Kosten van zonnepanelen

Wat zijn de kosten van zonnepanelen? Een complete zonnepanelen installatie koop je al vanaf ongeveer € 1500,-. Hierbij koop je een pakket dat je zelf moet installeren. De hoeveelheid stroom die je opwekt hangt af van de oppervlakte van de zonnepanelen. Een grote installatie kost iets meer, maar zorgt er ook voor dat je meer bespaart. De kosten van zonnepanelen installaties voor woonhuizen lopen op tot zo'n € 10.000,-. Je verdient de investering over het algemeen terug in een periode van 5 tot 8 jaar.

Terugverdienen van de kosten van zonnepanelen

Direct nadat de zonnepanelen installatie is geplaatst bespaar je op elektriciteitskosten en daarmee verdien je de investering terug. De grootte van de zonnepanelen bepaalt hoeveel daglicht ze opvangen en de hoeveelheid elektriciteit die daarmee wordt opgewekt. Met een kleine installatie betaal je minder aan de elektriciteitsmaatschappij, met een grote zonnepanelen installatie kan het zelfs zo zijn dat je niets hoeft te betalen aan de stroomleverancier.

Besparing op stroomkosten

Met zonnepanelen met een oppervlakte van ongeveer 5 m² kun je op jaarbasis zo'n € 140,- aan elektriciteitskosten besparen. Met een oppervlakte van 30 m² zit je al snel aan ongeveer € 800,-  besparing per jaar. Dankzij deze besparingen zijn de rekeningen van de elektriciteitsmaatschappij direct lager. En dat blijft natuurlijk zo nadat je de investering hebt terugverdiend. De elektriciteit die je zelf opwekt kost je namelijk niets. De kosten van zonnepanelen vallen dus mee!

Het Nationaal Energiebespaarfonds

In Nederland zijn er nog teveel woningen die niet geïsoleerd zijn. De overheid wil huiseigenaren de mogelijkheid bieden de eigen woning te isoleren ook wanneer zij onvoldoende financiële middelen hebben. Behalve voor het isoleren van de woning worden er ook leningen verstrekt voor het opwekken van energie, dus voor zonnepanelen, zonneboilers of windmolens. Hiervoor is het Nationaal Energiebespaarfonds opgericht, in dit fonds zit € 300.000.000, bijeengebracht door de overheid, de ASN bank en de Rabo bank. Je kunt een aanvraag voor een lening indienen wanneer de kosten van de isolatie van energie minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 bedragen. Je leent dit bedrag tegen een rente van 3 tot 3,5 % gedurende de gehele looptijd. Begin 2014 is het mogelijk een aanvraag voor een lening in te dienen, ga hiervoor naar www.ikinvesteerslim.nl

BTW en zonnepanelen

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie is een eigenaar van zonnepanelen BTW plichtig over de teruggeleverde energie aan de energienet. Het gevolg van deze uitspraak betekent dat een eigenaar van zonnepanelen de BTW, die hij/zij heeft betaald voor de aanschaf van de panelen, terug kan vragen. Lees hier meer over in het blog "hoe zit het met de BTW teruggave voor zonnepanelen en kleine windmolens".

 Wil je overgaan tot de aanschaf van zonnepanelen? Wij helpen je graag!

direct-offerte-aanvragen
Reactie plaatsen