Materialen vloerisolatie

Materialen vloerisolatie

Voor vloerisolatie kun je een groot aantal isolatiematerialen gebruiken. Als je de vloer vanuit de kruipruimte isoleert, hangt de keuze voor het isolatiemateriaal ook af van de vochtigheid in de kruipruimte. In hele vochtige kruipruimtes wordt bijvoorbeeld eerst de bodem bedekt met een bodemfolie. Hiermee wordt veel opkomend vocht tegengehouden.

[mwm-aal-display]

Thermoskussens onder de vloer

Thermoskussens worden gemaakt van diverse lagen folie waarin lucht wordt opgesloten. Deze lucht is een slecht transportmiddel voor warmte, waardoor warmteverlies wordt voorkomen. De thermoskussens van Tonzon zijn het meest bekend. Deze worden tegen de onderkant van de vloer bevestigd, vaak met een bodemfolie op de bodem van de kruipruimte tegen het vocht. Ook isoltrend is een goed isolatiemateriaal, geschikt voor kruipruimtes. Isoltrend is een stuk goedkoper dan Tonzon, maar isoleert vergelijkbaar.

Glaswol en steenwol

Van alle vloerisolatie materialen zijn glaswol en steenwol waarschijnlijk de meest gebruikte materialen. De platen zijn makkelijk te verwerken en worden tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Ook de glaswol- en steenwolplaten houden lucht vast en creëren daarmee een isolerende luchtlaag. Glas- en steenwol zijn niet brandbaar en ook water beïnvloedt het materiaal niet.

Purschuim: snel te verwerken en hoge isolatiewaarde

Pur is polyurethaan, een kunststof. Het materiaal wordt tegen de onderkant van de vloer gespoten en wordt daarna snel hard. De vloer isoleren met pur is daardoor een eenvoudige klus die snel geklaard kan worden. Dit wordt vaak door gespecialieerde bedrijven gedaan. Ook kieren en naden worden opgevuld met pur. Het materiaal isoleert bijzonder goed, maar zou tegelijkertijd niet goed zijn voor je gezondheid als het niet goed wordt aangebracht.

Piepschuim

Piepschuim (eps) isoleert de vloer redelijk goed. Het spul is licht en de platen zijn makkelijk op maat te maken. Ook piepschuim wordt via de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Piepschuim bevat veel lucht en is ongevoelig voor vocht.

Vlas

Vlas is een van de natuurlijke isolatiematerialen die geschikt is voor vloerisolatie. Maar dan als onderlaag onder een houten vloer of andere vloerbedekking. Bij vochtopname blijft de isolerende werking van vlasdekens ongeveer hetzelfde. Het is daarom uitermate geschikt als isolatiemateriaal zonder damprem of extra folie tegen vocht. Vlasdekens hebben het vermogen warmte op te slaan, waardoor in de winter je  huis minder koud is en in de zomer minder warm. Het duurt gemiddeld vier keer zo lang voordat een huis is opgewarmd of afgekoeld, vergeleken met isolatie van glaswol of steenwol.

Keuze uit materialen voor vloerisolatie

Je hebt dus de keuze uit verschillende materialen voor vloerisolatie. De prijs die je betaalt voor vloerisolatie is afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Gemiddeld kan je rekenen op ongeveer 25 euro per vierkante meter vloeroppervlak. Op de pagina over kosten vloerisolatie lees je hier meer over.

Blog Kosten vloerisolatie

Houhetwarm.nl (Pine Berg)schreef een aantal blogs over de kosten voor vloerisolatie. Hierin staat informatie over de kosten van vloerisolatie en de al dan niet natuurlijke isolatiematerialen die je het beste kunt gebruiken. Vloerisolatie is een van de meest eenvoudige en minst dure manieren om je huis te isoleren. En het scheelt 15 procent in de stookkosten.

Blog 1: Ervaringen met het aanvragen van een offerte voor vloerisolatie

Blog 2: Wat doet een isolatie-adviseur

Blog 3: Offerte vloerisolatie voor verschillende isolatiematerialen, voor- en nadelen

Blog 4: Kosten isolatiematerialen vloerisolatie

Blog 5 (slot): Kruipruimte isolatie: vier redenen waarom ik voor voor thermoskussens kies.

Wil je een offerte voor vloerisolatie?

[phxoptin id=1430646767]
Reactie plaatsen