Cellulair glas

Cellulair glas is een isolatiemateriaal dat vooral gebruikt wordt voor dakisolatie. Over het algemeen wordt foamglas, zoals het ook genoemd wordt, gebruikt door dakdekkers en niet door doe-het-zelvers. Maar het materiaal kan voor meer toepassingen worden benut. Voor isolatie aan de binnenkant van de gevel, voor vloerisolatie, of bijvoorbeeld voor de ondergrond van groene daken. Overal waar kou en vocht tussendoor komt, bij de koudebruggen, kan foamglas worden gebruikt. Foamglas is de merknaam voor cellulair glas.

Oud glas wordt cellulair glas

Cellulair glas wordt gemaakt uit een mengsel van glasafval, kwartszand, veldspaat, soda, dolomiet, ijzererts en mangaan. Dit mengsel wordt in een oven gesmolten op een temperatuur tussen de 700 en 1000°C. De bellen in het cellulair glas ontstaan door de vergassing van koolstof. Bij de productie van faomglas wordt weinig energie verbruikt. Cellulair glas is een minerale wol. Het heeft, vergeleken met PUR en PIR, een niet zo`n hoge isolatiewaarde.

Cellulair glas is ijzersterk

Cellulair glas is populair bij dakdekkers omdat het enorm sterk en stevig isolatiemateriaal is. Bovendien laat het, net als glas, geen druppel vocht door. Het heeft dus geen dampwerende folie nodig. Het gaat tientallen jaren mee en behoudt altijd eenzelfde isolatiewaarde. Het product is onbrandbaar, rot niet en is ongevoelig voor knaagdieren en dergelijke.

Werken met cellulair glas

Een groot nadeel van cellulair glas is dat de isolatieplaten op het dak moet worden geplakt, vaak met gesmolten bitumen. Dat is geen fijn werk. (zie filmpje). Als je het materiaal binnenshuis gebruikt, dan moet je er rekening mee houden dat het geen vocht regulerende werking heeft. Er gaat geen vocht in, dus er komt ook geen vocht uit. Je kunt het materiaal snijden of zagen, maar het heeft een zeer onbuigzame structuur, dus lastig, zo niet onmogelijk te plaatsen tussen de kepers (de dakconstructie).

Cellulair glas in de vorm van stenen en platen

Cellulair glas is te koop in de vorm van platen en "stenen". De "stenen" worden gebruikt voor de koudebruggen, vaak gebruikt onder metselwerk. Dit zijn stukken van 45 bij 11 bij 5 centimeter. De platen worden geleverd in verschillende diktes en kwaliteiten, uiteraard bedoeld voor de diverse toepassingen.

Kosten cellulair glas

Cellulair glas is bepaald niet goedkoop. Voor het isoleren van 1 vierkante meter ben je al snel ongeveer dertig euro kwijt, voor platen met een dikte van 8 centimeter. Kijk ook eens op Marktplaats. Daar worden regelmatig partijen aangeboden. Hier worden de kleinere stenen al aangeboden voor gemiddeld 8 euro per stuk. Houd er rekening mee dat je voor een hellend dak minimaal een dikte van 16 centimeter nodig heeft.

Aannemer cellulair glas

Vooral bedrijven die gespecialiseerd zijn in dakbedekkingen, werken met cellulair glas.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde van cellulair glas is niet zo hoog. (L-waarde 0,040).

Milieubelasting

Cellulair glas is redelijk milieuvriendelijk. (NIBE milieuklasse 2c).

Devos
Door

Devos

op 01 Oct 2018

Mevrouw , Mijnheer , Ik ben mede-eigenaar in een appartements-gebouw aan de Belgische kust . Met zekerheid zit er foamglas-isolatie onder de hellings-chape . Welk type , dikte ? Hoe pakken we dit aan ? meting ? Graag Uw hulp , groeten , Luc Devos ,

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 11 Oct 2018

Beste Luc Devos, Ik zou een isolatiebedrijf bij u in de buurt benaderen.

Reactie plaatsen