Televisie

Een moderne flatscreen televisie verbruikt tussen de 155 kWh (LCD-LED) en 485 kWh (plasma) per jaar. De kosten voor een toestel liggen daarmee tussen de € 35,- en € 105,- per jaar. Beeldbuistelevisies verbruiken zo'n 200 kWh per jaar en kosten ongeveer € 50,-. Tv's verbruiken ook stroom als ze uitstaan. Moderne televisies kennen vaak alleen een stand-bystand, wat betekent dat ze constant energie verbruiken.

Televisies verbruiken ook energie in stand-bystand

Veel moderne toestellen hebben alleen een stand-bystand als ze niet aanstaan. Als de tv op stand-by staat verbruikt hij ook energie. Om dit tegen te gaan trekt u de stekker uit het stopcontact of u sluit de televisie aan via een stekkerdoos met een schakelaar. Ook een tijdschakelaar kan uitkomst bieden. Op jaarbasis scheelt het u wel degelijk energiekosten.

Energiezuinig televisie kijken

Ook voor televisies zijn energielabels sinds eind 2011 verplicht. Hoewel ze meestal iets duurder zijn, belast u het milieu veel minder met een energiezuinig toestel. LCD-LED tv's gaan doorgaans het zuinigst om met energie. Door het lagere stroomverbruik betaalt u minder energiekosten. Kleinere schermen verbruiken vanzelfsprekend minder energie. Denk dus goed na of u wel zo'n grote televisie nodig heeft.

Analoog of digitaal kijken?

Als u digitaal televisie kijkt en een decoder aangesloten heeft verbruikt u extra energie. Sommige van die decoders (of settopboxen) verbruiken erg veel energie. Vraag uw aanbieder gerust om een zuiniger model als ze meerdere modellen voeren. Uiteindelijk valt uw elektriciteitsrekening lager uit.
Reactie plaatsen