Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

Kruipruimte isolatie: vier redenen waarom ik voor thermoskussens kies

article content

Kruipruimte isolatie: vier redenen waarom ik voor thermoskussens kies

Harry Hazenberg van het bedrijf FT Bouwservice is nog niet uit de kruipruimte geklauterd of ik voel het verschil al. Onder een klein stukje van de kamervloer is beton gestort en dit kan niet worden geïsoleerd. Mijn hand wordt snel koud als ik hem daar op de vloer leg. Onder de rest van de houten kamervloer hangt nu een dikke laag reflecterende folie. Als ik hier mijn hand leg, voelt het veel warmer.

In dit vijfde en laatste deel van mijn blog over kosten vloerisolatie beschrijf ik mijn ervaringen met kruipruimte isolatie, welke keuze ik heb gemaakt voor isolatie van de kruipruimte en waarom. Hoe pakt het uit? Wat is het beste isolatie materiaal? Dit blog is de laatste van een reeks blogs over kosten vloerisolatie en bodemisolatie. In deze serie blogs beschrijf ik wat er gebeurt als je een isolatie offerte plaatst en wat voor isolatie adviezen je krijgt van isolatiebedrijven.

Bestelauto

Het is woensdagochtend 8 uur als Harry Hazenberg met zijn kleine bestelauto voor de deur staat. Koffie? Nee, eerst aan de slag. Hij trekt zijn rode overall aan en kruipt de kruipruimte is. Veertig centimeter hoog. Hij liever dan ik. Er ligt nogal wat rotzooi in de kruipruimte. Oude elektriciteitskabels, wat restanten plastic buizen en oude verfblikken. Het meeste blijft gewoon liggen. Harry legt er een groot stuk zwaar plastic overheen.

Kruipruimte isolatie met folie

Uit zijn bestelauto haalt hij vervolgens grote rollen Isoltrend (zie foto). De reflecterende folie wordt door Harry, liggend op zijn rug, tussen de vloerbalken gespijkerd. Om 12 uur is hij klaar. Resultaat: Kamervloer zonder isolatie 17 graden. Kamervloer met isolatie 19 graden. Kruipruimte zonder isolatie 14 graden. Kruipruimte met isolatie 12 graden. Het bewijs is geleverd. Kosten 1000 euro inclusief, want het stukje waar hij niet kan isoleren, trekt hij af van de oorspronkelijke offerte.

Zoals in de eerdere blogs over dit onderwerp gemeld, worden, als je een offerte hebt aangevraagd, verschillende adviezen gegeven. Ook de kosten lopen nogal uiteen. Wij kregen de volgende offertes voor de isolatie van onze kruipruimte van ongeveer 38 vierkante meter. Wat kost vloerisolatie?

Prijzen isoleren kruipruimte

  • Een laag van 35 centimeter isolatiechips (EPS): 714 euro
  • Isolatiefolie van het merk Isobooster tegen de onderkant van de kamervloer en een hard plastic laag op de bodem: 1554 euro
  • Tonzon thermoskussens tegen de onderkant van de kamervloer en een laag hard plastic op de bodem: 1410 euro
  • Een laag schelpen van 25 centimeter op de bodem van de kruipruimte : 895 euro
  • Isolatiefolie Isoltrend tegen de onderkant van de vloer en een laag hard plastic op de bodem: 1121 euro
  • XPS platen (een hard soort piepschuim) tegen de onderkant van de vloer: 1469 euro

Een aantal bedrijven die een offerte zou uitbrengen, nam geen contact op. NUON isolatie heb ik zelf afgezegd omdat die vooral met purschuim werken en pur vloerisolatie wil ik niet, vanwege de mogelijk schadelijke dampen die vrijkomen als het niet goed uithard.

Isolatiebedrijven

Na veel wikken en wegen kies ik voor het isolatiemateriaal Isoltrend. Ik kies niet voor een bedrijf, maar voor het isolatiemateriaal met de beste kwaliteit/prijs verhouding. Isoltrend (op internet is er weinig over te vinden) is een reflecterende folie met luchtlaagjes.

Je kunt bij ons een offerte aanvragen voor isolatie met isolatiefolie. Klik hier voor het aanvragen van de offertes.

 

Blog 1: Ervaringen met het aanvragen van een offerte voor vloerisolatie

Blog 2: Wat doet een isolatie-adviseur

Blog 3: Offerte vloerisolatie voor verschillende isolatiematerialen, voor- en nadelen

Blog 4: Kosten isolatiematerialen vloerisolatie

Blog 5 (slot): Kruipruimte isolatie: vier redenen waarom ik voor voor thermoskussens kies.

Comment Section

35 reacties op “Kruipruimte isolatie: vier redenen waarom ik voor thermoskussens kies


Door jans op 29 november 2018

Ook wij hebben onze betonvloer laten isoleren met isoltrend wat meteen voelbaar is wij betaalde voor 44 n. 1350 euro we kregen 150 euro korting omdat de buren het ook deden..
11 jan worden onze muren 96m geïsoleerd met parels van Isogroen bakel voor 1550euro


Door Friese op 28 januari 2016

Wij zijn ook bezig met vloer en spouwmuur isolatie. Kan het zijn dat de offertes nu hoger uitvallen ivm wintertijd? U bedragen liggen beduidend lager.
Groet,
Geertje de Boer.


Door Pine Berg op 28 januari 2016

Beste Geertje, Dank voor je reactie op kruipruimte isolatie. Nee, het is niet zo dat isolatiebedrijven ivm de wintertijd andere hogere prijzen rekenen. De prijs is afhankelijk van het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt en uiteraard de afmetingen van de kruipruimte. Er wordt vaak per vierkante meter gerekend. Ik kan, als je wilt, wat nieuwe aanbiedingen voor je regelen. Dan kan je eens vergelijken. Vul daarvoor dit formulier even in en ik neem contact met je op voor je wensen.


Door Mats op 23 september 2015

Beste Cocky.
Voor mijn houten vloer met wat diepere kruipruimte werd mij vandaag icynene ecospray aangeraden. Het vormt dan een soort sponslaag onder de vloer. Het voordeel t.o.v. Pur is dat het niet schadelijk is voor de gezondheid en ook niet hard wordt en dus schadelijk is voor de vloer. Het zou ook damp open zijn, wat beter voor het hout is. Hebben jij of andere lezers hier ervaring mee? In een van de spaarzame berichten op internet las ik dat beestjes zich gaan vestigen in het schuim. De kruipruimte is overigens wel geventileerd. Alvast bedankt voor je reactie.

Groet,
Mats


Door Pine Berg op 23 september 2015

Beste Mats, ik weet van het bestaan van dit isolatiemateriaal, maar heb er zelf geen ervaring mee. Ik kreeg hier al eerder vragen over, maar kon toen weinig vinden. Nu vond ik deze discussies bij Bouwprofs, doorgaans mensen met verstand van zaken. Hier de link. Icynene ecospray zou allesbehalve eco zijn, in ieder geval zeker niet vriendelijk voor de mens. Het is op waterbasis maar is nog steeds gewoon purschuim. En als bijkomend bezwaar dat het niet heel goed isoleert. Andere reacties welkom natuurlijk!


Door Renee op 12 augustus 2015

Hoi Cocky,

wat een waardevolle informatie vind ik hier. Ik ben net begonnen in mijn zoektocht naar een goede isolatie en heb het eerste bedrijf over de vloer gehad. Maar ik vind het lastig om een goede beslissing te maken. Daarnaast zijn wij eigenlijk zelf heel handig. Kun je ook zelf je kruipruimte isoleren en hoe kom je dan aan de juiste materialen? Weet jij daar meer over?

Groet, Renee


Door Cocky Hoogeveen op 13 augustus 2015

Beste Renee, dank voor je reactie op de blogs over kruipruimte isolatie! Ja, natuurlijk kan je ook zelf je kruipruimte isoleren. Je zou dit met steenwol of glaswol kunnen doen. Ook kan het goed met Isoltrend of een vergelijkbaar isolatiefolie. Isoltrend kan je via ons bestellen. Veel mensen laten hun kruipruimte isoleren door een gespecialiseerd bedrijf. Dat snap ik wel, want het is best een klus. Je bent, liggend op je rug, boven je aan het werken in een krappe en muffe ruimte. Daarnaast is het belangrijk dat je het isolatiemateriaal goed aanbrengt. Let goed op koudebruggen, dit zijn plekken waar het isolatiemateriaal niet goed is aangebracht. Niet alleen heb je op die plek geen isolatie, ook loop je het risico elders vochtophoping te krijgen. Ik heb een blog geschreven over het aanbrengen van isolatiemateriaal in de kruipruimte. Misschien ter inspiratie?


Door vd Outenaar op 19 juni 2015

Hallo schrijver,

Leuke blogs over de vloer/ kruipruimte isolatie.
Wat ik nu begrijp is een combinatie van verschillende materialen een goed/ alhoewel prijzige oplossing voor een vochtige, kleine kruipruimte:
– Folie met luchtkussens tegen de onderkant van de vloer (hout of beton lijkt mij geen verschil maken). Dan wordt de warmte vanuit het huis uit de kruipruimte en in het huis gehouden.
– In plaats van de bodemfolie zoals gebruikelijk bij bovengenoemde folie hoort de epc chips op de vloer toepassen. Dan wordt de kou en het vocht in de grond en uit de kruipruimte gehouden. En bij mogelijk stijging van het grondwater drijven de chips en daarmee de isolatie laag eenvoudigweg op.

Door de ventilatie van de kruipruimte is schelpen/ chips alleen niet genoeg.
Vanwege vocht is alleen folie niet genoeg.
PUR ed is ‘vast’ en niet eenvoudig aan te passen/ te repareren bij wijzigingen, is prijziger en mogelijk vervormt de oude houten vloer.

Totale prijs van folie en chips komt aardig overeen met de prijs van PUR.
Wat vind u van deze redenering?
Mvg, Tom


Door Cocky Hoogeveen op 21 juni 2015

Beste Tom,

Je vraag heb ik voorgelegd aan de heer Rien Quist van Quist Vloerisolatie.
Dit is zijn antwoord:
1. Bij vocht is de Tonzon dampwerende bodemfolie de beste oplossing.
a. Je bent je vocht kwijt. Sluit 90% van de vochtproductie af en de rest kan bij goede ventilatie verdwijnen.
b. Kruipruimte blijft in tact.
c. Na het aanbrengen van de bodemfolie kun je altijd nog isoleren.
d. Je kunt ook met water onder de bodemfolie in de kruipruimte.
2. Schelpen zijn ook prima oplossing tegen vocht, maar je kruipruimte wordt kleiner.
De vraag is dan of je nog kunt isoleren. Zit er een riolering onder de schelpen en je moet die opgraven, dan is dat niet bepaald makkelijk; het wordt een harde, compacte massa.
3. Isolatieschips zijn meer t.b.v. isoleren dan het oplossen van het vochtprobleem.
Als er water in de kruipruimte staat, kom je er met chips niet meer in. Beter is: Tonzon bodemfolie en isoleren met isolatiechips. Bij lage kruipruimtes ideaal.
4. Prijzen.
Je kunt het beste vergelijken met een gelijkwaardige rc-waarde. Toch blijft de vergelijking altijd wat ongelijk, omdat de product-eigenschappen verschillen.
Als je PUR en Tonzon vergelijkt, moet je bij de PUR wel een bodemfolie meenemen.
Groet
Cocky Hoogeveen


Door Bas op 20 december 2014

Hallo Cocky,

Dankjewel voor je info. Wij willen ook onze kruipruimte laten isoleren. Zelf heb ik al wat voorwerk gedaan. Ook de kruipruimte heb ik puinvrij gemaakt, lag zo’n 300 kilo afval in, maar dat ter zijde.

Wat weet je nou welk materiaal het beste is? Want inderdaad ben ook bang voor ophoping van vocht en schimmels. Wellicht heb jij nog wat tips?


Door Cocky Hoogeveen op 21 december 2014

Beste Bas, Dank voor je vraag op het artikel over kruipruimte isolatie. Dat is ook lastig. We hebben een ebook geschreven over dit soort vragen. Binnenkort via houhetwarm te bestellen. Het beste materiaal is vaak afhankelijk van de situatie. Veel vocht in de kruipruimte vraagt om een ander isolatiemateriaal. Maar via ons kun je een paar offertes laten maken, dan krijg je deskundigen over de vloer. Die kunnen advies geven.


Door R. Lauret op 27 november 2014

Hallo Cocky,
Is de jaarafrekening al binnen?
Mvg Rene Lauret


Door Cocky Hoogeveen op 1 december 2014

Dank voor je reactie op artikel over kruipruimte isolatie. Ja, de jaarrekening is binnen. We betalen minder. 10 euro per maand minder. Het is niet zo`n enorme besparing (nou ja, toch 120 euro per jaar) omdat we de huiskamer verwarmen met een speksteenkachel. We betalen nu voor gas en elektriciteit 98 euro per maand.


Door Henk Schoneveld op 30 november 2015

Hallo Cocky,
Die 10,00 euro minder per jaar, voor zowel gas als electra is helaas weinig verhelderend, het aantal m3 gas had meer informatie kunnen geven. Daarbij het aantal graaddagen tussen het ene en het andere jaar, om vergelijking tussen een warm en koud jaar te kunnen vergelijken. Voor uitleg graaddagen zie: https://mindergas.nl/degree_days_calculation/explanation
In mijn geval heb ik over diezelfde periode een 40% lager gebruik t.o.v. het jaar daarvoor, zonder dat er ook maar iets aan de woning/stookgewoontes veranderd is.
Ik wilde een screenshot toevoegen om e.e.a. te ondersteunen, maar dat lukt helaas niet.


Door Edioval op 28 oktober 2014

Hallo,

Ik ben op zoek naar een oplossing voor onze kruipruimte, die van hout is. het huis dateerd uit het jaar 1936. de hoogte van de kruipruimte is ongeveer 55cm. de oppevlakte is van 62 m2. Ik heb een paar bedrijven laten komen advieseren maar ze komen met het PUR oplossing. Ik weet niet of het schadelijk is of niet. zij beweren van niet(natuurlijk), het is hun brood verdienste. Weet iemand hoe ik kontact kan komen met een onafhankelijk folie specilist?

Alvast bedankt!

Edioval


Door Cocky Hoogeveen op 28 oktober 2014

Beste Edioval,
Je kan via ons Houhetwarm ook een offerte aanvragen. Wij werken samen met een groot aantal isolatiebedrijven, waaronder bedrijven die werken met diverse folies. Als je even contact met ons opneemt via het contactformulier dan zorg ik ervoor dat je van deze bedrijven een offerte krijgt.


Door Erik Hoogendam op 16 juni 2014

Leuk blog,

Dit verhaal komt mij zeer bekend voor. De meeste mensen weten niet precies wat er te koop is, en de adviseurs hebben zo hun eigen producten waar ze in geloven.
Wat ik mis is dat in het hele verhaal niets over rendementen en terugverdientijden gesproken word. Uw warmere vloer is een resultaat van het afsluiten van de koudere lucht (infiltratie) uit de kruipruimte en een lichte vorm van isolatie. Echter TONZON folie isoleert beter. Het nadeel is dat de meeste adviseurs nooit meten en uitgevoerde werkzaamheden controleren op : uitvoering, isolerende werking van het materiaal. Hierdoor is het voor deze adviseurs zeer moeilijk uit te leggen waarom product x in uw geval beter is dan product xx.
Ik kan u en lezers wel een paar tips geven:
-Dikte isolatiemateriaal is bij gelijke materialen van invloed op de terugverdientijden
-Soort materiaal is wel degelijk van invloed
-Isolerende folie is op basis van weerkaatsing straling én van stilstaande lucht
-Dunne isolerende folie met hoge RC-waarde is een fabel (er dient namelijk een vrije ruimte te zijn tussen de folies. Deze folies krijgen ook geen keurmerk omdat de rc waarde gelogen is.
-Schelpen is alleen voor vocht.
-Bodemisolatie alleen toepassen bij een zeer lage kruipruimte
– gewone ps platen tussen balken en afpurren kan

Allen succes!


Door Cocky Hoogeveen op 16 juni 2014

Beste Erik Hoogendam,
Dank voor de waardevolle aanvulling op ons blog over kruipruimte isolatie.


Door ed edelman op 21 januari 2017

Concrete berekeningen over rendementen kan ik ook niet vinden, ook niet van Tonzon en dat zal niet zomaar zo zijn. Ik vermoed dat het allemaal tegenvalt, dus totdat er onafhankelijke cijfers zijn, voor mij nog geen vloerisolatie!


Door Jur op 2 juni 2014

Beste,
wij hebben een huis uit 1969 met betonnen vloer en daarop plavuizen. In de winters vrij koud.
Ik dacht er daarom over om de kruipruimte te isoleren daar er best ook veel vocht zit. Een isolatie bedrijf die reclame maakte voor Pur spuiten kwam kijken, raadde dat Pur spuiten af en stelde voor het met chips te doen. (kosten c.a. 850,00) met een rendement dat de vloer zeker snel 3 graden warmer zou zijn!
Een andere specialist die kwam kijken beweerde dat chips totale onzin zijn en niets besparen. Deze specialist zweerde bij de Pur (kosten 2175,00)
Alle berichten die ik hierover op internet en forums tegenkom spreken elkaar tegen. Is er een onafhankelijk iemand die advies kan geven?


Door Cocky Hoogeveen op 2 juni 2014

Beste Jur,
Dank voor je reactie op het blog over de kruipruimte isolatie. Goede vraag! Ik kan me voorstellen dat dit lastig te beoordelen is. Chips zijn inderdaad veel goedkoper dan pur. Maar isoleren een stuk minder goed. Het is niet waar dat eps chips totale onzin is. Helemaal niet. Maar chips worden op de bodem van de kruipruimte aangebracht en houden de koude lucht uit de grond tegen. Dat is prima. Maar dan heb je nog niet de warmte van de vloer tegen gehouden. Ik keek een tijdje geleden mee bij de toepassing van het isolatiemateriaal prostelko (een thermoskussen) in een vergelijkbaar woonhuis (ook betonnen vloer) als dat van jou. Hier werd op de bodem een dik zwaar folie gelegd en tegen de onderkant van de betonnen vloer (dus in de kruipruimte) werd prostelko aangebracht. Ik heb er een blog over geschreven. Op zich lijkt me dit voor jou ook een goede oplossing.
Maar goed, ik schreef er al eerder over, de isolatiebedrijven geven altijd de voorkeur aan hun eigen product. Maar ieder product isoleert goed, alleen het ene wat beter dan het andere. En je kan kijken naar de prijs. Voor 850 euro heb je een goed geïsoleerde vloer. Voor 2000 euro heb je een nog beter geïsoleerde vloer. Ik ben zeker onafhankelijk, maar helaas niet deskundig genoeg om je precies het goede aan te raden. Je kan ook eens kijken op onze tabel over isolatiewaarden bij vloerisolatie. Dan kan je vergelijken. En wil je echt onafhankelijk deskundig advies dan kan ik je in contact brengen met de energie-adviseurs waar we mee samen werken.


Door Artenan op 8 mei 2014

Hallo
Wij proberen al enige tijd antwoord te krijgen op onze vraag:
Is de (tonzon) isolatiefolie ook toepasbaar in onze kelder?
Deze ruimte is ca. 2 meter hoog, bezit een oude tegelvloer en de huiskamervloer (houten planken) is het plafond van de kelder. Het is dus een wat ruimere (kruip)ruimte in een huis van ca. 1900. En ook de vraag: is het grondzeil hier ook nodig?

Bij Tonzon blijft het helaas akelig stil. Toch willen we onze moeder helpen met de keuze van isolatie en haar koude voeten warmen.


Door Cocky Hoogeveen op 8 mei 2014

Hallo,
Dank voor uw reactie op het blog kruipruimte isolatie, vier redenen waarom ik voor thermoskussens kies. Het isoleren met Tonzon is zeker mogelijk. De vraag of een grondzeil noodzakelijk kunt u het beste stellen aan het isolatiebedrijf. Ik heb u inmiddels de gegevens van het isolatiebedrijf gestuurd.
Met vriendelijke groet,
Cocky Hoogeveen


Door René op 14 maart 2014

Geachte mevrouw Hoogeveen,
In uw blog geeft u aan dat het om een houten vloer gaat en dat er een stuk beton is. Verder zegt u dat vervolgens alleen de houten vloer geïsoleerd werd en het betonnen deel niet omdat dat niet mogelijk was.
Begrijp ik het dan goed dat Isoltrend niet geschikt is voor betonvloeren?


Door Cocky Hoogeveen op 14 maart 2014

Beste René de Bruijn,
Nee hoor, Isoltrend en andere thermoskussens zijn wel degelijk geschikt voor kruipruimte isolatie bij een betonvloer. In een klein deel van de kruipruimte is bij ons beton gestort. Daar kan je helemaal niet meer bij. Vandaar dat hier geen Isoltrend kon worden aangebracht.


Door isomar op 24 januari 2014

Interessant dat u hier uw ervaringen deelt. Echter vind ik het frappant dat u nergens uw situatie precies omschrijft of ik heb er overheen gelezen in uw 5 delige blog.

Zover ik weet is het namelijk belangrijk welk soort vloer iemand heeft en daarop zijn of haar isolatie aanpast.
In vochtige kleine ruimten met stenen of betonnen vloer zijn EPS chips goed te doen bijvoorbeeld. Maar EPS platen gebruiken onder een houten vloer is dan weer niet zo handig omdat je het vocht opsluit en dus rot kunt krijgen.

Tonzon en Isotrend daarentegen zijn middelen die overal vaak wel kunnen. Echter kan je je afvragen hoe goed het werkt. Ja de vloer wordt warmer, maar dat is natuurlijk niet gek als je een stilstaande luchtlaag creëert. Wat ik bedoel te zeggen is dat ik persoonlijk Tonzon en Isotrend twijfelachtige middelen vind. Waarom? Omdat het slechts gebruik maakt van weerkaatsing en voor de rest doet het niets. Kierafdichting moet je maar op gokken dat het goed gebeurt, ofwel geloven op blauwe ogen. Als er een lek is, in het materiaal (per ongeluk een gaatje) of een kier door slechte montage of op termijn, is het effect van het hele oppervlak weg. Duur grapje lijkt mij. 😉

Schelpen… tja, wat kan je ervan zeggen. Het isoleert, alleen jammer dat de warmte eerst nog vanuit je vloer in de kruipruimte vrij kan uitstromen. Daarentegen isoleert hij wel de bodemwarmte die altijd rond de 10 graden is. Door het ventileren van je kruipruimte vervliegt dus alsnog al je warmte en de delta T wordt zelfs groter door het verminderde effect van bodemwarmte… dus relatief een groter verlies.
Schelpen net als EPSchips, prachtig spul als je een zeiknatte bodem hebt. Simpelweg het ophogen van je bodem zodat het verdampende oppervlak wordt weggenomen en de capillaire werking wordt beperkt.

Bij een vast materiaal daarentegen (bijv. wolsoorten en EPS) weet je wat je er aan hebt. Eenmaal goed aangebracht kan je er vanuit gaan dat het altijd met dezelfde Rc blijft. Ook kan je vrij handig om objecten heenwerken, wat bij die folies eerder twijfelachtig is. Chips kan je dan wel wegschuiven in geval je in de kruipruimte moet, maar dan lig je dus in een plas water te werken.


Door Cocky Hoogeveen op 24 januari 2014

Beste Isomar,
Dank voor je reactie op onze blogs over kruipruimte isolatie.Een goede aanvulling! We hebben een houten vloer en een nagenoeg droge kruipruimte. Je hebt gelijk dat deze situatie bepalend is voor de keuze van het isolatiemateriaal. Zelf hebben we goede ervaringen met Isoltrend, daarom schrijven we dat ook op. En inderdaad, kierafdichting is altijd lastig. Maar als het goed wordt uitgevoerd dan moet het goed gaan. De reden dat we voor isoltrend hebben gekozen en niet voor tonzon heeft inderdaad met de kwetsbaarheid van het materiaal te maken. Tonzon is in onze ogen wat kwetsbaarder.


Door J.E.I. Bazuin op 15 februari 2014

Isoltrend en Tonzon lijken mij mooie isolatiemiddelen.
Dat het materiaal licht en dun is, is een voordeel.
Dat het materiaal dus ook nogal kwetsbaar is, is een nadeel.
Vanzelfsprekend staat of valt het succes van de aangebrachte materialen met de kwaliteit van het afgeleverde werk. Hoe controleer je dat, behalve door zelf onder de grond te kruipen?

Een nadeel van de isolatiemethode lijkt mij dat de bodem van de kruipruimte afgesloten wordt met plastic zeil.
Wat gebeurt er met het water dat op dat zeil terecht komt, om wat voor reden dan ook (bijvoorbeeld tijdelijke maar grote hoeveelheden regen).
En wat gebeurt er met de vochtige grond onder dat zeil. Dat wordt afgesloten en moet dus wel gaan schimmelen en/of rotten. En dat zal vroeg of laat altijd stank produceren.
Heeft iemand daar ervaring mee?
En heeft iemand daar een oplossing voor bedacht.
En hoe en wanneer merk je dat het zeil op de bodem of een of meer luchtkamers lek is, behalve door zelf regelmatig onder de grond te kruipen?


Door Cocky Hoogeveen op 17 februari 2014

Geachte mevrouw, mijnheer,
Dank voor uw reactie op isolerend en Tonzon. We hebben uw vraag uitgezet bij deskundigen op dit terrein. We komen er snel op terug.


Door Cocky Hoogeveen op 17 februari 2014

Geachte mevrouw/mijnheer,
Wanneer u Tonzon of Isoltrend door een gerenommeerd bedrijf laat aanbrengen, krijgt u 10 jaar garantie op materiaal en uitvoering. Zelf gaan controleren door een kijkje onder de grond te nemen, is niet zo’n goed idee, alleen een expert kan de werkzaamheden beoordelen. Belangrijk is dat u een goed bedrijf in de arm neemt waar u ook 10 jaar garantie krijgt. Daarnaast heeft u ook de stookkosten als graadmeter, na het aanbrengen moet er een duidelijk verschil zijn in uw energielasten.
Tonzon ziet er kwetsbaar uit maar is dit niet, probeert u het materiaal maar eens kapot te trekken, dit lukt u niet.
Water op het afdekzeil kan alleen maar wanneer u een lekkage heeft of wanneer er geen goed werk geleverd is. De folie wordt op bodem en tegen de zijkanten aangebracht, als het grondwater stijgt zal de folie ook mee stijgen. Er kan geen stank zijn omdat het een afgesloten geheel is. Een luchtkamer kan alleen kapot gaan wanneer je er met een mes doorheen steekt. Een gerenommeerd bedrijf zal ook aanbieden de folie los te halen wanneer er werkzaamheden in de kruipruimte gedaan moeten worden en zal de folie weer vastmaken na afloop.
Daarnaast geldt ook nu: isoleren is ventileren. Wanneer er onvoldoende geventileerd wordt, zal de kruipruimte gaan stinken!
Wij van houhetwarm.nl sturen de offerte aanvragen door naar gerenommeerde bedrijven met 10 jaar garantie.
Met vriendelijke groet
Cocky Hoogeveen


Door Roger Jans op 16 januari 2014

Geachte mevrouw,
Wat heeft de vloerisolatie nu uit-eindelijk voor besparing opgeleverd volgens de theorie maar ook na een half jaar praktijk?
gr.
Roger


Door Cocky Hoogeveen op 16 januari 2014

beste Roger,
Het comfort met de kruipruimte isolatie is toegenomen maar we hebben ook een HR+ ketel laten plaatsen en we hebben nog geen jaarafrekening gekregen. We stoken met een speksteenkachel en we verstoken minder hout. Het is ’s morgens absoluut minder koud in de kamer en de kachel hoeft niet direct aangestoken te worden. En de honden en de kat liggen nu op de vloer dat deden ze eerder niet. Zodra we de jaarafrekening hebben gekregen, schrijven we een blog.


Door pita op 24 december 2013

Ik heb een onverwarmde plavuizenvloer in een huis uit 1976 en wil deze laten isoleren. Zou graag reacties van mensen willen hebben, die een soortgelijke vloer hebben laten isoleren. Waarmee en wat het resultaat daarvan is. (dus geen “bedrijfs’-reacties).


Door w van sluijs op 26 november 2013

Interessant en duidelijk artikel. Waar ik niets over lees is;
– wat is de tijd tussen aanbrengen en het schrijven van het artikel (ervaring)?
– wat was de mate van vochtigheid voor het aanbrengen en hoe is deze nu?
– indien sprake was van vochtigheid, hoe is het nu en waar blijft het vocht?
(in de meeste gevallen hangen de druppels onder aan de vloer)
– wat is er met de funderingsdelen rondom gedaan, blijft een “open” verbinding.
Is het je bekend dat er dus ondanks aanbrengen van de isolatie er altijd sprake is van optrekkende kou via de fundering. Heb hiervan wel eens thermofoto,s gezien.


Door Cocky Hoogeveen op 27 november 2013

Hoi, dank voor je vragen over mijn artikel over kruipruimte isolatie. Ik heb deze serie blogs in februari 2013 geschreven over mijn ervaringen met het aanbrengen van vloerisolatie met Isoltrend. Een paar dagen nadat bij ons de vloerisolatie is aangebracht, schreef ik het laatste deel van deze serie. We zijn nu een half jaar verder en ik ben nog steeds zeer tevreden over het resultaat. Als je je hand op de vloer legt voel je een groot verschil met het stuk waar we geen isolatie hebben aangebracht. De kruipruimte was nauwelijks vochtig en is dit nog steeds niet. Ik heb net nog even goed gekeken en er hangen geen druppels onder de vloer. Het dikke folie op de bodem van de kruipruimte is droog. Ook daaronder is het droog. De Isoltrend is rond de fundering aangebracht. Die is zo dik, daar komt weinig kou langs. Ik kan me voorstellen dat er altijd iets van kou langs trekt, maar daar kan je weinig aan doen zolang je de fundering laat staan.

Plaats een reactie


*