PUR en PIR

PUR en PIR

PUR en PIR – waarom je er gerust mee kunt isoleren

PUR en PIR, verschillende isolatiematerialen die vergelijkbaar worden toegepast. En die een hoge isolerende waarde hebben. Tegelijkertijd zijn ze zo nu en dan slecht in het nieuws. Hoe kun je gebruikmaken van de fantastische isolerende werking van PUR en PIR, zonder dat je gezondheid in gevaar komt. In dit artikel geef ik daar een zo gefundeerd en uitgebreid mogelijk antwoord op. Maar ik geef je alvast wel de conclusie: je kunt veilig isoleren met Purschuim.

Zeer goed isolatiemateriaal

PUR (en PIR) isoleren bijzonder goed. Het chemische materiaal kan goed tegen vocht. Purplaten zijn volgens het NIBE (zie onderaan de pagina) een goede keuze, omdat het een geringe milieubelasting kent. (Het NIBE kijkt naar milieubelasting en (nog) niet naar gezondheidsaspecten). Het kunststof isolatie materiaal wordt gemaakt op basis van olie en hergebruikte (bio)grondstoffen. Om PUR hardschuimplaten te maken, is tijdens het chemische proces schuimvorming nodig. Hiervoor wordt water en een blaasmiddel gebruikt, dat als het ware de bubbels in de limonade geeft.

Wanneer PUR (en ook PIR) goed worden toegepast is er geen enkel gevaar voor de gezondheid.

Pur wordt gebruikt voor spouwmuur isolatie en kruipruimte isolatie.

Klik hier voor offertes spouwmuurisolatie

Klik hier voor offertes kruipruimte isolatie

Zo hebben PUR grondstoffen geen invloed op je gezondheid

Het is goed om even stil te staan bij je eigen gezondheid, zeker als je gaat werken met pur. Bij het spuiten met pur kunnen mogelijk schadelijke stoffen vrijkomen. Daarom moet altijd in ruime mate worden geventileerd, zeker als je grote hoeveelheden pur gaat spuiten (bijvoorbeeld bij het isoleren van de kruipruimte).

Bij kruipruimte isolatie moet de isolatie in lagen van 3 cm aangebracht worden. In totaal komen er bijvoorbeeld drie lagen van 3 cm. Na het aanbrengen van iedere laag moet het materiaal de gelegenheid hebben te harden, dit duurt enkele seconden. Het is beter om tijdens het hardingsproces niet in de woning te blijven, als er geen extra ventilatie voorzieningen zijn getroffen en om het inademen van schadelijke gassen te voorkomen.

Tijdens de verwerking moet je beschermingsmateriaal gebruiken voor ogen, handen, mond en natuurlijk ook beschermende kleding dragen.

 

Een paar tips voor het gezond verwerken van PUR en PIR

Als gezegd zijn de pur-dampen de boosdoeners. Bij het isoleren van de onderkant van de vloer, kun je worden blootgesteld aan schadelijke dampen. In pur-damp zitten stoffen die irritatie van ogen en luchtwegen veroorzaken. De stoffen versterken astma en eczeem. Mocht je meer dan een bus purschuim in een kleine ruimte gebruiken, dan is goed ventileren absoluut belangrijk. Een mondkapje, veiligheidsbril en handschoenen zijn beslist geen overdreven maatregelen.

NOS over verkeerd isoleren met purschuim

Van tijd tot tijd duiken berichten op over verkeerd gebruik van PURschuim. De schadelijke stoffen die vrij komen bij het aanbrengen, zouden ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. De NOS berichtte over strengere regels voor gebruik purschuim. Ook is een meldpunt geopend door particulieren die zelf hun huis uit moesten nadat de kruipruimte met purschuim werd geïsoleerd. Slachtoffers van verkeerde isolatie met purschuim kunnen zich hier melden.

Klik hier voor offertes spouwmuurisolatie

Klik hier voor offertes kruipruimte isolatie

Anderen over pur en gezondheid

Ook de GGD heeft bekend gemaakt onderzoek te gaan doen naar gezondheidsklachten die te maken zouden hebben met pur isolatie. Lees hier verder over het GGD onderzoek naar gevolgen pur isolatie.

Pine Berg van Houhetwarm.nl blogt over de laatste ontwikkelingen rond purschuim. Ze sprak met het NIBE, het instituut dat gedegen onderzoek doet naar de milieubelasting van bouwmaterialen.

De Vereniging Eigen Huis geeft een reactie op de gezondheidsrisicio`s die bij gebruik van purschuim mogelijk kunnen optreden. De organisatie adviseert een gecertificeerd bedrijf in de arm te nemen en vooral goed te letten dat de binnendeuren gesloten zijn tijdens en kort na het aanbrengen van de pur isolatie.

Brandveiligheid

PUR is in principe brandwerend, alhoewel het zeker wel kan branden. Als Pur verbrandt kan een dikke en giftige rook vrijkomen. Een oplossing is het aanbrengen van een brandwerende laag over het uitgezette purschuim. Je kunt hier bijvoorbeeld een dunne gipsplaat voor gebruiken. Je kunt ook kant en klare platen kopen, waarbij brandwerende materialen aan weerszijden van de Pur zijn aangebracht.

Brandklasse

Van isolatiematerialen is bekend hoe brandbaar ze zijn. De Europese brandklasse indeling loopt van A tot en met F. Brandklasse A is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar. Voor Pir en PUR is de brandklasse B.

PUR en PIR: het verschil

Je hebt PUR en je hebt PIR. Wat is het verschil? PIR is een verbeterde versie van PUR. PIR is weliswaar een vergelijkbare kunststof, maar heeft een andere receptuur. Het resultaat is een betere brandveiligheid en een hogere isolatiewaarde. Ook is PIR sterker dan PUR. De zogenoemde drukvastheid is groter. Maar groot zijn de verschillen niet. In PIR worden wat minder chloriden gebruikt dan in PUR. Chloriden tasten op den duur roestvrij staal aan.

Kant en klaar PIR product

Onder de merknaam iSoEasy wordt in veel bouwmarkten een kant en klaar PIR product aangeboden. Dit is een isolatiesysteem dat gebruikt wordt voor het isoleren van de zolder en waarmee energie besparen wel heel makkelijk wordt gemaakt. Het pakket iSoEasy houhetwarmbestaat uit PIR-hardschuim isolatieplaten (4,32 m² per pak). Het materiaal is eenvoudig te bewerken en uiteraard vochtongevoelig. Het oppervlak is afwasbaar. Het iSoEasy® Isolatiepakket wordt geleverd inclusief profielen, schroeven en zwemband. (De leverancier is Kingspan).

Isolatiewaarde

Purschuim heeft een zeer hoge isolatiewaarde (L-waarde, 0023). De benodigde dikte bij een rc waarde van 3.5 is 96 mm.

Milieubelasting

De milieubelasting van pur platen is niet zo zwaar als je zou denken. NIBE Milieuklasse 2a

Zelf werken met PUR

Je kunt makkelijk zelf aan de slag met pur en pir. Het isolatiemateriaal is te koop in spuitbussen en in plaatvorm in iedere bouwmarkt. Je kunt purschuim gebruiken in smalle ruimtes waar geen plaatmateriaal past. Pas wel op. Het schuim zet behoorlijk uit. Hierdoor wordt een gat perfect afgedicht, maar je moet wel in de gaten houden dat je niet teveel schuim gebruikt. Gebruik je teveel, dan kan de druk op de omringende materialen te hoog worden. Hierdoor kunnen beschadigingen optreden. Het plaatmateriaal van pur of pir is geschikt voor dakisolatie en gevelisolatie.

Purschuim platen

Schuimplaten zijn makkelijk en licht. Je kunt deze platen snijden, breken of zagen. De platen zijn eenvoudig tegen een betengeling aan te timmeren. Plaats de platen wel goed tegen elkaar om zogenoemde koudebruggen te voorkomen. (Een koudebrug is een plek tussen isolatiemateriaal, waar het dus niet geïsoleerd is. Een koudebrug zorgt voor extra warmteverlies en mogelijke vochtproblemen omdat door het verschil in temperatuur warme lucht hier condenseert). 

Purschuim voor vloer- en spouwmuurisolatie

Purschuim wordt veel gebruikt voor vloer- en spouwmuurisolatie. Het schuim wordt rechtstreeks in de spouw gespoten. Dit soort werk kan je niet zelf doen. Je kunt hiervoor een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Zij hebben het juiste materiaal en de juiste beveiligingsmaterialen voor de werknemers. 

Pur kopen

Spuitbare PUR isolatie is over het algemeen goedkoper dan vaste schuimplaten. Daarnaast presteert het een stuk beter, omdat het zich moeiteloos in alle hoeken en kieren kan wringen. Je kunt de spuitbussen in iedere bouwmarkt kopen. Een spuitbus koop je voor ongeveer 8 euro. Handig is een purpistool waarmee je het schuim heel gericht in kleine gaatjes kan spuiten. Zo'n pistool kost ongeveer 15 euro.

Kosten hardschuimplaten

De hardschuimplaten van pur of pir worden meestal in pakken verkocht, een enkele keer per stuk. De dikte varieert. Omdat het materiaal bijzonder goed isoleert, heb je een veel dunnere laag van dit kunststof isolatiemateriaal nodig dan bijvoorbeeld wanneer je isoleert met het duurzame schapenwol. Toch moet je bij het isoleren van een hellend dak rekenen op een minimale dikte van ongeveer 12 centimeter. Je kunt ook dunnere platen kopen, maar dan moet je meerdere lagen over elkaar aanbrengen. Je betaalt gemiddeld voor een pak van 5 platen (met een dikte van 10 centimeter) 75 euro. Deze platen zijn dan 120 bij 60 centimeter.

veilig

PDF isolatie pur

Wil je informatie over PURschuim nog eens rustig lezen? Dat kan, je kan hier de pdf PUR downloaden

download-purschuim.pdf

 Vraag nu offertes aan voor spouwmuur isolatie of kruipruimte isolatie. Je krijgt altijd een aanbod van isolatiebedrijven die purschuim toepassen.

Klik hier voor offertes spouwmuurisolatie

Klik hier voor offertes kruipruimte isolatie
Pesch
Door

Pesch

op 30 May 2018

Lees het technisch fiche goed: niet alle PUR isolatie zit in brandklasse B. Er zijn zelfs PUR platen in brandklasse F zoals Recitell Eurowall. Het is misleidend om daar een algemene uitspraak over te doen.

frederickx
Door

frederickx

op 28 Jun 2016

Lees eens goed over PUR aub dit kan het nieuwe asbestverhaal worden

Jip
Door

Jip

op 02 Jan 2018

Ligt volgens mij toch wel beetje anders. Gevaar is het niet goed uitharden van PUR dan blijven schadelijke stoffen vrijkomen. Een maal uitgehard ligt dat toch wat anders, denk ik.

Reactie plaatsen