Droger

Het jaarlijks energieverbruik van een droger in een gemiddeld Nederlands huishouden is ongeveer 400 kWh. De kosten daarvan zijn ongeveer € 90,-. De droger is een apparaat dat behoorlijk wat energie verbruikt. Kijk bij aanschaf naar het energielabel, want het energieverbruik verschilt nogal per model. Zorg er ook voor dat de trommel van uw wasdroger net zo groot is als die van uw wasmachine. Dan hoeft uw apparaat niet vaker te draaien en meer energie te verbruiken.

Drogers met een laag energieverbruik

De warmtepomp en de wasdroger op gas zijn de enige zuinige soorten wasdrogers. De warmtepomp heeft energielabel A. De wasdroger op gas wordt niet beschouwd als elektrisch apparaat en heeft daarom ook geen energielabel. Beide soorten verbruiken ongeveer half zoveel energie als degene met energielabel C, bijvoorbeeld de condensdroger. Deze is een stuk goedkoper, maar het energieverbruik ligt een stuk hoger: - Een warmtepomp kost rond de € 900,-. De energiekosten per jaar zijn ongeveer € 45,- - Een condensdroger kost rond de € 500,-. De energiekosten per jaar zijn ongeveer € 100,-

Het ene programma is het andere niet

Het energieverbruik van de verschillende programma's loopt erg uiteen. Het programma 'strijkdroog' is energiezuinig. Bij programma's als 'kastdroog' of 'kreukherstellend kastdroog' verbruikt het apparaat veel meer energie. Als u de was toch nog moet strijken kunt u net zo goed kiezen voor minder energieverbruik.

Zet de droger 's nachts aan

Elektriciteit is een stuk goedkoper tussen 21.00 uur 's avonds en 6.00 uur 's ochtends. Bespaar op uw energiekosten door uw wasdroger 's avonds of 's nachts te laten draaien.
Henk Spit
Door

Henk Spit

op 10 Aug 2019

Wij hebben dubbeltarief, drogen meestal s nachts, maar eerlijk gezegd is het prijsverschil niet indrukwekkend. Normaal ongeveer 0,25 euro, korting 1 a 2 cent op nachttarief. Dat is op jaarbasis paar euro misschien?

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 15 May 2014

Namens een van onze bezoekers stel ik hier de volgende vraag: wanneer gebruik je minder energie om een was te drogen: kortere droogtijd bij hoge temperatuur of langere droogtijd bij lagere temperatuur? Wie het weet mag het zeggen!

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 21 May 2014

Ha, we hebben inmiddels via twitter een antwoord op deze vraag! Het antwoord is: Als de omstandigheden gelijk blijven, kost het evenveel energie, omdat dezelfde hoeveelheid water verdampt moet worden. Maar het kan dat de droger op een bepaalde temperatuur of toerental efficiënter werkt. En dan kan het wel degelijk verschil maken. Maar dat kan zowel op de ene als op de andere manier optreden.

Botte Boomsma
Door

Botte Boomsma

op 28 Aug 2022

Er is geen voordeel in de kwh prijs. Alle besparingen zijn mooi maar wie zal dat betaen dat kan ieder een niet.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 29 Aug 2022

Beste Botte, Daar heb je helemaal gelijk in.

Botte Boomsma
Door

Botte Boomsma

op 28 Aug 2022

de energie bedrijven hebben geen nacht tarief meer.

Botte Boomsma
Door

Botte Boomsma

op 28 Aug 2022

Jullie zijn drammers maar geen op lossers. Er moet geld zijn om de besparing te betalen een groot aantal hebben dat niet. probeer eens te besparen een ink van 1500 p m.

Dennis
Door

Dennis

op 10 Apr 2023

Ik heb laatst een perfect product gevonden die ik nu dagelijks gebruik. Scheelt de helft in stroomkosten met de wasdroger. Ik zal de verkortte link hieronder plaatsen als dit is toegestaan. Bol.com shorturl.at/rBCQ6

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 29 Aug 2022

Het artikel is verouderd. Ik zal het aanpassen.

Reactie plaatsen