Een zonne-energie installatie zonder hakken en breken?
Herkent u dit? U bent bij uw klant om een zonne-energie installatie te monteren, maar dan komt de vraag of er een loze leiding aanwezig is om de PV-omvormer op aan te sluiten. Immers: volgens de NEN 1010 moeten apparaten met een aansluitvermogen groter dan 2000 W op een aparte groep aangesloten worden. Vaak is er echter geen loze leiding aanwezig, waarna geadviseerd wordt om een schacht te gebruiken of een nieuw leidingtracé aan te leggen. Hierbij ontkom je niet aan het nodige hak- en breekwerk en in veel gevallen haakt de klant hierdoor alsnog af.
Ook bij mij was dit het geval. Ik wilde niet hakken en breken en een kabel over de buitenmuur was ook geen optie. Op zolder is wel een aansluiting voor de wasmachine, dus waarom geen onderverdelertje maken? Dit klinkt eenvoudig, maar mag dit zomaar? Een onderverdelertje op een ononderbroken groep is een oplossing, maar hoe moet deze in elkaar zitten? Moet de beveiliging van de PV-omvormer een installatieautomaat of aardlekautomaat zijn en wat moet er in de meterkast aangepast worden? En hoe weet je welke automaat als eerste uit gaat? Je wilt tenslotte niet in het donker komen te zitten. De selectiviteit van de automaten moet dus geborgd worden.
Het is hierbij belangrijk om te weten wat de voorbeveiliging is van de groep waar de onderverdeelkast voor de photovoltaïsche installatie op aangesloten wordt:
Voorbeveiliging met een aardlekschakelaar van 30mA
Als uw installatie voorbeveiligd is met een aardlekschakelaar van 30 mA kan de PV-omvormer niet zomaar aangesloten worden, want dan bestaat de kans dat de aardlekbeveiliging in de meterkast als eerste uitgaat bij een foutstroom. In dat geval vallen er dus maximaal vier groepen in één keer uit. U dient dus de installatieautomaat of zekering los te koppelen van de bestaande aardlekbeveiliging en deze direct achter de hoofdschakelaar te monteren. De aardlekbeveiliging wordt dan in de onderverdeler geregeld (fig. 1)
Voorbeveiliging met een aardlekschakelaar groter dan 30mA
Als de installatie beveiligd is met een aardlekschakelaar van 300 mA of 500 mA, kan de onderverdeler hier direct achter aangesloten worden. (fig. 2). Het is ook mogelijk om de installatieautomaat of zekering af te takken vóór de aardlekbeveiliging en de aardlekbeveiliging in de onderverdeler te regelen. Nóg beter is het om de klant eens na te laten denken of de meterkast nog wel voldoet aan de eisen en wensen van deze tijd. Als installateur kun je de klant het beste adviseren om een nieuwe meterkast te laten plaatsen, waar dan direct rekening gehouden kan worden met de zonnestroom installatie.
Indien de ononderbroken groep voorzien is van een aardlekautomaat, kan de onderverdeler hier rechtstreeks op aangesloten worden. In de meeste gevallen is het dan voldoende om een installatieautomaat in de onderverdeler te monteren (fig. 3). Ook hier is het echter beter om de bestaande aardlekautomaat te vervangen door een installatieautomaat en de aardlekbeveiliging te regelen in de onderverdeler. Dit zodat je een zo’n optimaal mogelijke selectiviteit in je installatie hebt. Uiteraard brengt dit wel extra kosten met zich mee en is het niet strikt noodzakelijk volgens de norm.
Naast de afhankelijkheid van de meterkast is er nog een variabele, namelijk de PV-omvormer. Vragen die beantwoord moeten worden zijn of de PV-omvormer voorzien is van een B-type aardlekbeveiliging* en/of de PV-omvormer voorzien is van een VDE 0126 keur. Als dit beide níet het geval is, dan moet de aardlekbeveiliging type B dus opgelost worden in de onderverdeelkast. Deze type B aardlekbeveiligingen zijn echter prijzig. Een slimme overweging is dan om eens te kijken of er geen andere PV-omvormer beschikbaar is. Deze kost waarschijnlijk wat meer, maar zorgt ervoor dat er een goedkopere beveiliging geplaatst kan worden.
Te ingewikkeld?
Dit is nogal wat informatie voor een klein onderverdeelkastje en ik begrijp dat dit niet voor iedereen even gemakkelijk te volgen is. Legrand Nederland heeft voor deze installaties een oplossing. Deze oplossing heet PV-verdeler en dit is een onderverdeelkast die gemonteerd wordt op een ononderbroken groep. Vaak is dit de wasmachineaansluiting of de aansluiting van de garage. Omdat de samenstelling van deze PV-verdeler afhankelijk is van zowel de bestaande meterkast als ook van de gemonteerde PV-omvormer, heeft Legrand Nederland een handige calculatietool ontwikkeld, waarbij de juiste PV-verdeler eenvoudig geselecteerd kan worden. Dit gebeurt simpelweg door het vullen van de parameters. Kijk hiervoor op www.legrandservices.nl onder calculatietools links in het menu.
Uiteraard is een onderverdeler geen rocket science en kunt u deze ook zelf in elkaar zetten. Het is echter verstandiger om een geteste kant-en-klare Legrand PV-verdeler te bestellen via uw elektrotechnische groothandel. Indien er sprake is van maatwerk, adviseren wij u dit te laten doen door een gerenommeerde paneelbouwer. Hierbij kan Legrand u ook adviseren. Mocht u toch besluiten om zelf een onderverdeler in elkaar te zetten, kijk dan in ieder geval even op www.legrandservices.nl welke componenten u moet monteren en óf, en indien ja, hóe u de bestaande meterkast dient aan te passen.
Installateur?
Uw voordeel als installateur? Geen verassingen meer zoals verstopte schachten en ook niet onbelangrijk: een grotere kans op een opdracht doordat het hak- en breekwerk uitblijft en de bewoner minder overlast ervaart.
* Een aardlekbeveiliging beveiligd tegen lekstromen. Een type B aardlekbeveiliging beveiligd naast wisselstroom en pulserende gelijkstroom ook tegen zuivere gelijkstroom.
Lion van Nuenen Productmanager Legrand Nederland
Lion van Nuenen BCom is sinds 2001 werkzaam bij Legrand Nederland. Ik begonnen als technisch specialist en sinds 2002 ben ik werkzaam als productmanager. De productgroepen waar ik verantwoordelijk voor ben zijn: Schakel- en verdeelinrichtingen, Railkokersystemen en sinds kort ook UPS systemen. Naast mijn werk als productmanager volg ik de interessante ontwikkelingen van duurzame energie en duurzame ontwikkelingen met als gevolg de veranderende infrastructuur hieromtrent op de voet. Kijk voor meer informatie ook op de website: http://www.legrand.nl/pv-verdeler
Door
Ari
op
14 Mar 2020
Als je direct vanuit de hoofdschakelaar een automaat monteert richting de PV verdeler (vb: wcd wasmachine zolder). Hoe beveilig je de kabel ?
Reageren
Door
Harry
op
22 Dec 2019
Vorige week zijn bij ons zonnepanelen geplaatst. De omvormer hangt op zolder. Ook was er op zolder een stopcontact aanwezig welke als enige op een groep aangesloten was. Dit stopcontact werd gebruikt voor de HR-ketel. Mijn idee was dat hier een pv-verdeler op geplaatst zou kunnen worden voor de omvormer en dat er het stopcontact op de pv-verdeler dan gebruikt kan worden voor de HR-ketel. De installateur rade dat af.
Ik begrijp niet waarom, want zo’n situatie is wel geschikt om de wasmachine op aan te sluiten, terwijl die een veel groter vermogen heeft.
Wie weet hier een antwoord op?
Reageren
Door
an
op
22 Jul 2019
We willen graag zonnepanelen plaatsen. Omdat ons huis niet veel mogelijkheden heeft (geen kruipruimte en het lastig buitenlangs kan, wel heeft ons huis 3 loze leidingen) Heeft de monteur als oplossing voorgesteld een pv verdeler te gebruiken. Alleen komt deze dan in de badkamer op zolder omdat hier de droger en wasmachine staat. Nu hebben we wat vragen: Kan en of moet er een trekschakelaar komen? En is een pv verdeler in een badkamer wel veilig? Graag advies..
Reageren
Door
Willem
op
16 Jan 2018
Wat als de wasmachine de 4e groep op de aardlek is, maar er wel een PV verdeler geplaatst moet worden? Dat betekent dat de omvormer de 5e groep is. Als ik dan een goedgekeurde omvormer heb met een eigen aardlekbeveiliging telt deze dan nog steeds als 5e groep voor de ALS? Anders moet de PV verdeler rechtstreeks achter de hoofdschakelaar en een eigen ALS in de PV verdeler?
Reageren
Door
Zie de 'smurfenregel'
op
13 Mar 2016
" Een aardlekbeveiliging beveiligt tegen lekstromen. Een type B aardlekbeveiliging beveiligt naast wisselstroom en pulserende gelijkstroom ook tegen zuivere gelijkstroom."
Reageren
Door
Theo
op
09 Mar 2016
Vraag: Waarom wordt het MAXIMALE vermogen van de PV-omvormer wat op een PV-verdeler kan worden aangesloten gesteld op 3000W, terwijl de afzekering toch 16 Ampere is?
Reageren
Door
Cocky Hoogeveen
op
22 Mar 2016
Dag Theo,
Goede vraag, het maximaal vermogen op deze groep bedraagt inderdaad 3680W (16A x 230V). Op het moment dat het blog geschreven werd, waren er omvormers van 3000W en daarna 4000W. Vandaar maximaal 3000W bij gebrek aan een andere omvormer.
groet
Cocky Hoogeveen
Ari
op 14 Mar 2020Harry
op 22 Dec 2019an
op 22 Jul 2019Willem
op 16 Jan 2018Zie de 'smurfenregel'
op 13 Mar 2016Theo
op 09 Mar 2016Cocky Hoogeveen
op 22 Mar 2016