Keuken

Keuken

Een keuken verbouwen kan ook duurzaam. Je keuken duurzaam verbouwen is zo gek nog niet. Als je het slim aanpakt heb je een nieuwe voor veel minder geld. Een deel van de winst zit hem in de kastjes. Die zijn generiek en hoeven dus niet altijd meteen vervangen te worden. Een nieuwe keuken kun je ook bereiken door alleen de deurtjes, lades en frontjes te vervangen door nieuwe. De uitstraling van de keuken is daarmee direct totaal anders en je hebt op een milieuvriendelijke wijze je keuken verbouwd.

Een keuken van duurzaam FSC hout

Als je kiest voor een compleet nieuwe, dan is een keuken van FSC-hout aan te raden. Dit hout komt uit bossen die duurzaam beheerd worden. FSC (Forest Stewardship Council) werkt internationaal zonder winstoogmerk en deze organisatie ziet toe op duurzaam bosbeheer. Hout uit deze bossen krijgt het FSC-certificaat en is dus milieuvriendelijker dan standaard hout. FSC zorgt er daarnaast voor dat er ook bomen teruggeplaatst worden voor de gekapte bomen. FSC-hout is beter voor het milieu.

[mwm-aal-display]

Energiezuinige apparatuur

Het is natuurlijk hartstikke logisch, maar wordt toch vaak vergeten. De (inbouw)apparatuur in je keuken heeft ook een energielabel. Als je apparatuur koopt met energielabel A, A+ of A++ zit je goed qua energieverbruik. Het is zonde om een koelkast, oven, magnetron of gasstel aan te schaffen die onnodig veel energie verbruikt. Met energiezuinige apparatuur bespaar je op je energierekening en houd je meer geld over voor leuke dingen.

Duurzaam stucwerk

Duurzaam stucwerk met natuurlijke producten. Om de wanden af te werken zijn er verschillende natuurlijke materialen op de markt die je kunt gebruiken voor duurzaam stucwerk. Deze producten hebben stuk voor stuk vanuit de natuur ideale eigenschappen meegekregen. De afwerking van de wanden is ook met duurzaam stucwerk perfect. Een wand ziet er zeer strak uit want duurzaam stucwerk doet zeker niet onder voor traditioneel stucwerk. Bovendien zijn de materialen niet schadelijk voor kind of huisdier.

Wanden afwerken met tadelakt

Duurzaam schilderen in en om het huis kan met milieuvriendelijk schilderwerk. Natuurverf is gemaakt zonder het milieu te belasten en bevat geen giftige stoffen. De grondstoffen van de verf zijn natuurlijk geoogst of komen uit een natuurlijke bron die ruim voorradig is. Ook in natuurverf of duurzame verf zit olie, maar deze wordt uit vlas gemaakt. En de terpentine komt uit pijnboomhars. Door duurzaam te schilderen ben je verzekerd van milieuvriendelijk schilderwerk. Ook je kinderen of huisdieren komen niet in aanraking met giftige stoffen of dampen. Als je geschilderd hebt met duurzame verf ruikt het zelfs lekker fris in huis!

Verf op waterbasis is geen duurzame verf

Al jaren wordt er verf op waterbasis verkocht. Deze is beter voor het milieu dan de ouderwetse verf op aardoliebasis. Maar toch is verf op waterbasis nog steeds erg schadelijk voor het milieu. In deze verf zitten namelijk wel giftige bindmiddelen en schimmelwerende middelen die moeilijk afgebroken kunnen worden in het milieu en water. Om het milieu echt te ontzien kun je daarom beter een duurzame verf of natuurverf gebruiken. De kwaliteit is net zo goed, maar je zorgt hiermee ook voor een betere leefomgeving voor mens, plant en dier.

Duurzaam schilderen voor een natuurlijke uitstraling

Als je schildert met duurzame verf breng je natuurlijke pigmenten aan op de kozijnen, deuren of hekwerk. Deze pigmenten zijn kleurvast en levendig. Het klimaat in huis wordt aangenamer door duurzaam te schilderen. Normale verf kan jarenlang ongemerkt dampen afgeven, terwijl duurzame verf juist zorgt voor een frisse lucht in huis.

Muren duurzaam schilderen

Ook voor muren is er duurzame verf, Tadelakt. Tadelakt is van kalk gemaakt en waterafstotend. Je kunt tadelakt binnen en buiten gebruiken. Het stucwerk lijkt een beetje marmerachtig en krijgt een mooie uitstraling. Tadelakt is verder stootvast en moet ingewreven worden om de wand waterafstotend te maken. Het leuke aan Tadelakt is dat het in verschillende kleuren verkrijgbaar is, als dit duurzaam stucwerk op de wand zit is het dus direct afgewerkt.

Leemstuc

Ook leemstuc is een prima duurzaam afwerkingsmateriaal voor je wanden. Met een mengsel van zand, leem en water wordt de wand strak afgewerkt. Leem heeft een vocht regulerende werking en isoleert bovendien erg goed. Ook voor wanden met muurverwarming is leem een goede keuze. Het leem geeft gelijkmatig warmte af over de hele muur. Heb je vormen in de wand en wil je die behouden? Met leem zijn alle vormen te maken en de leemstuc kan op bijna alle ondergronden worden toegepast. Veelgebruikte ondergronden zijn baksteen, gipsplaten en kalkzandsteen. Leem is een natuurproduct dat 100% milieuvriendelijk is en geen giftige stoffen bevat. Het is af te werken in talloze kleuren. Zo kun je duurzaam stucwerk ook benutten.
Reactie plaatsen