Spouwmuurisolatie kosten
13 juli 2020 
1 min. leestijd

Spouwmuurisolatie kosten

Hoeveel kost spouwmuur isolatie? Dat is lastig te zeggen, omdat de hoogte van het bedrag afhangt van een aantal factoren. Ik ga het toch proberen, want dan heb je in ieder geval een idee waar je rekening mee kunt houden. In dit artikel meer informatie over spouwmuurisolatie kosten.

Over het algemeen kun je rekenen op de volgende prijzen voor spouwmuurisolatie. Maar let op, dit ligt niet vast:

  • Tussenwoning: € 700 – € 1.000
  • 2-onder-1-kap- of hoekwoning: € 1.400 – € 2.000
  • Vrijstaande woning: € 2.000 – € 3.000

De exacte kosten worden bepaald door het gekozen isolatiemateriaal, de oppervlakte van de muren, de breedte van de spouw, de bereikbaarheid van de woning en eventuele meerkosten zoals het schoonmaken van de spouw of het plaatsen van extra ventilatievoorzieningen.

Wat is spouwmuur isolatie?

Wat is spouwmuurisolatie? Spouwmuurisolatie is het inblazen van isolatiemateriaal in de spouw. De spouw is de ruimte tussen de twee muren. De breedte van de spouw verschilt. Soms is die 4 centimeter, soms 6 en heel af en toe nog wat breder.

Geld besparen

Spouwmuurisolatie wordt steeds meer toegepast bij het isoleren van bestaande woningen. Ook bij particulieren. Slim, want met spouwmuurisolatie kan je enorm besparen op je stookkosten. Bedragen van een jaarlijkse besparing van wel 500 euro op je energierekening kan worden gehaald, maar dit is natuurlijk altijd afhankelijk van de grootte van de woning en je eigen stookgedrag.

Kosten

Het isoleren van de spouw kost dus tussen de 700 en 3000 euro. Een fiks bedrag, hoe dan ook. En ook nog eens zo’n groot verschil in hoogte van het bedrag. Waarom betaal je voor ene woning 700 euro en voor de andere woning 3000 euro?

Ten eerste wordt dit verschil veroorzaakt door de grote van de woning. Logisch, hoe groter het oppervlak dat geïsoleerd wordt, hoe meer het kost.

Ten tweede is een tussenwoning in de stad met links en rechts buren veel sneller warm dat een vrijstaande woning op het platteland. In de stad stoken de buren ook voor jou en is altijd minder koud dan op het platteland. Je kunt dan isolatiemateriaal gebruiken met een middelhoge isolatiewaarde (dat is goedkoper). En heb je dan ook een kleine woning, dus weinig vierkante meters muur, dan ben je inderdaad voor 700 euro klaar.

Anders is het als je woont in een vrijstaande woning op het platteland. Geen buren om je warm te houden en wind en regen hebben vrij spel. Dat vraagt om een gedegen isolatie. Bij zowel voor-, achter- als aan de zijkanten van de woning. Je hebt dus meer vierkante meters te isoleren en je moet een isolatiemateriaal gebruiken met een hoge isolatiewaarde (dus duurder). Ook de dikte van het isolatiemateriaal speelt hier een rol. Je hebt eenvoudigweg meer nodig om een goede isolatie te realiseren. Kortom, je betaalt een hogere prijs voor je spouwmuurisolatie. En dan komt je zeker, afhankelijk van de grootte van de woning, op die 3000 euro.

Reactie plaatsen