Leemstuc kopen

Leemstuc kopen

Leemstuc kopen? De grondstof leem wordt al eeuwen gebruikt als afwerking voor wanden. Het is in grote delen van Europa verdrongen door het gips dat we nu als stucwerk kennen. Maar toch wordt het nog veel gebruikt voor de afwerking van stenen muren. Dat is niet zo gek, want het heeft perfecte eigenschappen voor wandafwerking. Het natuurlijke materiaal bevat verder geen stoffen die schadelijk zijn voor mens of milieu.

[mwm-aal-display]

100% natuurlijk bouwmateriaal

Leemstuc bestaat uit zand, klei en water. Het is een natuurlijk materiaal. Deze wandafwerking met leem werkt warmte- en vochtregulerend. Het klimaat in huis is heel constant dankzij deze eigenschappen. Het materiaal hecht makkelijk aan allerlei ondergronden als baksteen en kalkzandsteen. Het is bovendien anti-statisch en makkelijk te repareren.

[phxoptin id=1440530634]

Glansstuc op basis van leem

Er bestaat ook glansstuc op basis van leem. Deze wandafwerking heeft dezelfde eigenschappen, maar wordt gepolijst na het aanbrengen. Ook lemen glansstuc werkt vochtregulerend. De wanden zien er prachtig uit met deze milieuvriendelijke wandafwerking.

Prijs leemstuc

Een grote zak leemstuc van 1200 kilo kost ongeveer 170 euro. Daarmee kan je een laagje van 1 centimeter dik aanbrengen op een oppervlakte van 60 tot 70 vierkante meter. Je kan ook zakken van 25 kilo kopen. Dit kost ongeveer 25 euro. Daarmee kan je een oppervlakte van ruim anderhalve meter stucen.

Isolatiewaarden

Leemstuc heeft een lage isolatiewaarde (L-waarde 0.091). Hoe dikker de laag, hoe meer vocht er wordt opgenomen.

[phxoptin id=1440530634]

Brandklasse

Van isolatiematerialen is bekend hoe brandbaar ze zijn. De Europese brandklasse indeling loopt van A tot en met F. Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar. Voor leemstuc geldt een brandklasse A1.

Milieubelasting

De milieubelasting van leemstuc is minimaal (NIBE Milieuklasse 1b).

Zelf stucen met leem

Leemstuc is makkelijk zelf te verwerken en strak op de muur aan te brengen. Leem droogt langzamer dan gips dus is het zelf stucen met leem iets makkelijker. Je hebt meer tijd om de wand strak en vlak af te werken. Zelf stucen met leem begint met de ondergrond. Begin met een hechtprimer, waarop de basislaag leemstuc goed hecht. Met de basislaag egaliseer je de ondergrond en werk je oneffenheden weg. De afwerklaag komt op de basislaag en deze geeft de muur een natuurlijke uitstraling.

Leem, een geweldig materiaal om een wand mee te stuken

 

Afwerken in aardkleuren of met latexmuurverf

De basislaag kun je afwerken in een kleur. Er zijn verschillende kleuren leem verkrijgbaar. Aangezien het een natuurproduct betreft, zijn het allemaal aardkleuren, bruin- of roodachtig. Ook kun je het leemstucwerk afwerken met latexmuurverf.

Beschadigingen in leemstuc herstellen

Leemstuc beschadigt sneller dan gewoon stucwerk. Aan de andere kant is het ook weer makkelijk te repareren. Met een plantenspuit maak je het leem nat en je herstelt het vervolgens met een plamuurmes. Dit kun je blijven doen, want het leem is steeds weer opnieuw te gebruiken. Om beschadigingen en slijtage te voorkomen kun je ook een fixeermiddel in de afwerklaag gebruiken. Hierdoor wordt de leemstuc harder en beter bestand tegen slijtage. Je kunt dus goed zelf stucen met leemstuc.

Leemstuc kopen in winkel

Je koopt leemstuc in gespecialiseerde winkels. Er is een aantal gespecialiseerde, ecologische bouwmarkten in Nederland. Ze richten zich helemaal op duurzame bouwmaterialen die het milieu zo weinig mogelijk belasten. Leem is nog niet doorgedrongen tot het standaardassortiment van de grote bouwmarkten. Dat komt omdat het materiaal relatief onbekend is en de vraag daarom nog niet heel groot. Dit neemt niet weg dat leem een prachtig middel is om je muren mee te stucen. De verwachting is dat leem in de toekomst veel meer gebruikt gaat worden.

Wil je alles over leem nalezen? Dat kan, je kunt de pdf leem downloaden

download-leem.pdf

Aan de slag met leemstuc! We nemen snel contact met je op.

  • Leemstuc kopen
  • Muren laten stucen met leemstuc
  • Workshop leemstuc volgen
  • Wandverwarming laten aanleggen

[phxoptin id=1440530634]

Filmpje leemstuc

Het televisieprogramma Kassa Groen maakte een interessante uitzending over leem.
Frans
Door

Frans

op 25 Dec 2018

Bij mij gratis af te halen circa 100m3 leem. Komt vrij bij uitgraven bouwput

Eef van de riet
Door

Eef van de riet

op 15 Oct 2015

ik vind leem heel interessant hoeveel kost het om 800 m2 met een dikte van 30 cm neer te laten leggen en het te kopen?

ans
Door

ans

op 02 May 2016

Bij Oskam in Lekkerkerk Opperduit is rode leem te koop vanaf 15 euro per zak van 25 kg.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 15 Oct 2015

Ik ga even achter het antwoord aan voor leemstuc. Ik laat het je snel weten.

Reactie plaatsen