Energielabel voor woningen maakt je huis meer waard
04 januari 2016 
4 min. leestijd

Energielabel voor woningen maakt je huis meer waard

Het energielabel voor woningen bepaalt mede de prijs van je woning. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger de waarde van de woning. Dat blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Dus, hoe maak je jouw woning dit jaar meer waard? Door eerst isolatie aan te laten brengen voordat je het huis in de verkoop zet!

Hoogste label verkoopt het snelst

Volgens prof. Dirk Brounen van de Universiteit Tilburg is een huis met energielabel A (het hoogste label), €12.000 meer waard dan een huis met een veel lager energielabel. Een woning met energielabel A wordt ook nog eens 70 dagen eerder verkocht. Bij een huis met energielabel G (het laagste label) is de verkoopprijs gemiddeld € 13.000 lager. Deze conclusie trok Dirk Brounen op basis van 27.000 transacties die gedaan zijn door NVM makelaars.

Energielabel voor woningen

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is. Het energielabel geeft onder meer aan welke isolatiemaatregelen zijn getroffen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of je huis is voorzien van dubbel glas, vloerisolatie of spouwmuurisolatie. Ook zonnepanelen of een warmtepomp tellen mee voor het label.

Hoe lees je het energielabel voor woningen?

Het energielabel bestaat uit letters en kleuren. De letter A (groen) is de hoogste waardering. De letter G (rood) de laagste waardering. Het G-energielabel staat voor een huis waar geen enkele energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Woningen met een A-label zijn het meest energiezuinig.

Wat is mijn huis waard?

Het energielabel is sinds een paar jaar verplicht bij de verkoop of verhuur van je huis. Je kan het energielabel aanvragen en na toewijzing is het label maximaal 10 jaar geldig. Het energielabel bepaalt mede de waarde van je huis en kan dus gunstig of misschien ook ongunstig de waarde van je huis beïnvloeden.

Waarde van je huis berekenen

Om de (isolatie) waarde van je huis te berekenen kan je het definitieve energielabel aanvragen bij de rijksoverheid. Als het goed is hebben alle woningbezitters het afgelopen een voorlopig energielabel toegestuurd gekregen. Dit label werd gemaakt op basis van gegevens van het kadaster. Het label heeft, zo heb ik zelf ook gemerkt, niets met de werkelijke staat van het huis te maken. Er is niet gekeken of je daadwerkelijk al isolerende maatregelen hebt aangebracht. Daarvoor moet je een definitief label aanvragen. Dat kan via deze site van de rijksoverheid over het energielabel bij woningen.energielabel woningen huis meer waard

Energielabel woningen goed of niet?

Het energielabel is in het leven geroepen om energiebesparing te stimuleren. Is een energielabel voor woningen nu goed of niet? Jazeker! Aan de ene kant moet je kosten maken om je huis energiezuinig te maken. En het is niet voor je eigen comfort, want je gaat toch verhuizen. Bovendien, het isoleren van je woning vraagt nu eenmaal tijd, aandacht en geld.

Aan de andere kant, je woning wordt meer waard. Je haalt deze investering er weer uit bij de verkoop. En je hebt als koper het voordeel dat je precies weet wat voor huis je koopt. Koop je een huis met Energielabel A, dan weet je dat je in een goed geïsoleerd huis komt. En dus profiteer je direct van een lage energierekening en comfort.

Subsidie voor warmtepompen, zonneboilers en pelletkachels

De overheid doet meer om energiebesparing en het opwekken van duurzame energie te stimuleren. Bijvoorbeeld via de subsidie op warmtepompen, zonneboilers en pelletkachels. Daarnaast bestaat sinds een paar jaar het Energiebespaarfonds. In dit fonds zit 300 miljoen euro. (afkomstig van de Rabobank, de ASN Bank en de Rijksoverheid). Onlangs is bekend gemaakt dat er in 2 jaar tijd pas 36 miljoen uitgeleend is. Er zit dus nog meer dan voldoende geld in kas.

Energiebespaarfondswarmtepomp kopen

Wat zijn de voorwaarden voor de particuliere woningbezitter om gebruik te kunnen maken van het energiebespaarfonds:

  1. Je moet eigenaar zijn van de woning
  2. Je kunt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 lenen
  3. Je betaalt 3% rente
  4. Het is een vast bedrag per maand gedurende de hele looptijd
  5. De looptijd is 7 jaar als het bedrag € 5.000 is of lager
  6. De looptijd is 10 jaar als het bedrag hoger is dan € 5.000
  7. Het is een annuïteitenlening, dus het bedrag dat maandelijks betaald wordt is opgebouwd uit rente en aflossing. In de loop van de leentijd wordt het rentedeel steeds lager en het aflossingsdeel steeds hoger. Op het einde van de looptijd heb je het volledige bedrag terugbetaald
  8. Boetevrij aflossen mag
  9. Je kan een lening aanvragen voor energiebesparende maatregelingen maar ook voor energie opwekking.
  10. Hier is de lijst biomassaketel, dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, HR++ glas met eventueel vervanging van de kozijnen, HR ketel, HRe-ketel, installatie voor warmteterugwinning uit water of warmteterugwinning uit ventilatie, vloerisolatie, kruipruimte isolatie, warmtekrachtkoppeling, warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen.

Lening aanvragen bij Energiebespaarfonds

Op de site van het Nationaal Energiebespaar fonds kan je de lening aanvragen. Door een paar vragen te beantwoorden kan je eigenlijk al direct zien of je het gevraagde bedrag kan lenen of niet. Vervolgens wordt je aanvraag in behandeling genomen. Er wordt gekeken of de maatregelingen die je wilt nemen ook voor de lening in aanmerking komen. En er vindt nog een financiële toetsing plaats. Als het Nationaal Energiebespaarfonds alle info ontvangen heeft, krijg je binnen twee weken uitslag.

Moeizame procedure?

Heb jij ervaring met het Nationaal Energiebespaar fonds? Onderaan dit artikel kan je jouw ervaringen kwijt. Ik ben benieuwd. Ik heb al van meerdere mensen gehoord dat het een moeilijk verlopende procedure is.

Tot slot. Tot juli 2015 was het voor een Vereniging van Eigenaren (VVE) niet mogelijk gebruik te maken van de leningen van het Energiebespaarfonds. Dit is nu wel mogelijk. De VVE moet wel groter zijn dan 9 appartementen. Je kunt maximaal € 25.000 per appartement lenen. Voor de hele VVE ligt het maximale bedrag op € 5.000.000. De looptijd van de lening is 15 jaar.

Offertes van Houhetwarm

Je huis wordt meer waard als je gaat isoleren. Om te weten hoeveel het je gaat kosten, kun je makkelijk en gratis offertes aanvragen bij Houhetwarm.

[gravityform id=”15″ title=”false” description=”false”]

Hans Vullers
Door

Hans Vullers

op 10 Jan 2016

Moeizame procedure inderdaad. Ben er nog niet helemaal klaar mee (ik ga zolder isoleren en zonnepanelen plaatsen) maar het verliep bij mij als volgt: Eerst via de gemeente een aanvraag gedaan, die was al behoorlijk grondig/diepgaand. Aanvraag is goedgekeurd en kreeg vervolgens een hele stapel nieuwe formulieren om de daadwerkelijke lening aan te vragen. Heel veel dubbele vragen (irritant... Ze hebben die info toch al?) en ook behoorlijk wat privé zaken die ze willen weten. Loonstrookjes, jaaropgaven, hypotheekgegevens, werkgeversverklaring enzovoort. Als dit een stimuleringsregeling is mogen ze hem wat mij betreft wel een flink stuk versimpelen en de doublures eruit halen want hier heeft niet iedereen zin in, tijd voor of de kennis voor. En voor de rente hoef je het ook al bijna niet te doen want de rente staat erg laag dus 3 procent is niet bijzonder gunstig.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 10 Jan 2016

Dag Hans, dank voor je antwoord op het Energie Bespaarfonds. Jouw ervaring heb ik meer gehoord. Heb je het uiteindelijk wel gedaan? groet Cocky Hoogeveen

Reactie plaatsen