Welke isolatiematerialen zijn slecht voor het milieu?
24 november 2014 
2 min. leestijd

Welke isolatiematerialen zijn slecht voor het milieu?

Welke isolatiematerialen zijn slecht voor het milieu? Dat hangt er maar van af. Het ene isolatiemateriaal is het andere niet. Je hebt natuurlijke isolatiematerialen als vlas, schapenwol of hennep. Die gebruik je vooral voor binnen isolatie. Maar deze natuurlijke isolatiematerialen zijn niet per definitie milieuvriendelijk. Aan de andere kant heb je de chemische isolatiematerialen, soms op basis van aardolie. En die zijn dan weer niet altijd slecht voor het milieu.

Het NIBE, het Nederlands Instituut voor Bouwecologie en Ecologie, brengt licht in deze duisternis en publiceert milieuclassificaties, waarin de milieubelasting en de isolatiewaarde van bouw (isolatie) materialen zijn onderzocht. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het broeikaseffect en de aantasting van de ozonlaag. Maar ook het vervoer van het materiaal wordt meegenomen in de classificatie. Zo blijkt dat bijvoorbeeld schapenwol, een fijn natuurlijk isolatiemateriaal, een stuk minder goed is voor het milieu dan je zou denken. Kijk maar eens op het blog is pir isolatie duurzamer dan schapenwol?

Milieuvriendelijk

Het NIBE maakt een milieuklasse indeling die loopt van 1a tot en met 7c. Hoe lager het cijfer, hoe minder slecht voor het milieu. Op houhetwarm.nl staan de tabellen. Je kan ook direct naar de site van het NIBE, dan heb je een volledig overzicht.

Wie de tabellen grondig bestudeert, ziet dat de classificatie van hetzelfde isolatiemateriaal niet bij alle toepassingen hetzelfde is. Vreemd. Ik belde even met het NIBE voor uitleg.

Tabellen isolatiematerialen en toepassingen

Het blijkt dat het instituut de isolatiematerialen (en alle andere bouwmaterialen) per toepassing met elkaar vergelijkt. Kijk je bijvoorbeeld naar dakisolatie, dan haalt glaswol een heel behoorlijk score, namelijk 1a. Dat betekent een lage milieubelasting. Kijk je dan vervolgens naar datzelfde glaswol bij vloerisolatie, dan krijgt dit materiaal opeens de veel hogere score 4a.

Vergelijking per toepassing

Verwarrend en niet erg duidelijk, vind ik. De materialen worden per toepassing (dus wat doe je ermee) met elkaar vergeleken. Bij vloerisolatie zijn er materialen die veel beter scoren dan glaswol, dus kom je voor glaswol uit op 4a. Bij dakisolatie zijn er kennelijk geen materialen die beter scoren, dus krijgt glaswol bij dakisolatie een 1a.

Het NIBE geeft ons dus het best scorende product en relateert daar de andere producten aan.

Wel wat verwarrend

Ik ben blij dat het NIBE dit soort onderzoeken doet, begrijp me goed, maar deze classifisering is toch verwarrend. Want het lijkt mij dat een isolatiemateriaal al dan niet milieubelastend is, ongeacht of andere isolatie meer of minder milieu belastend zijn. Maar goed, je weet als consument of als aannemer wel direct welk materiaal voor jouw toepassing meer of minder slecht is voor het milieu.

Geen onderzoek naar meest gebruikte isolatiematerialen

Jammer is ook dat het NIBE niet de meest gangbare isolatiematerialen onderzoekt. Of althans niet in de vorm waarin ze vaak worden toegepast. Purschuimplaten, dat is duidelijk. Dat kan je opzoeken. Maar purschuim, het vloeibare spul dat in de kruipruimte, spouw of waar dan ook wordt gespoten en ter plekke uithard: geen idee. Dat is niet onderzocht. Datzelfde geldt voor eps. In plaatvorm is het onderzocht. Maar de eps parels of chips zijn niet bekeken. Jammer. Daarvoor moet je bij de fabrikant zijn.

Reactie plaatsen