Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op het dak is gebruikelijk. Zonnepanelen staan in de meeste gevallen op het dak van een woning. Op die manier nemen ze geen extra ruimte in en zijn over het algemeen makkelijk te plaatsen richting het zuiden. Vanzelfsprekend worden zonnepanelen bij een schuin dak altijd aan de zonkant van het dak gemonteerd, want alleen op die manier is een optimaal rendement te behalen. Als de zonnepanelen richting het oosten of westen gericht zijn, is het rendement al snel 15% lager. En dat betekent dus dat u ook veel minder bespaart op uw elektriciteitskosten.

Hellend dak met zonnepanelen

De panelen worden op het schuine dak gemonteerd in een hoek van 36 graden met de horizon. De zonnepanelen worden gericht op het zuiden, omdat de installatie op die manier het meeste zonlicht opvangt. Zonnepanelen kunnen op schuine daken met dakpannen maar ook met golfplaten worden gemonteerd. De constructie moet natuurlijk wel voldoende stevig zijn om de zonnepanelen te kunnen dragen. De oppervlakte die de zonnepanelen beslaat hangt af van de beschikbare ruimte en de investering die u doet. Met een groter oppervlak zonnepanelen bespaart u meer, maar de kosten liggen ook iets hoger.

Zonnepanelen op platte daken

Op platte daken staan de zonnepanelen onder een hoek geplaatst om zoveel mogelijk daglicht op de kunnen vangen. Platte daken zijn meestal lager dus is het belangrijk dat er onbelemmerd zicht richting het zuiden is. Hoge gebouwen kunnen ervoor zorgen dat uw installatie op een plat dak veel minder licht opvangt en dus minder elektriciteit opwekt. Het platte dak moet verder stevig zijn om de zonnepanelen en het frame te kunnen dragen. Door het dak loopt altijd een stroomkabel richting de omvormers. Hiervoor moet een opening gemaakt worden.
Reactie plaatsen