud Hanenburg, eigenaar van Pro Suber, over kurk. Nederland aan de kurk krijgen, dat is zijn missie. En om zijn verhaal kracht bij te zetten verkoopt hij kurkeikjes. Ik kreeg ook zo`n eik. Alleen jammer dat hij hem over 5 jaar weer komt ophalen.

Op Houhetwarm krijgen we regelmatig aanvragen om met kurk te isoleren. Sinds kort hebben we een nieuwe samenwerkingspartner op dit gebied. Arnoud Hanenburg van Pro Suber. Een jonge enthousiaste ondernemer die zich tot doel heeft gesteld om kurk onder de aandacht te brengen en te houden van de Nederlandse bouwwereld.

Kurk isolatie voor wand en vloer Arnoud Hanenburg

Kurk als isolatiemateriaal

Kurk is een isolatiemateriaal dat nog maar weinig in de (nieuw)bouw gebruikt wordt. Onbekendheid rondom het product en wat je er allemaal mee kan doen zijn hiervoor waarschijnlijk de oorzaak. Jammer, vindt Arnoud Hanenburg, want het is prachtig materiaal om mee te werken en daarbij, het isoleert uitstekend.

Kurk als isolatie; om kou en geluid tegen te houden

Het kan gebruikt worden voor vloerisolatie, muurisolatie en dakisolatie. Met een dunne laag kurk onder een houten vloer of laminaat heb je geen koude voeten meer. Ook dempt kurk het geluid en heeft het geweldige akoestisch eigenschappen.

Kurk voor gevelisolatie

In zonnige landen wordt kurk ook als buitengevel isolatie gebruikt. In Nederland zou dat ook wel kunnen, maar hier moet je toch rekening houden met water. „Het kan” stelt Arnoud, “maar vergt de juiste detaillering zodat de kurk niet lange tijd op dezelfde plek water te verwerken krijgt. Waterstromen kunnen zorgen dat de geëxpandeerd kurk gaat uitslijten op die plek.” En je kan natuurlijk beschermlagen aanbrengen die de gevel van kurk beschermen tegen onze weersomstandigheden.

Kurk van de kurkeik

Met kennis van zaken vertelt Arnoud over de cultuur rond de kurkeik (Quercus Suber), de boom waar het om draait bij kurk. Spanje, Portugal en in minder mate Italie en Frankrijk zijn de landen waar deze kurkeik generatie na generatie kurk levert. “De oogst wordt met de hand gedaan en gaat over van vader op zoon. De zoon moet lang leren voordat hij zelf de bijl mag hanteren. Je moet precies de juiste dikte kurk van de stam afsnijden. Op zo`n manier dat daarna de boom blijft leven en na zo`n 10 jaar weer nieuwe kurk van de eik kan worden geoogst”kurk als isolatiemateriaal

“De allereerste kurk oogst, als de boom zo`n 23 jaar oud is, wordt virgin cork genoemd. Vanwege de onregelmatigheden in de virgin cork wordt de kwaliteit van deze eerste oogst niet hoog aangemerkt. In de opvolgende oogsten wordt de kwaliteit steeds beter en gedurende de levensduur van de boom, circa 250 jaar, groeit de opbrengst van de kurk gelijkmatig aan de boom. Een volwassen kurkeik van mee dan 150 jaar produceert tot 10 maal het aantal kg kurk dan een jong exemplaar van 40 jaar.”

Geëxpandeerde kurk

Voor de isolatie toepassingen zet Arnoud in op geëxpandeerd kurk. Bij dit proces worden de kurkkorreltjes onder druk verhit tot 360-380 graden. Door de hitte gaan de kurkkorrels uitzetten, expanderen. Hierbij komt het natuurlijke hars suberine vrij, waarbij de korrels gebonden worden. Het resultaat is een 100% natuurlijk product van stevig en sterk materiaal, waar nog wel lucht door heen kan, maar dat kou en warmte tegenhoudt.

Kurk voor wijnflessen

En nu ik toch met een kurkdeskundige praat, waarom hebben de huidige wijnflessen sinds een paar jaar een schroefdop? Goedkoper? Ja, zegt Arnoud, maar ook vanwege de kurkbacterie. Wanneer de kurk de kurkbacterie had en in contact stond met de wijn, kreeg deze een muffige geur en kenmerkende ‚kurk-smaak’. Inmiddels zijn er processen om de wijnkurken tot 100% vrij te krijgen van deze bacterie. Jammer, die schroefdoppen, want voor het milieu is het veel beter om wijnflessen met kurk af te sluiten. Uit principe koop ik daarom altijd wijnflessen met een kurk.”

Kurkeik projectkurkeikje kopen

Om kurk in Nederland te promoten, neemt Arnoud tijdens zijn missie altijd een groot aantal kleine kurkeikjes mee, welke hij bij gelegenheid weggeeft en verkoopt. “Kurkeiken zijn geweldige groenblijvende bomen. Kurkeiken vormen een natuurlijk barrière tegen oprukkende woestijnen. kurkDe boom is ijzersterk en heeft wortels die zomaar 3 meter diep kunnen steken en daarmee de grond vasthouden en het landschap beschermen tegen erosie.”

Aankoop van kurkeikjes

Arnoud: „Omdat mijn doel is om de vraag naar kurk te laten toenemen zijn er in de toekomst meer kurkeiken nodig om in deze vraag te kunnen voorzien. Dus ik heb een heleboel kleine kurkeikjes gekocht zodat deze voor de komende generaties de benodigde kurk kunnen leveren. Ik heb ze in een pot gezet en verkoop de eerste 200 aan particulieren en bedrijven voor de introductieprijs van 10 euro per stuk. Dat is niet veel geld. Maar de bedoeling is dan ook dat ik ze in de toekomst graag wil terugkopen. Zo kom ik ze na een jaar of vijf jaar weer ophalen. Dan zijn ze gegroeid, maar nog niet zo groot dat ik ze niet kan vervoeren. En met alle verzamelde kurkeiken zoek ik een gebied waar ze goed kunnen gedijen voor de kurkoogst en een barrière zijn tegen de oprukkende de woestijn. Daar komen ze te staan.

Extra info over kurk in pdfdownload-kurk.pdf

Joop
Door

Joop

op 24 Aug 2015

Wat een mooi en duurzaam idee. Zelf heb ik inmiddels 2 kurkeikjes van Arnoud 'geleend' om groot te laten worden in onze eigen tuin voor zijn kurk project vd lange adem.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 24 Aug 2015

Beste Joop, Ik ben zelf benieuwd hoe snel zo`n kurkeik groeit. Ik denk niet zo snel…………..

Leonoor, Jeannette, Marthe, Erik
Door

Leonoor, Jeannette, Marthe, Erik

op 24 Aug 2015

Ik ben altijd al dol op kurk geweest, ook voor schoenen is het een prachtig middel om je voeten warm te houden. Ik heb sandalen met een kurken voetenbed. Alleen is het steeds moeilijker te vinden. Ik dacht dat het zelfs de reden was dat er geen kurk meer gebruikt mag worden, ook voor de wijflessen, vanwege de schaarste. We zijn een woongroep en wonen en werken sinds 2006 samen aan Contact & muziek. Erik, één van mijn huisgenoten heeft achter onze muziekinstrumenten (luiten en viola da gamba's, muziek instrumenten uit de renaissance) die aan de muur hangen kurken platen gemaakt zodat eventueel vocht (en schimmel) van de muren geen schade kunnen aanbrengen aan de instrumenten. Kurkdroog is een bekende uitdrukking. Ik heb ook eens gelezen dat kurk ook bij olierampen ingezet wordt om de olie op te vangen, absorberen. Wij zijn bezig om de gemeente te vragen voor ons huis een bloembak of twee bloembakken op een virijj stukje stoep te plaatsen. Een kurkeik lijkt ons ook prachtig. We hebben een kleine tuin, maar staan zeker open voor nieuwe ontwikkelingen. We hebben net nieuwe zonnepanelen en onze vloer laten isoleren, we hebben vloerverwarming en een houten voer. Ik heb me destijds (25 jaar geleden) ook verdiept in een kurken vloer, maar om de één of andere reden toch niet gedaan. Ik heb nu een houten vloer van jatobahout. In onze badkamer en keuken zouden we graag kurk hebben als dat mogelijk is, lieve groeten van ons vieren Leonoor

jan deruiter
Door

jan deruiter

op 18 Jun 2016

Er zal wel van gelden,net als van de notenboom: boompje groot,plantertje dood,het zal wel jaren duren voor er wat te oogsten valt,dat blijkt wel uit de info,wat die schroefdoppen op wijnflessen betreft,ik ben daar echt niet ongelukkig mee, oud alumium levert 70 c per kilo op,alleen jammer dat ze niet veel zwaarder zijn,je hebt er heel veel nodig om een kilo te krijgen,alle gekheid op een stokje: Mooi interressant artikel over een echt natuur produkt!!

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 20 Jun 2016

Beste Jan, Dank voor je reactie.

Reactie plaatsen