Computer

Bij een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt de computer bij gemiddeld gebruik ongeveer 140 kWh per jaar (ongeveer € 30,-). Nieuwe computers verbruiken steeds meer energie doordat ze steeds krachtiger zijn geworden. Fabrikanten lijken  weinig rekening te houden met het hogere energieverbruik. Bij laptops letten fabrikanten veel beter op het energieverbruik. Als ze weinig energie verbruiken gaan ze langer mee als op de accu. Overigens zijn er voor computers ook energielabels. Ze zijn alleen niet verplicht en worden in de praktijk weinig gebruikt.

Computer en randapparatuur echt uitzetten

Als u de computer uitzet blijft hij vaak nog wel stroom gebruiken. Ook randapparatuur als printers doen dit. Met een stekkerdoos met schakelaar weet u zeker dat uw computerapparatuur geen onnodige stroom verbruikt.

Een computer zuiniger maken

Het energieverbruik van uw computer kunt u zelf verlagen door het gebruik van energiezuinige hardware. Door het plaatsen van een zuinige processor, harde schijf of videokaart gaat het energieverbruik omlaag. Ook softwarematig kunt u de computer energiezuiniger maken. Met name nieuwe processoren kunt u met behulp van software iets langzamer laten draaien. Dit scheelt al gauw 10 tot 20% in het verbruik van energie. Qua prestaties merkt u weinig verschil.

Geen screensaver maar slaapstand

Heeft u een screensaver ingesteld? Dat is natuurlijk prima, maar u verbruikt hierdoor meer stroom. Als u de computer aan wilt laten staan zonder ermee te werken kunt u het beste voor de sluimerstand kiezen. Alleen de hoognodige hardware blijft dan actief en de rest wordt uitgeschakeld, inclusief het beeldscherm. Het stroomverbruik van uw computer is dan zo gering mogelijk.
Reactie plaatsen