Zonnepanelen kunnen ook op de grond geplaatst worden. Als je door de ligging van het dak geen optimale lichtopbrengst hebt, is dit een goede oplossing. Je hebt hier wel wat ruimte voor nodig en natuurlijk ook onbelemmerd uitzicht richting het zuiden. De zonnepanelen staan op een metalen frame dat 60 centimeter boven de grond uitkomt. Hierdoor wordt de lichtopbrengst niet beïnvloed door de schaduw van gras of struiken. Overigens wekken zonnepanelen op de grond evenveel elektriciteit op als wanneer ze op een dak gemonteerd zijn. Meestal staan zonnepanelen op de grond in weilanden of andere uitgestrekte stukken land.
Smartflower
[caption id="attachment_3425" align="alignright" width="300"] De smartflower is een waaier van zonnepanelen vlak boven de grond.[/caption]
Een interessante nieuwe vinding is de Smartflower. Uit een forse behuizing op de grond komt een waaier (bloem) van zonnepanelen. De panelen draaien met de zon mee. Lees hier meer over deze Smartflower.
De installatie van zonnepanelen op de grond
Het frame met zonnepanelen wordt in beton onder de grond vastgezet. De zonnepanelen worden op de grond in een rij of in een trapezium opstelling geplaatst. De trapezium opstelling neemt de kleinste oppervlakte in beslag maar is wel hoger. De panelen staan hierop in rijen van 3. Ook bij zonnepanelen op de grond moeten er stroomkabels naar de omvormers worden geleid. Hiervoor worden sleuven gegraven waarin plastic buizen komen. De kabels gaan door de pastic buizen naar de omvormer toe.
Vergunning voor zonnepanelen op de grond
Om te voorkomen dat een heel weiland wordt volgezet met zonnepanelen, moet een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente. De overheid wil hiermee voorkomen dat er teveel zonnepanelen op de grond op een kleine oppervlakte geplaatst worden. Voor plaatsing op het dak heb je overigens geen vergunning nodig.
heb je ook voorbeelden van gemeenten die toestemming hebben gegeven voor veldopstelling van een beperkt aantal zonnepanelen(>20)?
Reageren
Door
Cocky Hoogeveen
op
11 Feb 2014
Beste e.w. van der hoek,
Nee, helaas, we hebben verder geen informatie over zonnepanelen op de grond per gemeente. Je zou het per gemeente moeten vragen. Maar voor veel gemeenten is het nog een nieuw fenomeen waar ze niet direct antwoord op hebben. Ik weet wel dat in een aantal gemeenten (en provincies) in Nederland discussie wordt gevoerd over toestemming ja of nee. Men heeft het dan over zogenoemde zonne akkers. Vaak gaat het dan om de vraag of zonne akkers bij bebouwing of bij agrarisch gebied horen volgens het bestemmingsplan. Ook landbouworganisatie (LTO Nederland) is over het algemeen geen voorstander. Het zou landbouwgrond in beslag nemen.
e.w. van der hoek
op 10 Feb 2014Cocky Hoogeveen
op 11 Feb 2014