Krijg ik subsidie op spouwmuurisolatie?
16 juni 2015 
3 min. leestijd

Krijg ik subsidie op spouwmuurisolatie?

Krijg ik subsidie op spouwmuurisolatie? Jazeker! Het verschilt per gemeente, maar subsidie is vaak mogelijk. In dit blog geef ik tips over de kosten voor spouwmuurisolatie en hoe en waar je subsidie voor spouwmuurisolatie kunt aanvragen. De maandelijkse kosten die je betaalt aan je energieleverancier zijn grofweg te verdelen in 70% voor je gasverbruik en 30% voor je elektriciteit. De 70% voor het gas zit voornamelijk in de verwarming van de woning. Koken en het gebruik van warm water is goed voor de resterende 30%. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 1500 kubieke meter gas per jaar.

Met een goed geïsoleerde woning hoef je minder te stoken en dit zal direct een besparing opleveren op je energierekening. Het isoleren van de spouwmuur geeft al een besparing van 20%! En niet een tijdelijke besparing maar een blijvende energiebesparing, jaar in jaar uit. Daarnaast stijgt het wooncomfort en wordt je woning meer waard door een veranderd, hoger energielabel. Energie besparen is geld besparen!

Kosten spouwmuurisolatie

De kosten van de spouwmuurisolatie van je woning zijn afhankelijk van een aantal factoren:

 • Wat voor woning heb je, een hoekwoning, een tussenwoning of een appartement
 • Voor welk isolatiemateriaal kies je
 • Voor welk bedrijf kies je, een beunhaas of een gecertifeerd bedrijf
 • Is er bijvoorbeeld een hoogwerker nodig
 • Kan er geïsoleerd worden tegen het lage BTW tarief zoals dit nu van kracht is

Reken tussen de 16 en 25 euro per vierkante meter

Zelf kan je uitrekenen wat je moet betalen. Je moet dan wel een keuze gemaakt hebben voor wat betreft het isolatiemateriaal. Isolatiemateriaal voor de spouwmuur kost tussen de € 16,00 en de € 25,00 per m². Het oppervlak van je woning is de lengte keer de breedte.

Er zijn wel standaardafmetingen voor de verschillende typen woningen:

 • Een appartement is 25 m²
 • Een tussenwoning is 65 m²
 • Een hoekwoning is 127 m²
 • Een twee onder een kap woning is 135 m²
 • Een vrijstaand huis is 150 m²

Een appartement ga je nooit in je eentje voorzien van spouwmuurisolatie. Dit zal altijd gebeuren in overleg met de VVE. (Vereniging Van Eigenaren). Alle bewoners van de VVE zullen akkoord moeten zijn met de investering, anders zal het niet doorgaan.

[phxoptin id=1430498097]

Isoleren is een goede investering

De investering in spouwmuurisolatie heb je snel terugverdiend. Immers je spaart ongeveer 20% op je energiekosten, dus heb je het in maximaal 5 jaar terugverdiend. Maar met subsidie is dat natuurlijk nog sneller.EPS korrels voor spouwmuurisolatie

Welke subsidie regelingen zijn er voor spouwmuurisolatie?

 • De regeling voor het lage BTW tarief van 6% geldt nog steeds. Dit is geen echte subsidie, maar het zorgt er wel voor dat je eerder aan isolatie van de spouwmuur kan gaan denken
 • Op de Energiesubsidiewijzer kun je zien of er subsidie verstrekt wordt door de gemeente waarin je woont
 • Het Energiebespaarfonds. De Energiebespaarlening is geen subsidie maar een lening. De lening wordt verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) namens de geldgever, het Nationaal Energiebespaarfonds.

Voorwaarden energiebespaarlening

 • De lening is beschikbaar voor eigenaren die de woning zelf bewonen. Het gaat alleen om bestaande woningen
 • De lening is alleen bedoeld voor energiebesparende maatregelen die door een installateur of aannemer in of aan de woning worden uitgevoerd
 • Een woningeigenaar kan minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,- lenen
 • De Energiebespaarlening heeft een rente die vaststaat over de hele looptijd
 • Het gaat om een jaarannuïteitenlening: de huiseigenaar betaalt per maand voor rente en aflossing en lost zo de hele lening af. Leningen tot € 5.000,- worden in zeven jaar afgelost, hogere leningen in tien jaar. Onbeperkt boetevrij aflossen kan altijd
 • De afsluitkosten bedragen 2% over de hoofdsom van de lening. De lening wordt onderhands verstrekt zonder tussenkomst van een notaris

Energiebespaarlening voor 14 maatregelen

Ventilatie maken bij spouwmuurisolatieHet fonds heeft een stuk of veertien maatregelen op een lijst gezet die in aanmerking komen voor een lening. Ik zet ze hier even achter elkaar:

 1. Gevelisolatie (buiten en binnen)
 2. Spouwmuurisolatie
 3. Dakisolatie
 4. Vloerisolatie
 5. HR++ glas
 6. Isolerende deuren en gevelpanelen
 7. Warmtepompen
 8. Zonneboiler
 9. Installaties voor warmteterugwinning (uit water, uit ventilatie)
 10. Energiezuinige gelijkstroompomp en/of gelijkstroomventilator
 11. Vraag gestuurde ventilatie
 12. HRe ketel of micro-warmtekrachtkoppeling (WKK)
 13. Hoogrendementsketel
 14. Warmtekracht koppeling (WKK)
 15. Zonnepanelen (maximaal lening 50 %)
 16. Maatwerkadvies

Zoals je ziet, staat ook de spouwmuurisolatie hier tussen. De kosten van spouwmuurisolatie zijn bijna nooit meer dan € 2500,00. Omdat de ondergrens € 2500,00 is, is het slim om spouwmuurisolatie te combineren met bijvoorbeeld het isoleren van de kruipruimte of dubbel glas of het isoleren van de zolder. Op deze manier kom je boven de € 2500 en dus in aanmerking voor deze Energiebespaarlening. Op naar een lage energierekening!

Offerte voor spouwmuurisolatie

Houhetwarm werkt samen met bedrijven die goed werk leveren. Je offerte komt bij drie bedrijven terecht die je een gunstige aanbieding doen.

Wil je gratis offertes ontvangen voor spouwmuur isolatie? Klik dan hier om offertes aan te vragen!


Reactie plaatsen