Zonnepanelen op een schuin dak

Zonnepanelen op een schuin dak plaatsen is mogelijk. Door zonnepanelen op een schuin dak te plaatsen, voorziet u uw woning van stroom die wordt opgewekt door de zon. De opgevangen energie wordt door een omvormer omgezet naar stroom, die op de elektriciteitsinstallatie in uw huis wordt gezet. Deze stroom is gratis en daardoor wordt u elektriciteitsrekening dankzij de zonnepanelen een stuk lager. Het milieu wordt daarnaast ook minder belast door het opwekken van deze 100% duurzame stroom.

Zonnepanelen plaatsen op een schuin dak

Zonnepanelen op een schuin dak plaatsen is minder makkelijk dan op een plat dak. De zonnepanelen wegen zo'n 15 kilo per m2, dus het dak moet in goede staat zijn. De installatie wordt tegenwoordig in de meeste gevallen met haken aan de dakpannen bevestigd. Om zoveel mogelijk licht op te vangen worden de panelen geplaatst in een hoek van 35 graden met de horizon. Elk zonnepaneel is idealiter gericht op het zuiden, omdat op die manier zoveel mogelijk zonlicht opgevangen kan worden. Voor het plaatsen van zonnepanelen op een hellend dak heeft u geen vergunning nodig.

In het algemeen kan je stellen dat een paneel onder een hoek van 35 graden en in de richting van het zuiden zonder schaduw veroorzakende obstakels een rendement heeft van rond de 87%. Indien het dak onder een hoek van 45 graden richting het oosten ligt dan is het rendement rond de 67%.
De terugverdientijd bij 87% rendement is 9,5 jaar en bij 67% 12 jaar. Dit is berekend met 12 panelen van 195 Wp. Als de installatie groter wordt dan daalt de terugverdientijd iets.

Dakpannen met ingebouwde zonnepanelen

Een andere oplossing zijn de dakpannen waarin zonnepanelen zitten verwerkt. In de volksmond heten deze dakpannen ook wel zonnepannen. In deze dakpannen zitten een klein zonnepaneel geïntegreerd in de pan zelf. Alle zonnepannen zijn met elkaar verbonden met kabels en deze gaan uiteindelijk naar de omvormer toe. Het voordeel van zonnepannen is dat u alleen de normale dakpannen hoeft te vervangen en dus geen zonnepanelen hoeft te monteren op het dak.
Reactie plaatsen