Duurzaam toilet

Duurzaam toilet

Het lijkt misschien raar, maak ook je toilet kan je duurzaam maken. Op het toilet wordt veel water verbruikt en dat biedt de mogelijkheid om te besparen. Minder water verbruiken is natuurlijk beter voor het milieu en voor de afrekening voor je waterverbruik. Als je overweegt het toilet aan te passen, is het ook interessant om hiervan een duurzaam toilet te maken. Door gebruik te maken van duurzame bouwmaterialen en duurzame toiletsystemen belast je het milieu veel minder. En daar zijn mens en dier bij gebaat.

Duurzame materialen voor het toilet

De wanden van de meeste toiletten zijn gestuukt of betegeld, of een combinatie daarvan. Voor beide wandafwerkingen zijn er duurzame oplossingen. Er zijn fabrikanten die duurzaam tegelwerk verkopen. Hierbij is in het productieproces van de tegels heel kritisch gekeken naar grondstoffen en bewerkingen. Alles is zo milieuvriendelijk mogelijk uitgevoerd en de afvalstoffen zijn zoveel mogelijk recyclebaar. Duurzaam stucwerk is gemaakt van natuurlijke grondstoffen en is daarmee ook veel minder belastend voor het milieu.

Een duurzaam toilet verbruikt minder water

Je kunt natuurlijk zelf minder water verbruiken door minder naar het toilet te gaan en korter door te spoelen. Maar er zijn ook andere oplossingen om het toilet minder water te laten verbruiken. Een grijswatersysteem vangt bijvoorbeeld douchewater op en gebruikt dit om het toilet door te spoelen. Je hergebruikt je eigen water en spaart daarmee kosten voor waterverbruik uit. Ook zijn er verschillende soorten droogtoiletten die zonder water of chemicaliën werken. Deze zijn ideaal voor op de boot of in de caravan, maar tegenwoordig ook voor in huis verkrijgbaar. De droogtoiletten verbruiken geen water, alleen elektriciteit.

 
Reactie plaatsen