Hennep

Hennep

Hennep is erg geschikt als isolatiemateriaal en 100% puur natuur. Het heeft van nature een zeer sterke vochtregulerende werking. Bij vochtopname blijft de isolerende werking  ongeveer hetzelfde. Het is daarom uitermate geschikt als isolatiemateriaal zonder damprem of extra folie tegen vocht. Het opgenomen vocht wordt namelijk heel geleidelijk afgegeven en beïnvloedt daardoor de luchtvochtigheid nauwelijks. Het zorgt daarom voor een aangenaam en gezond leefklimaat in huis. Tegelijkertijd is deze vochtopname een nadeel van hennep. Het is kwetsbaar voor vocht en moet dus niet op hele vochtige plekken worden gebruikt. Bovendien is hennep brandbaar en daarom worden soms brandvertragende middelen toegevoegd.

[mwm-aal-display]

Hennep isolatie is lastig te verwerken

De hennep wordt na de oogst verwerkt als isolatiemateriaal. Dit wordt op rollen of in platen van verschillende diktes geleverd. Werken hiermee veroorzaakt geen irritaties. Hennep is wel lastig wel te bewerken. Je hebt daar speciaal gereedschap voor nodig. Bij kleine hoeveelheden kan een speciaal mes worden gebruikt. Grotere hoeveelheden en dikkere matten kunnen met de een elektrische zaag verwerkt worden. Let op, je moet zagen met een kartelzaag.

Hennep isolatie is geschikt voor dakisolatie, vloerisolatie en gevelisolatie

Hennep isolatie kan gebruikt worden voor het isoleren van daken, vloeren en gevels. De isolatiedekens van hennep worden samengesteld uit korte hennepvezels, met soms steunvezels van polyester of zetmeel. In sommige gevallen wordt maismeel gebruikt om het product stevigheid te geven.

Hennep isolatie is milieuvriendelijk

Hennep is een zeer duurzaam isolatiemateriaal. Het plantje hennep groeit snel tot vier meter hoog in ongeveer 100 dagen, zelfs op een voedselarme bodem. De plant heeft geen pesticiden of meststoffen nodig. Het zuivert bovendien de lucht door grote hoeveelheden CO₂ om te zetten tijdens de groei. Het is en blijft een 100% natuurproduct gedurende het hele verwerkingsproces. Vezels worden gebruikt om isolatiemateriaal te maken. Van de plant kunnen zowel de vezels als de harde stukken schil gebruikt worden voor het produceren van duurzaam isolatiemateriaal. In sommige gevallen worden brandvertragende chemische middelen aan hennep toegevoegd.

Isolatiewaarden

Hennep heeft een middelhoge isolatiewaarde (L-waarde 0.040)

Brandklasse

Van isolatiematerialen is bekend hoe brandbaar ze zijn. De Europese brandklasse indeling loopt van A tot en met F. Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar. Voor hennep is de brandklasse E.

Milieubelasting

De milieubelasting van hennep is minimaal.

Zelf met hennep aan de gang gaan

Zelf hennep isolatie plaatsen doe je zonder beschermende kleding als handschoenen of stofmaskers. Het materiaal irriteert niet, maar is wel lastig te verwerken. Je hebt speciaal gereedschap nodig om hennep isolatie te snijden of te zagen. Hiervoor zijn speciale messen in de handel. Een elektrische zaag kun je ook gebruiken.

Hennep op de rol

Hennep wordt verkocht in rollen of in zachte platen van verschillende diktes. Hennep isolatie met een dikte van ongeveer 16 centimeter is op de meeste plaatsen meer dan voldoende. Om grote oppervlaktes te isoleren is hennep isolatie overigens niet altijd even rendabel. Het materiaal is vrij duur ten opzichte van traditionele glas- of steenwol. Een dak aan de binnenkant isoleren met hennep isolatie zou bijvoorbeeld 2 keer zo duur zijn als met glaswolHennep isolatie kost gemiddeld zo'n € 16 per vierkante meter.

Hennep isolatie aanbrengen op dun lattenwerk

Als je zelf hennep plaatst is het verstandig om van tevoren een lattenwerk van dunne latjes te monteren. Hierop kun je met bijvoorbeeld ijzerdraadjes de hennep isolatie aanbrengen. Je voorkomt hiermee dat het materiaal uitzakt. Je bepaalt zelf hoe dik je het materiaal aanbrengt. Een laag van 16 centimeter dik heeft een goede isolatiewaarde. Tijdens het isoleren met hennep komt er geen stof vrij, dus beschermende kleding is niet nodig.

Je koopt hennep isolatie in gespecialiseerde winkels. Er is een aantal van deze gespecialiseerde bouwmarkten in Nederland. Ze richten zich helemaal op duurzame bouwmaterialen die het milieu zo weinig mogelijk belasten. Hennep isolatie is nog niet doorgedrongen tot het standaardassortiment van de grote bouwmarkten. Dat komt omdat het materiaal relatief duur is en de vraag nog niet heel groot is. Dit neemt niet weg dat hennep isolatie een prachtig middel is om je woning mee te isoleren. De verwachting is dat hennep in de toekomst veel meer gebruikt gaat worden.

Ecologische bouwmarkten en webwinkels

De bouwmarkten die zich richten op duurzame bouwmaterialen hebben isolatiemateriaal als hennep, maar verkopen bijvoorbeeld ook duurzame verf. De zaken die ze verkopen zijn duurzaam geproduceerd en beter voor het milieu en mensen. Alles is gericht op hergebruik van materialen en het zo min mogelijk belasten van ons klimaat. In de bouw van nieuwe woningen speelt het gebruik van duurzame materialen ook een steeds belangrijkere rol. De makkelijkste manier om hennep isolatie te kopen is via webwinkels op internet. Verschillende webwinkels bieden duurzame bouwmaterialen waaronder hennep isolatie aan. Je kunt hennep in verschillende diktes kopen. Daarmee bepaal je zelf de mate waarin je gaat isoleren. Hennep bestel je op de rol, zoveel als je nodig hebt. Het wordt ook verkocht in pakken met zachte platen in verschillende diktes. Bedenk goed wat je gaat isoleren en of je daarvoor de hoogste isolatiewaarde nodig heeft. Voor het isoleren van een hellend dak moet je rekening houden met een dikte van minimaal 16 centimeter. Je kunt daarom het beste meerdere lagen schuin over elkaar aanbrengen. Voor binnenmuren is minder dik hennep ook goed. Dit kost je minder.

Hennep is er in verschillende diktes en kwaliteiten

De diverse webwinkels bieden hennep aan in verschillende diktes. De dikte van de zachte platen lopen uiteen van 3 tot en met 8 centimeter dikte. Dikker kan ook, dit moet je speciaal aanvragen. De platen worden geleverd in de grote van ongeveer 60 bij 120. De dikte is bepalend voor de isolatiewaarde. Ook de prijzen hangen sterk af van de dikte van het hennep. Soms zijn meerdere lagen over elkaar nodig. Voor je online hennep isolatie koopt is het slim om te bepalen welke dikte en oppervlakte je nodig hebt. De betere webwinkel kan je daarbij helpen.

Tips bij het kopen van hennep in een webwinkel

Voor je tot aankoop van hennep overgaat is het belangrijk dat je een goed gevoel heeft bij de webwinkel waar je wilt bestellen. Zegt je gevoel dat je beter ergens anders kunt bestellen, ga dan af op je gevoel. Met een betrouwbare webwinkel kun je altijd contact opnemen. Stel je vragen voor je gaat bestellen. Dit is een prima manier om te bepalen of de winkel bij je past. Jewilt natuurlijk wel goed worden geholpen met je online aankoop.

Wil je het allemaal nog eens rustig nalezen? Dat kan, download hier de pdf hennep

download-hennep-pdf
Wilag Kater
Door

Wilag Kater

op 24 May 2018

"Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar. Voor hennep is de brandklasse E". Erg geschrokken na de Zembla tv-uitzending van 23-05-2018, met het thema brandbaarheid van isolatiemateriaal: https://zembla.bnnvara.nl/ Vervolgens de brochure van het Verbond Van Verzekeraars gedownload: https://www.verzekeraars.nl/media/4795/16026_vvv_pov_brochure_brand-isolatie_v4.pdf Mijn eerste conclusie: qua brandbaarheid van isolatiemateriaal alleen Klasse A1 of A2 in mijn huis; nooit Klasse B t/m F (hennep = E). Mijn voorlopige advies: ontwikkel van hennep de komende jaren een onbrandbaar isolatiemateriaalproduct met Klasse A1 of A2; Klasse E is niet meer van deze tijd! Met vriendelijke groet, WK

tony
Door

tony

op 19 Feb 2017

Kun je van hennepplanten ook zelf isolatie maken?

Pine Berg
Johan
Door

Johan

op 02 Mar 2018

of reeds meer dan 25 jaar bij DUBOMAT

Hans Temming
Pine Berg
Door

Pine Berg

op 12 May 2016

Beste Hans, dank voor je reactie op Hennep.

Hennep als isolatiemateriaal | bittytje
Eco-Makelaar
Door

Eco-Makelaar

op 21 May 2014

Hennep zal zijn weg in de bouwwereld meer en meer gaan vinden vanuit Green Deal Biobased bouwen. Gebruik van hernieuwbare grondstoffen is pure winst voor milieu, raakt niet op. Op verschillende plekken o.a. Almere en Kerkrade is men met hennepteelt gestart. Voor LCA is lokale productie aan te bevelen. Naast genoemde voorbeelden zijn partijen bezig met hennepstenen of bouwblok van hennep. Eco-Makelaar kan een constructief element maken uit 100% natuurlijke materialen. Goede eigenschappen blijven behouden, de argumenten uiteraard ook. Mooi dat hennep aandacht krijgt, zie het als een positieve ontwikkeling in de bouw.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 21 May 2014

Beste Eco-Makelaar, Dank voor je reactie op ons artikel over Hennep. Ik denk ook dat hennep een goed product is met vele toepassingen voor de bouw.

rocher
Door

rocher

op 03 Dec 2013

De brandklasse is overgenomen van een duits model (zie: http://www.bsm-uk.com/Building-material-cl.21.0.html) en komt niet overeen met de nieuwe europese coderingen. Dit is enigzins verwarrend. Volgens Europese brandklassen valt hennep isolatie onder klasse E, B2 bestaat helemaal niet.

Wilag Kater
Door

Wilag Kater

op 24 May 2018

Klopt, kijk mbt de brandbaarheid van isolatiemateriaal ook nog even naar de tv-uitzending van Zembla (23-05-2018): https://zembla.bnnvara.nl/ Hennep = Klasse E, dus nooit gebruiken als isolatiemateriaal!

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 03 Dec 2013

Hartelijk dank voor uw reactie. Ik ga de codering voor hennep aanpassen.

Reactie plaatsen