In een duurzame tuin worden milieuvriendelijke en slijtvaste materialen gebruikt. Ook gebruik je met name lokale plantensoorten, waardoor de planten niet vervoerd hoeven worden vanuit uitheemse gebieden. Naast de beplanting houd je ook rekening met dieren, bijvoorbeeld vogels. Kies voor boomsoorten waarin vogels hun intrek nemen of plant bepaalde planten waarvan vogels de vruchten eten.
FSC hout gebruiken
Als je de tuin gaat verbouwen en je wilt ook een schutting of afscheiding van hout maken, gebruik dan altijd FSC-gecertificeerd hout. Dit hout is op een milieuvriendelijke manier geproduceerd en verwerkt. Het hout is van hoge kwaliteit en staat dus prachtig in een duurzame tuin. Ook een houten vlonder of afdak kun je prima van FSC-hout maken.
[mwm-aal-display]
Duurzame tuinverlichting
Verlichting in de tuin is hartstikke mooi, maar als je bezig bent met een duurzame tuin verdient het aanbeveling om tuinverlichting op zonne-energie te plaatsen. Deze tuinverlichting vangt overdag zon op en zet deze om in elektriciteit. 's Avonds brandt je tuinverlichting zonder dat het je iets kost. Het milieu wordt tevens ontzien door deze duurzame vorm van verlichting.
Gebruik geen bestrijdingsmiddelen
Door de tuin duurzaam en gebalanceerd aan te leggen voorkom je bacteriën en schimmels. Daardoor hoef je ook geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken en dat is goed voor alle mensen en dieren. Gebruik alleen biologische bestrijdingsmiddelen als het nodig is.
Laat een duurzame tuin ontwerpen door een hovenier. Voor u een duurzame tuin heeft, zult u een ontwerp moeten maken. Het is handig om dat te laten doen door een hovenier of een tuinarchitect. Belangrijk is in ieder geval dat groen de boventoon voert. Bestrating zorgt ervoor dat water moeilijker wegkan en eerder in het riool terecht komt. Dat is zonde, want het regenwater is prima geschikt om uw tuin mee te voeden. Vraag de hovenier of hij ervaring heeft met het ontwerpen van duurzame tuinen
Een ontwerp voor een duurzame tuin
De tuinarchitect of hovenier gaat meestal aan de slag op basis van een schets. In een eerste gesprek kun je duidelijk maken dat je de tuin duurzaam wilt aanleggen. De ontwerper kan hiermee rekening houden. Als je bijvoorbeeld zelf materialen hebt die je wilt laten verwerken in de tuin, is het ook handig om dit vooraf aan te geven. De hovenier maakt voor jou een eerste ontwerp en samen kom je tot een definitief ontwerp. Als het ontwerp klaar is kan de duurzame tuin aangelegd worden.
Tweedehands bouw- of sloopmateriaal gebruiken in het ontwerp
Een pad aanleggen met sloopmateriaal betekent dat je hergebruikt en dat is altijd goed. Het bouwafval hoeft niet te worden afgevoerd en verwerkt. Je hebt een pad in de tuin dat bovendien water goed doorlaat, waardoor het makkelijk in de grond kan trekken. Voor snipperhout geldt hetzelfde. Dit materiaal is ook perfect voor een pad in de tuin, al verteert het na verloop van tijd wel.
Vijver
Duurzaam een nieuwe vijver aanleggen. Door tijdens de aanleg te letten op hoe je omgaat met alle materialen werk je duurzaam en milieubewust. Maar je kunt de vijver ook met een natuurlijk evenwicht aanleggen. Deze onderhoudt zichzelf dan en wordt een authentiek stukje natuur. De bodem van de vijver bepaalt voor een groot deel hoe duurzaam deze is. Verder speelt een pomp, fontein of waterval ook mee.
Bodem van de vijver
Bij de productie van vijverfolie of bakken wordt het milieu belast. De materialen zijn in de meeste gevallen kunststoffen die bij productie en vervoer milieuvervuiling opleveren. Deze vervuiling is beperkt als de materialen een lange levensduur hebben. De vijverbakken zijn hard en ze gaan dan ook lang mee. Voor folie kun je het beste EPDM- of HPDE-folie gebruiken.
Een leemvijver is 100% natuurlijk
Met name in grote tuinen zijn leemvijvers erg mooi. De bodem is gemaakt van leem en dat is een natuurlijk materiaal. De vijver krijgt hiermee een hele organische uitstralingen en het leem zelf levert vanzelfsprekend ook geen belasting op voor het milieu. Als je de vijver zou willen weghalen kun je het leem in de grond verwerken. In leemvijvers staan in principe ook geen waterpompen of sproeiers. Er komt dus ook geen stroomverbruik bij kijken.
Pompen en watervallen
Pompen zorgen voor zuurstof en dat het water in beweging blijft. Dat is goed voor de vissen en planten die leven in uw vijver. Aan de andere kant verbruikt een pomp ook stroom en zeker in warmere tijden staat de pomp in de meeste vijvers langdurig aan. Een vijverpomp vraagt veel stroom en draagt aanzienlijk bij aan de energierekening. Kijk dus goed hoeveel stroom de pomp verbruikt en kies een exemplaar met een laag stroomverbruik. Om energie te besparen kun je ook een timer plaatsen zodat de waterpomp minder lang aanstaat. Ook zijn er waterpompen op zonne-energie. Maar kijk ook hier goed uit. Hele kleine vijverpompen met een klein zonnepaneeltje houden het niet lang vol. Bovendien hebben de goedkope exemplaren geen accu of batterij, zodat ze alleen werken met direct zonlicht.