Airco

Het energieverbruik van een airco hangt af van het model en energielabel. Grofweg verbruikt de airconditioning per jaar 160 tot 450 kWh. Dat gaat op jaarbasis om € 35,- tot € 95,- aan stroomkosten. In de meeste gevallen wordt in Nederland het monoblocksysteem gebruikt, wat tegelijkertijd ook het minst efficiënte systeem is als het gaat om warmteafvoer. Het monoblocksysteem verbruikt erg veel stroom. Qua energieverbruik is het splitsysteem beter. Het verbruikt minder elektriciteit voor hetzelfde resultaat.

Mobiele airco met slang verbruikt meer

Het minst efficiënte type heeft een slang die zorgt voor de afvoer van warme lucht. De slang gaat door een raam of deur en daar zit meteen het knelpunt. Omdat er via het raam of de deur ook weer warme lucht binnenstroomt moet dit type hard werken. Een type met een binnen- en buitendeel is wat dat betreft een betere optie. Installatie van dit soort aircosystemen is bewerkelijker, maar het energieverbruik is een stuk lager.

Airco kan ook verwarmen

Airco behandelt de lucht, dat kan ook betekenen dat hij de lucht verwarmt. Een goede airconditioning kan zelfs warmte uit de buitenlucht halen als het vriest. Als u een modern apparaat aanschaft die zowel koelt als verwarmt, dan heeft u een energiezuinige kachel in huis. Nadeel is wel dat u de airco alleen kunt gebruiken om de ruimte waarin hij staat te verwarmen.

Energielabels voor airco

Ook voor airconditioning zijn energielabels verplicht. Een airconditioner met energielabel A+++ is is het zuinigst wat betreft energieverbruik. U spaart het milieu en bespaart op uw energiekosten.
Reactie plaatsen