Veel elektrische apparaten hebben we allemaal in huis staan. Maar wat verbruiken ze nu gemiddeld per jaar aan energie? Voor een aantal veelgebruikte apparaten ziet u hieronder het elektriciteitsverbruik op jaarbasis bij gemiddeld gebruik:

Verlichting: 540 kWh
Koelkast & diepvries: 590 kWh
Wasmachine: 215 kWh
Wasdroger: 500 kWh
Vaatwasser: 305 kWh
CV ketel (modern model): 270 kWh
Computer: 140 kWh
Videorecorder: 110 kWh

Inzicht in het energieverbruik bij aankoop

Van apparatuur als witgoed is vaak meteen duidelijk of ze veel of weinig verbruiken. Door het energielabel ziet u in welke klasse het apparaat valt. Energiezuinige apparaten hebben label A+++, apparaten met energielabel D springen niet zo zuinig om met energie. Voor overige apparatuur bestaat de EnergieWeter. De aangesloten winkels vermelden op het prijskaartje de energiekosten per jaar in euro's. Zo krijgt u een beeld van het verbruik van het apparaat.

De echte energieverslinders

Vaak zijn oude apparaten stukken minder zuinig dan hun moderne varianten. Als u wilt besparen op energiekosten dan is de aanschaf van een nieuwe wasmachine of koelkast vaak niet eens zo'n gek idee. Zelfs als de oude nog prima werkt. Door de besparing op energiekosten verdient u de aanschaf sneller terug dan u denkt. Daarnaast ontziet u het klimaat door zuiniger met energie om te springen. Oude elektrische apparatuur vervangen is dus zeker de overweging waard!