EPS

EPS

EPS of piepschuim is een kunststof isolatiemateriaal en wordt gemaakt van aardolie. Je kunt het gebruiken voor allerlei toepassingen. Voor het vullen van de spouwmuur bijvoorbeeld, of voor dak- of vloerisolatie. Ook voor gevelisolatie aan zowel de binnen- als de buitenkant van dak of gevel kan het gebruikt worden. De afkorting EPS staat voor Expanded Poly-Styrene. EPS heette vroeger tempex of piepschuim.

[mwm-aal-display]

Vormen van het materiaal

Het wordt geleverd in plaatvorm, in korrels (parels) of in chips. De chips worden vooral gebruikt voor het isoleren van de kruipruimte. Iedere kubieke meter Piepschuim bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes, ook wel parels genoemd. Elke parel heeft 3000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. Concreet bestaat piepschuim qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Het is dan ook een zeer licht isolatiemateriaal. Vocht (en waterdamp) tasten piepschuim niet aan. Het is behoorlijk brandbaar en daarom wordt een brandvertragend middel toegevoegd.


EPS heeft een hoge isolatiewaarde

Het heeft daarnaast een bijzonder hoge isolatiewaarde in vergelijking met andere isolatiematerialen. Dat betekent dat u veel minder van dit materiaal nodig heeft. Glaswol bijvoorbeeld isoleert minder goed, dus u heeft van dit materiaal een veel dikkere laag nodig om dezelfde isolatiewaarde te halen. Het materiaal is niet biologisch afbreekbaar.

Platen, parels, chips

De platen worden verkocht met een rechte kant of met tand- en groefverbindingen. Het wordt geleverd in verschillende diktes. De isolatie parels kunt u kopen in de kwaliteiten HR++, HR+ en standaard HR kwaliteit. HR++ parels zijn zwart. De HR+ variant is wit. De parels zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. De laagste kwaliteit polystyreen isolatie parels zijn de isolatie parels met de isolatiewaarde HR. U kunt de parels onder meer kopen onder de naam termoparels. Piepschuimchips worden vaak gebruikt als isolatie voor de kruipruimte. Het is zeer licht materiaal en daardoor geschikt om zelf in de kruipruimte te storten of te laten storten. De isolatiewaarde is overigens niet bijzonder hoog als piepschuimchips in de kruipruimte worden gebruikt.

Biofoam, een natuurvriendelijk alternatief

Een alternatief isolatiemateriaal voor piepschuim is het product dat onder de merknaam Biofoam wordt verkocht. Biofoam heeft dezelfde eigenschappen als piepschuim, maar is gemaakt van 100 procent natuurlijke materialen. Het wordt geleverd als licht groene parels. Het is een biologisch, composteerbaar schuim op basis van organisch materiaal. Biofoam is Cradle to Cradle gecertificeerd. Dat betekent onder meer dat het product hergebruikt kan worden. Een ander alternatief zijn de piepschuim  chips van de merknaam Drowa. De piepschuimchips worden gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Aardolie is dus niet meer nodig voor het maken van EPS (piepschuim).

Isolatiewaarden

Piepschuim heeft een hoge isolatiewaarde (L-waarde 0034)

Milieubelasting

Piepschuim heeft een lage milieubelasting bij de verwerking voor dakisolatie. NIBE Milieuklasse 1a

Zelf aan de slag met EPS

Je kunt makkelijk zelf EPS isolatie plaatsen. De piepschuim platen zijn eenvoudig te snijden of te breken. U kunt het lijmen. Het materiaal zelf is geurloos. Vooral voor kleinere oppervlakte kun je heel goed zelf aan de gang. EPS kan goed tegen vocht, is dampdicht en toch ademend. Je kunt het daarom eenvoudig zonder onderliggende folie op het dakbeschot aanbrengen. Let je wel op dat er geen koudebruggen ontstaan. Dit zijn openingen tussen de platen, waardoor warmte toch nog naar buiten kan. De tussenliggende kieren kun je daarom opvullen met een PUR schuim. Ook is in verband met de brandveiligheid een afwerking met gipsplaten verplicht. Deze zorgen voor brandvertraging. Bij een hellend dak is een minimum dikte van ongeveer 8 centimeter nodig voor voldoende isolatie.

EPS chips in de kruipruimte

De EPS chips zijn ideaal voor de kruipruimte. De chips worden aangeboden in grote zakken van 500 liter. De EPS chips zijn per zak te bestellen. Voor een zak betaal je een kleine dertig euro. Bij een laag van 25 tot 30 cm heb je voor een oppervlakte van 2 vierkante meter ongeveer 1 zak nodig. De chips zijn heel licht en daarom makkelijk te verwerken. Je strooit ze uit op de bodem van de kruipruimte.

Kruipruimte helemaal isoleren

Het is belangrijk dat de hele kruipruimte wordt voorzien van een laag EPS chips. Op plaatsen waar de chips liggen, wordt het warmer en de lucht droger. De koude en vochtige lucht wordt verdreven naar een niet-geïsoleerd deel van de kruipruimte. Op die plekken zal de vochtigheid zelfs toenemen. Je moet er zelfs op letten dat in een rijtjeswoning ook de buren hun kruipruimte hebben geïsoleerd. Het vocht kan namelijk als waterdamp door steen en mortel en condenseert weer bij het koude deel.

EPS kopen

EPS-bouwproducten kun je kopen in de vorm van spouwplaten of wat dikkere platen voor bijvoorbeeld dakisolatie. De platen zijn in pakken van 12 stuks in iedere bouwmarkt te koop in verschillende diktes. Vaak is de dikte 2 centimeter. Je bepaalt daarmee zelf de mate waarin je gaat isoleren. Als je een hellend dak gaat isoleren wordt een dikte van 8 tot centimeter aangeraden. Voor vloerisolatie, dus bijvoorbeeld onder een houten vloer, heb je een veel minder dikke laag nodig. Dan ben je goedkoper uit.

Gipsplaten als brandvertrager

EPS platen zijn brandbaar en daarom wordt vaak een brandvertrager toegevoegd. Toch is het belangrijk dat je bij het isoleren met deze hardschuimplaten rekening houdt met de brandveiligheid in de woning. Plaats daarom altijd gipsplaten voor de EPS isolatie. Dit staat niet alleen mooier, ook werken de gipsplaten brandvertragend. Gipsplaten kun je natuurlijk ook in de bouwmarkt kopen.

EPS korrels en parels niet te koop in bouwmarkt

EPS parels en chips zijn niet verkrijgbaar bij een bouwmarkt. Dit kunststof isolatiemateriaal wordt wel via internet verkocht. Het wordt verkocht in grote zakken van 500 liter.

Wil je het allemaal nog eens rustig nalezen? Dat kan, download hier de pdf EPS

download-eps-isolatiemateriaal-pdf

Wil je offertes? Dan kan!

[gravityform id="15" name="Offertes Houhetwarm.nl" title="false" description="false"]
Erik
Door

Erik

op 17 Jan 2017

Ik kan voor een klein bedrag aan een grote hoeveelheid EPS-platen komen. Is het zinvol om de vloer (via de kruipruimte) hiermee zelf te isoleren? Lijkt mij een makkelijke en goedkope oplossing. Op internet kom ik deze oplossing echter vrijwel nergens tegen.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 20 Jan 2017

Beste Erik, Als je de platen zo kan aanbrengen dat er geen kieren en gaten meer zijn, dan kan dit prima.

D. Hoekstra
Door

D. Hoekstra

op 30 Jan 2015

Wij zijn op zoek naar bedrijven die EPS platen kunnen aanbrengen onder ons huis. Ons huis staat in Monnickendam, gebouwd 1974 met een kruipruimte van 50 cm hoog en schelpenonderlaag. Als iemand ons een goed bedrijf kan adviseren, heel graag!

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 02 Feb 2015

Dank voor uw vraag. Maar hiervoor kunt u het beste een aannemer bij u in de buurt zoeken.

Robert Van Dam
Door

Robert Van Dam

op 11 Nov 2013

Eps is inderdaad een goed product. Alleen is er al een c2c vervanger Genaamd Biofoam. Dit is te gebruiken zowel voor renovatie als nieuwbouw.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 11 Nov 2013

Hallo Robert, Dank voor je waardevolle informatie. Laten wij hier binnenkort een blog over maken, kun jij over dit product informatie sturen? groet Cocky

Brend Schuil
Door

Brend Schuil

op 30 Oct 2013

Goed verhaal! Wij isoleren ook met EPS Parels.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 30 Oct 2013

Beste Brend, Dank voor je reactie over EPS Parels. Altijd goed om te horen! Cocky

Rik
Door

Rik

op 12 Sep 2022

Hallo,ik ben halverwege met het isoleren van onze zolderdak met eps60se platen en daarop gipsplaat wat verplicht schijnt te zijn.Nu hoor ik van verschillende kanten dat je geen eps mag gebruiken als er tussen het dak beschot bv glaswol, zit is dit waar?

Reactie plaatsen