Wasmachine

Een wasmachine in een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 215 kWh per jaar. Dat kost ongeveer € 50,-. Bij aanschaf van een wasmachine kunt u hier rekening mee houden. In de winkel ziet u bij elk model een energielabel. Hierop staat aangegeven in welke klasse het energieverbruik van de wasmachine valt. Modellen met label A+++ verbruiken het minste energie.

Was op 30 graden om energie te besparen

De temperatuur waarop u wast is belangrijk voor het energieverbruik van de wasmachine. Tegenwoordig wassen eigenlijk alle wasmiddelen schoon op 30 graden. Dat is wel zo prettig, want op 30 graden wassen is veel energiezuiniger dan wassen op 60 graden. U kunt in principe beter meer wasmiddel gebruiken dan de temperatuur omhoog zetten.

Minder energieverbruik door heet wassen met hotfill

Met hotfill stroomt warm water direct vanuit de waterleiding in de wasmachine. De wasmachine hoeft het dan niet elektrisch te verwarmen, wat een stuk energiezuiniger is dan warm water uit de waterleiding. Als u vaak op hogere temperatuur moet wassen is hotfill dus interessant. De meeste wasmachines zijn door middel van een voorschakelapparaat geschikt te maken voor hotfill.

Altijd wassen met een volle trommel

Door altijd met een volle trommel te wassen, bespaart u ook energie. Het maakt hierbij niet uit of u een moderne energiezuinige wasmachine heeft. Als u altijd volle trommels was, scheelt dat in het aantal wasbeurten.

's Nachts wassen is ook beter voor uw portemonnee

Elektriciteit is 's nachts een stuk goedkoper. Door 's nachts te wassen bespaart u automatisch op uw energierekening. Moderne wasmachines maken weinig geluid, dus daar hoeft het niet voor te laten.
sanne
Door

sanne

op 23 Sep 2014

Zeer handig en waardevol artikel. De kosten van de wasmachine vallen mij erg mee.

Reactie plaatsen